Blic

Sudbonosni, ko zna koji put

- VLADIMIR LOJANICA novinar

Kom obojci, kom opanci, prođoše još jedni izbori u Srbiji. Po starom običaju - sudbonosni. Setite se, ja ne mogu, da li su ijedni od obnavljanj­a višestrana­čja u našem političkom životu bili bez tog atributa. A od 1990. glasalo se prilično. Nije odavno, ali menjala se za te 32 godine vlast. O istom trošku, meni loše ide, setite se da li je ikad pobednička strana iskreno pružila ruku poraženoj, onoj koja joj je bila najveći takmac uz poruku da teške reči iz kampanje treba ostaviti po strani i raditi za dobrobit građana. Odnosno, da li su gubitnici čestitali pobednicim­a prihvativš­i njihov rezultat kao volju naroda. I jedno i drugo je praksa u demokratsk­om svetu.

Kad ste već tu, zabavljeni sećanjima, pamtite li bilo koje izbore da su prošli bez zle krvi, da komšija nije prozvao ili zamrzeo komšiju, zbog drugačijeg političkog uverenja. Brat mrzi brata zato što drugačije misli. Još samo ovo i usmerite misli u drugom pravcu - čuste li da se posle izborne pobede igde više likuje, ili posle poraza kukumavči, nego u Srbiji? I ništa ovo nije bez razloga, svako zašto ima svoje zato. Porvu se u izbornoj kampanji i Nemci, Francuzi, Šveđani, zna i kod njih da bude udaraca ispod pojasa, ali kad se prebroje glasovi pruži se ruka ruci i ide se dalje. Vlast opoziciju ne doživljava kao neprijatel­jsku, opozicija vlast kao crno bez imalo belog. Biće tako i kod nas kad stranke ne budu gledale javna preduzeća kao partijski plen, kad se iskoreni nepotizam, kad se ustanovi kultura dijaloga u Skupštini, kad se iz njene kase dnevnice i putni troškovi ne budu zahvatali kutlačom, kad njene klupe ne budu doživljene kao mesta za celodnevnu dremku, a restoran kao jeftina menza.

Tad će svanuti dan nesudbonos­nih izbora. Kad? U narednoj izreci, kad je odvraća da se uda za momka koga je tek upoznala, majka kaže ćerki: “Dok kilu soli ne pojedete, ne možete reći da se znate”. Samo, mi dosad olizasmo džakove soli. Do zadnjeg zrna. I ništa.

Čuste li da se posle izborne pobede igde više likuje, ili posle poraza kukumavči, nego u Srbiji?

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia