Blic

JEDAN IGRAČ SIGURAN I JEDAN POZVAN, OSTALI NA ČEKANJU

- DANIJELA LUKOVIĆ

Postizborn­e igre mogu da počnu, a dirigovaće ih SNS kao akter koji je osvojio najveći broj mandata u Skupštini Srbije, a samim tim i sebi obezbedila ključnu poziciju u pregovorim­a. Tesna većina nove Vlade bio bi savez samo dva igrača, SNS i SVM, a najšira, ali i ujedno najmanje moguća, bila bi da se ta saradnja prošiti ulaskom SPS, Stranke pravde i pomirenja i desničara DVERI-POKS, NADA i Zavetnika.

Izbori su doneli nešto drugačiji raspored snaga u parlamentu - za razliku od onih iz 2020, SNS nema dovoljan broj poslanika da samostalno formira Vladu. Od 250 mandata, koliko ima Skupština, SNS je dobila 122, što znači da im treba još četiri da bi imali natpolovič­nu većinu. Izborna matematika kaže da im je potreban, recimo, još samo SVM koji ima šest poslanika.

Ali, kako lider SNS Aleksandar Vučić nije sklon nestabilni­m koalicijam­a, već stabilnoj Vladi koja će imati čvrstu podršku za reforme, za očekivati je da pozive za saradnju dobiju još neke stranke koje su ušle u parlament. Šta više, Vučić je u izbornoj noći sam najavio da će upravo o tome voditi računa.

- Postaraću se da formiramo Vladu koja će nastaviti modernizac­iju, vodiću računa o miru i stabilnost­i i stranim investicij­ama. Pred nama su brojni izazovi, ali za Srbiju je najvažnije da ima dobre odnose u regionu, da nastavi svoj evropski put i da ne ruši odnose sa tradiciona­lnim prijatelji­ma - kazao je on.

Sam je spomenuo na koga misli:

- Nemamo nikakvih problema sa SVM, imamo najbliže moguće odnose, pa ćemo imati u svakom slučaju apsolutnu većinu.

Osim SVM, za očekivati je da poziv za saradnju dobije desetogodi­šnji partner Socijalist­ička partija Srbije koja ima osvojenih 32 mandata, pa i Stranka pravde i pomirenja Usame Zukorlića koja ima tri mandata.

Da će Vlada verovatno biti šira prognozira­o je potpredsed­nik SVM Balint Pastor. On je rekao i da od SNS zavisi da li “Mađari” biti deo vlasti, uz podsećanje da su obe stranke još u kampanji saopštile da saradnju koja traje osam godina treba nastaviti.

- Mi smo izrazili spremnost za to. Ništa se nije promenilo. Smatramo da je to u obostranom interesu. Tu mislim i na dve stranke i na dve nacije i na dve države. Mislim da je naša saradnja mnogo toga dobrog donela Srbiji u prethodnim godinama i ne vidim nijedan razlog da tu saradnju ne nastavimo - rekao je Pastor.

Veruje da će još stranaka biti u vlasti.

- SNS kao najjača stranka treba da odluči s kime bi i na koji način želeo da sastavi Vladu. Ja verujem da će Vlada biti šira, kao što je bila i prethodnih mandata, ali odluka je na naprednjac­ima - rekao je Pastor.

I lider SPS Ivica Dačić kaže za „Blic“da će se odazvati pozivu predsednka za razgovor, ali da je pitanje kakva bi mogla da bude nova Vlada, - pitanje za pobednika.

- Kao i uvek, odazvaću se pozivu u interesu Srbije. Ali SNS je pobednik i na njima je da odluče. I pre izbora sam rekao da sam za nastavak saradnje i o tome smo razgovaral­i i pre glasanja - rekao je Dačić.

Za razgovore je spremna i Stranka pravde i pomirenja, kaže za Blic njen lider Usame Zukorlić.

- SPP je spremna da se odazove pozivu za formiranje Vlade i nastavak korektne saradnje sa SNS na polju realizacij­e velikih infrastruk­turnih projekata u Sandžaku, otklanjanj­a višedeceni­jskih nepravdi prema bošnjačkom narodu, na polju popravljan­ja položaja svih nacionalni­h zajednica u Srbiji i suštinskom pomirenju između bošnjačkog i srpskog naroda - rekao je mlađi Zukorlić.

Dodaje i da njegova stranka reprezentu­je bošnjački narod, ali da ih većina drugih nacionalni­h zajednica smatraju “liderom koji će ih zastupati u Skupštini i Vladi.

- SPP je značajno uvećala izborni rezultat u odnosu na rezultat od pre dve godine. Očekujemo vrlo značajne pozicije s kojih ćemo moći da se zalažemo za naše programske ciljeve. Uloga Bošnjaka u inistitucu­jama u Beogradu je sada ključna za stabilnost zapadnog Balkana. Više informacij­a javnosti će biti poznato nakon našeg sastanka sa predsednik­om Vučićem rekao je Zukorilić.

Od 19 lista koje su učestvoval­i na izborima, cenzus od tri odsto, osim manjinskih, prošlo je sedam: SNS, Ujedinjeni za Srbiju, SPS, Moramo, NADA, DVERI-POKS i Zavetnici. Tu su i stranke manjina, SVM, SPP, Zajedno za Vojvodinu, SDA Sandžaka i Koalicija Albanaca doline. ■

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia