Blic

Dont uzeo Palmi mandat, zakon ga vratio

- V. Lojanica

JEDINSTVEN­A SRBIJA U Sevojnu, koju je Dontov izborni sistem posle brojanja glasačkih listića ostavio bez odborničko­g mandata iako je prešla cenzus (3,9 odsto), ipak će imati svog predstavni­ka u Skupštini užičke gradske opštine.

Stranka Dragana Markovića Palme zvanično je dobila odborničko mesto, iako su rezultati, nekom matematiko­m punom nejasnoća, ukazali da neće.

Šta se zapravo desilo? Na lokalne izbore u Sevojnu JS izašla je samostalno i osvojila 155 glasova, odnosno 3,9 odsto. Međutim, iako je prešla izborni prag, preliminar­ni rezultati joj nisu dodeli mandat, odnosno Dontov izborni sistem je na njenom slučaju demonstrir­ao skoro nepoznatu začkoljicu o najvećem količniku po kojoj prelazak cenzusa ne mora da znači ulazak u skupštinu.

Nisu znali da je objasne ni predsednik Opštinske izborne komisije u Sevojnu Desimir Mićević, ni Dejan Jovanović, predsednik užičkog odbora JS.

Kako nam je juče rečeno u CESID-U, ovakav slučaj u srpskoj izbornoj praksi pre Sevojna desio se jednom ili dva puta, zbog čega čega je u februaru, da bi se ispravila nepravda prema listama koje pređu cenzus, izmenjen Zakon o lokalnim izborima.

U CESID-U su, pozivajući se na izmene Zakona bili jasni – ako je JS prešla cenzus imaće odbornika.

To je sinoć i potvrdila Opštinska izborna komisija pozivajući se na 62. član

JS uplašio Sistem najvećih količnika

zakona.

- Izbornoj listi koja je prešla izborni cenzus, a po sistemu najvećeg količnika joj ne pripadne mandat, dodeljuje se jedan mandat na račun izborne liste kojoj pripada poslednji količnik na osnovu kojeg se dobija mandat, a koja nije izborna lista nacionalne manjine i koja je dobila više od jednog mandata – citirao je ovaj član Dejan Jovanović.

Posle sednice OIK ispostavil­o se da je lista Zdrave Srbije Milana Stamatović­a ta na račun koje će JS pripasti mandat i da će sve liste koje su učestvoval­e na izborima u Sevojnu imati svoje odbornike.

Sada je i definitivn­o jasno kako će izgledati budući saziv SO Sevojno. Od ukupno 19 mandata SNS će imati će imati 10, Zdrava Srbija četiri, „Ujedinjeni za Sevojno“dva, dok će po jednog imati Zavetnici, SRS i JS. ■

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia