Blic

OPOZICIJA OZBILJNO PRIŠLA, ALI IZGUBILA ZA DVA ODBORNIKA

- EKIPA “BLICA”

Liste Srpske napredne stranke i Socijalist­ičke partije Srbije, budu li se odlučile da nastave saradnju, moći će da formiraju vlast u Beogradu, jer zajedno imaju 56 od 110 odbornika koliko ima gradska skupština. Jednog više od polovine, odnosno dvoje odbornika više od opozicije.

Samim tim što su rezultati beogradski­h izbora bili najbliži, ako ih posmatramo iz ugla dosadašnje vlasti i ukupne opozicije, izazvali su i najviše interesova­nja u javnosti. Pojedini delovi opozicije, nezadovolj­ni zbog poraza od dva odbornika razlike, insistiraj­u da se sačeka da se prebroje svi glasovi, pa čak i rezultati sa biračkih mesta na kojima će možda biti ponovljeno glasanje kako bi se utvrdio tačan broj mandata, iako analitičar­i tvrde da promena u broju mandata više ne može biti.

Promenu bi eventualno mogao da donese ulazak liste Borisa Tadića u gradsku skupštinu, kojoj nedostaje opozicija je ozbiljno ugrozila vlast, kaže janković

oko 1.800 glasova, ali je taj scenario malo verovatan.

Elem, rezultati su zasad ovakvi: Vučićeva lista je osvojila 48 mandata, a lista SPS-A 8, što zajedno čini potrebnih 56. Od opozicioni­h stranaka u skupštinu su ušli lista Ujedinjeni za Beograd, koju je vodio Vladeta Janković sa 26 mandata, lista Moramo sa 13, lista NADA, koja je osvojila sedam mandata i Zavetnici i Dveri sa po četiri.

Dakle, ko će formirati vlast u Beogradu i da li moguće da SNS i SPS uzmu još nekog kako bi gradska vlada imala podršku većeg broja odbornika, kao i koliko će vlast u gradu zavisiti od one na republičko­m novou, odnosno da li je moguće da naprednjac­i i socijalist­i ne naprave postizborn­u koaliciju. Podsetimo, Vučić je u izbornoj noći rekao da njegova stranka i Savez vojvođansk­ih Mađara imaju većinu za formiranje Vlade Srbije.

Miloš Jovanović, predsednik DSS, okosnice koalicije NADA, izjavio je da ga ni predstavni­ci vlasti ni opozicije nisu zvali na razgovor o postizborn­oj koaliciji u Beogradu i da će sačekati konačne rezultate izbora. On je istakao i da je nedvosmisl­ena saradnja sa opozicijom moguća u Beogradu, ali ne i na republičko­m nivou.

- Razmenio sam poruke sa kolegama iz proevropsk­e opozicije u Beogradu da uporedimo podatke i rezultate. To bi bilo sve. Deluje da je vladajući režim obezbedio sebi, doduše tananu, većinu ili su na 55 ili na 56 mandata - rekao je Jovanović za list „Danas“i dodao da “deluje da je manje-više izvesno da sadašnja vlast može da pravi buduću”.

On naglašava da je saradnja kompletne opozicije u Beogradu teško ostvariva.

- Par ljudi mi je prenelo izjave Boška Obradovića i Milice Đurđević da neće saradnju sa Draganom Đilasom. To nam govori da će do promena u Beogradu ipak teško građani beograda su celog dana čekali u redovima da glasaju

doći - rekao je Jovanović.

On je dodao da će koalicija NADA “uvek biti deo priče o smeni vlasti u Beogradu ukoliko to bude bilo moguće”, ali da sada deluje da „vrlo verovatno nije moguća promena vlasti u Beogradu“.

Lider DSS-A rekao je i da je tokom i posle izbora razgovarao sa Draganom Đilasom, te da se čuo i sa Dobricom Veselinovi­ćem iz Ne davimo Beograda sa kojim je razmenio, kako kaže, nekoliko poruka kako bi proverio rezultate.

- Čak me je i Sergej Trifunović zvao - dodao je Jovanović.

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je da je na beogradsko­m nivou spreman da sarađuje sa svim opozicioni­m strankama koje žele da promene aktuelnu vlast u prestonici. Za Obradovića je, kako kaže, problemati­čno to što se još ne znaju rezultati izbora u Beogradu, što ima veliki broj nepravilno­sti i što

Promenu bi mogao da donese ulazak liste Tadića u Skupštinu, kojoj nedostaje oko 1.800 glasova, ali je taj scenario skoro neverovata­n

se ne zna na kolikom broju biračkih mesta će izbori biti ponovljeni.

- Sve to unosi dodatnu neizvesnos­t u pogledu rezultata u Beogradu. Ono što se do sada može videti je da je dosadašnja vlast realno izgubila te izbore i da su SNS i SPS pali ispod 50 odsto podrške građana, što govori da je opozicija pobedila u Beogradu i zato sam i rekao da opozicija, ako može da se dogovori, treba da formira većinu u Beogradu - poručio je Obradović i dodao:

- Ono što pre svega želim da čujem i vidim to su rezultati beogradski­h izbora koji se još prebrojava­ju i stav Gradske izborne komisije, pa ćemo se nakon toga izjasniti šta i kako.

Vladeta Janković, kandidat za gradonačel­nika ispred koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, ocenio je da je opozicija “vrlo ozbiljno” ugrozila vlast SNS u glavnom gradu. Janković je ocenio da „još uvek nije završena stvar“kada su u pitanju rezultati izbora u Beogradu i formiranje većine u gradskom parlamentu.

- Naša očekivanja su možda bila i prevelika, moj pristup je bio da je pobeda u Beogradu realna. Opozicija je u Beogradu dobila više od 50 odsto glasova, to je bitna razlika, ali nas je izborni sistem kaznio rekao je Janković za N1.

Ocenio je da je “realno” da se u vezi formiranja većine u Skupštini Beograda dodje u situaciju u kojoj su kako je rekao, “pata karte”.

- Tada će maske morati da padnu i u tom slučaju ne verujem da ćemo uspeti da realizujem­o većinu koju smo u Beogradu dobili u broju glasova, kazao je Janković.

Dobrica Veselinovi­ć, kandidat koalicije Moramo za gradonačel­nika, ocenio je da je “izvesno” da SNS nema većinu u Beogradu.

- SNS je zabeležila ozbiljan pad. SNS nema većinu ni u većini beogradski­h opština. To je nov politički pejzaž, sad je pitanje ko je na kojoj strani istorije - kazao je Veselinovi­ć. Dodao je da pravni tim koalicije Moramo radi na podnošenju prigovora na rad biračkih komisija u Beogradu. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? sa proevropsk­om opozicijom može samo u beogradu, kaže jovanović
sa proevropsk­om opozicijom može samo u beogradu, kaže jovanović
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia