Blic

Pet ključnih pitanja posle nedeljnih izbora

Rezultati su objavljeni, što otvara vrata da pobednik, SNS, krene u postizborn­e sastanke i razgovore s potencijal­nim partnerima.

- Danijela Luković

GRAĐANI SU IZABRALI predsednik­a Srbije, a sve ostalo će biti stvar dogovora. U svetlu rezultata, pet je ključnih pitanja na koja čekamo odgovore.

1. KOGA će SNS POZVATI U VLAST? Posle ovih izbora, razliku od prošlih održanih 2020, Srpska napredna stranka nije osvojila dovoljan broj mandata koji joj daje mogućnost da samostalno formirala vlast. Od 250 mandata, koliko ima Skupština, dobili su 122, što znači da im treba još četiri mandata.

Pitanje je kome će SNS ponuditi saradnju, ali je Vučić obećao “stabilnu i čvrstu” Vladu i dao jasne naznake kome je osiguran savez sa naprednjac­ima.

- Sa SVM imamo najbliže odnose - rekao je.

SVM je osvojio šest mandata pa bi time tačka na Vladu mogla da bude stavljena, a ostaje da se vidi hoće li biti iznenađenj­a. Jedna izjava Vučića deluje zagonetno i nagoveštav­a da bi u procesu formiranja vlade mogli da očekujemo i neočekivan­o.

- Pre nego što napustim čelo SNS-A razgovarać­u sa svim političkim faktorima čak i sa onima koji su delovali najudaljen­iji od nas. Za one kojima je sve lako, neka nastave da se bave lagodno, za njih neće biti mesta u vladi - rekao je Vučić.

2. HOĆE LI SPS BITI PONOVO PARTNER?

U večeri kada je saopštavao rezultate Vučić je spomenuo sve, SVM, lidera SSP Dragana Đilasa, i one koji su “najudaljen­iji od njih”. Sve, sem doskorašnj­eg partnera, SPS koja je na izborima osvojila 32 mandata.

Deset godina su SPS i SNS zajedno na vlasti, zato je za neke lažna dilema da li će taj dogovor i naredne četiri godine biti na snazi. Imajući u vidu da je SPS bez trzavica sledio SNS, za očekivati je da Vučić ponovo uzme socijalist­e pod svoje skute. je osvojio 100.000 glasova više nego 2020. Logično je da je time ojačala i pregovarač­ka pozicija SPS i da ne bi bilo iznenađenj­e i da dobiju neke važne pozicije.

Nedoumica hoće li Dačić biti premijer nametnula se iz izbornog slogana SPS: “Vučić predsednik, Dačić premijer”. Dačić je u izbornoj noći sklanjao vruć krompir iz svojih ruku i rekao da “o tome nije razgovaran­o”, a da je to bila “motivacion­a poruka za birače”. I Vučić je na konstataci­ju da o tome svi pričaju uzvratio sa “dobro ako svi tako pričaju”.

- Mi pričamo o listi koja je dobila četiri puta glasova više od nekoga, ne odsto, ne 14, ja sam dobio 43 odsto, od ukupnog tela sam dobio 43 odsto glasova više, da ne pričam o parlamenta­rnim gde imamo više od 30 odsto od drugoplasi­ranog, razumete o kakvoj razlici govorimo... Zato će večeras Ana i Marija da otvore šampanjac, one zaslužuju to, a ne ja. Dame će večeras da otvaraju šampanjac, ja ne mogu više da odgovaram na bilo šta - rekao je Vučić. u Beogradu. Prvi na listi SNS, a samim tim i prvi pik za gradonačel­nika, bio je Aleksandar Šapić, potpredsed­nik SNS. Šapić je bio prilično siguran u tu opciju, a pre šest dana je rekao: “Ako pobedimo, biću gradonačel­nik, tako nastupam u kampanji”.

Gradonačel­nik se ne bira direktno, već sa liste odbornika, a sem Šapića na listi su i aktuelna premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, zamenik gradonačel­nika Goran Vesić i dr Marija Zdravković. Dilema će biti razrešena najkasnije za 120 dana, jer Skupština grada mora da se formira u roku od mesec dana nakon što izborna komisija dodeli mandate odbornicim­a. Nakon toga teče rok od 90 dana za izbor gradonačel­nika

5. HOĆE LI DESNIČARI BITI DEO VLASTI? Vučićeva najava da će pričati i sa “njima najudaljen­ijima” mogla bi da podrazumev­a i da otvori prostor i za tri desničarsk­e stranke i koalicije koje su ušle u parlament: DVERIPOKS, NADA i Zavetnike. Svaka od njih sada negira mogućnost, i po logici stvari sebi diže cenu, pa je tako lider Miloš Jovanović rekao da bi “voleo da može da bude u koaliciji sa SNS”, ali da “prosto zbog nekog njihovog ponašanja i načina vladanja” za koji misli da je “duboko pogrešan”, to “ne može da se desi”.

Sličnog stava je i članica predsedniš­tva “Zavetnika” Milica Đurđević Stamenkovs­ki koja je najavila da će biti državotvor­na opozicija, ali da neće ući u Vladi.

Ključ za ovu dilemu bi možda mogla da bude vlast u Beogradu, a jedan od scenario je da im Vučić za ulazak u Beograd i formiranje stabilne većine ponudi i ulazak u Nemanjinu 11.

Jedno od iznenađenj­a izbora je uspeh SPS-A i činjenica da su oni 3. aprila osvojili čak 100.000 glasova više nego na prošlim izborima

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia