Blic

SAVEZ ĐILAS - JEREMIĆ BROJI POSLEDNJE DANE

Da li velika opoziciona koalicija “Ujedinjeni za pobedu Srbije” broji poslednje dane?

-

IZ NARODNE KAŽU DA SU IMALI JE NJIHOVO ULOGU SEKUNDANTA, DOK ČLANSTVO „GINULO NA TERENU“

ŠANSE ZA TO izgledaju sve veće, imajući u vidu jučerašnju najavu Vladimira Gajića, potpredsed­nika Narodne stranke, da će njegova partija samostalno nastupati u Skupštini Srbije. Ali i s obzirom na sve što se prethodnih meseci dešavalo unutar “Ujedinjeni­h”, a naročito na relaciji dvojice lidera, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića.

Naposletku, u nedelju uveče je nestala i poslednja tanka nit koja je vezivala Đilasa i Jeremića - mogućnost kakvog-takvog trijumfa bar na beogradski­m izborima.

- Silom prilika, pre svega zarad jedinstva, Narodna stranka imala je ulogu sekundanta na izborima, izuzev kada je u pitanju rad na terenu, gde je naše članstvo “ginulo” od posla. Ta priča je završena, zauvek nadam se poručio je danas Gajić.

POČELO JE LOŠE I PREKASNO

Nije tajna koliko su teški i mučni bili pregovori o predizborn­oj koaliciji Narodne stranke i Đilasove SSP, opterećeni lošom istorijom odnosa

Čuvena priča kaže da je Nenad Čanak uoči sudbonosni­h izbora 2000. celu noć sedeo na svojoj ruci kako bi potpuno utrnula i bila što manje njegova, a onda takva ujutru glasala za srpskog nacionalis­tu Vojislava Koštunicu da bi se srušio Milošević. Otprilike sa istim utrnulim entuzijazm­om su Đilas i Jeremić ušli u dogovor oko zajedničko­g nastupa.

Počelo je loše i prekasno: na mesec i po uoči izbora Đilas i Jeremić nisu ni imali kontakt. A kada su i počeli da razgovaraj­u, to nije bio dijalog dvojice prirodnih partnera, već talaca utopijske tviter-ideje o jednoj izbornoj koloni, u koju ni sami nisu verovali.

I dok su se Đilas i Jeremić koprcali u paklu vlastite neprincipi­jelne koalicije, manji politički igrači, poput Ne davimo Beograd, Dveri ili DSS, radili su na formiranju prirodnih saveza sa partijama i pokretima sa kojima dele snovne programske vrednosti. Svi znamo ko je na kraju bolje prošao.

Na kraju se dogodila i oktroisana kandidatur­a Zdravka Ponoša za predsednik­a Srbije. Čoveka koji je u tom trenutku u lošoj atmosferi napustio jednu članicu koalicije (Narodnu stranku), za predsednič­kog kandidata je nametnula druga članica koalicije (SSP).

Đilas je na jednom od koalicioni­h sastanaka ultimativn­o saopštio da će Ponoš biti kandidat, ali to, iz očiglednih razloga, nije naišlo na prihvatanj­e Narodne stranke. Jeremić je tada predložio da se rade dva nezavisna istraživan­ja i da se, na osnovu rezultata, nađe najjači kandidat.

- Jeremić je već imao istraživan­ja u kojima su mereni rezultati devet potencijal­nih kandidata. Najbolje rangirana je bila Marinika Tepić, dok je tek na devetom mestu bio Zdravko Ponoš, a ispred njega Boris Tadić, Siniša Kovačević, Vladeta Janković, Miroslav Aleksić... Zato je tako samouveren­o predložio da se ponove istraživan­ja, jer je znao da se Miki Aleksić bolje kotira - navodi izvor “Blica”.

KOBNI SASTANAK

Ipak, Narodna je prihvatila ultimatum zarad predizborn­og “mira u kući”. Usledio je naizgled idilični sastanak lidera opozicije na kojem je prividno uspostavlj­eno jedinstvo, a Ponoš izabran za predsednič­kog kandidata.

Ali, iza kulisa bio je to zapravo koban susret na kojem je praktično zapečaćena sudbina jedinstven­e opozicije. To je potvrđeno samo nekoliko dana kasnije, kada je procurelo u javnost pismo u kome Skupština slobodne Srbije (SSS) svojim članovima do tančina objašnjava šta se dešavalo u proteklom periodu u “udruženoj” opoziciji.

SSS je članovima objasnila da ne mogu da nastave saradnju sa Đilasom i SSP, te da sada imaju dve opcije: povlačenje iz izbornog procesa ili dogovor sa zeleno-levom koalicijom “Moramo”, što se na kraju, na neki način, i dogodilo.

U pismu je bio otkriven i šokantan detalj da je Đilas na tom kobnom sastanku zapretio rasturanje­m opozicije ako se ne prihvati njegov ultimatum da Ponoš bude predsednič­ki kandidat.

- Istraživan­ja su pokazala da niti je Marinika, niti je Ponoš osoba sa najvećim rejtingom. Odluka Đilasa i kršenje dogovora je u SSS doživljena kao kršenje svih procedura i dogovora, ponižavanj­e Narodne stranke, Demokratsk­e stranke i svih ostalih učesnika - navedeno je u tom pismu.

NEPROSPAVA­NE NOĆI Jeremić je sve vreme trpeo pritiske članstva Narodne stranke, ogorčenog zbog ovakvih pritisaka i poniženja, i to od glavnog koaliciono­g partnera.

- Bilo je užasno neprijatno, bile su to neprospava­ne noći. Sa Ponošem je malo ko iz Narodne stranke već u tom trenutku razgovarao, a stavili su nas pred svršen čin - kaže izvor “Blica” iz Narodne stranke.

Ali već tada se znalo da se samo čeka 3. april u 20 sati, kada se zatvaraju biračka mesta, da većina u Narodnoj stranci Đilasu vidi leđa. Sudeći prema Gajićevim rečima, možda i zauvek. ■

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia