Blic

UBISTVA, MUČENJA I SILOVANJA KAO RATNO ORUŽJE

Dok se ruske snage povlače iz delova Ukrajine, stanovnici otkrivaju strahote koje su počinili

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Kako ruska vojska napušta delove Ukrajine ili ih ponovo osvajaju ukrajinske snage, stanovnici mesta koja su bila pod ruskom kontrolom opisali su kako su izgledale nedelje gladi i užasa.

Kada su ruski vojnici došli u grad, išli su od vrata do vrata i oduzimali ljudima oružje, mobilne telefone, a ponekad i njihove domove. Zamolili su sve da identifiku­ju “naciste“u komšiluku, nazivajući ih i “banderovci­ma“– po grupi ukrajinski­h nacionalis­ta formiranoj tokom Drugog svetskog rata.

Tada su u jednom južnom ukrajinsko­m selu Rusi upali u dvorište 59-godišnjeg nastavnika matematike i odveli ga svojim oklopnim vozilom, rekla je njegova supruga. Tatjana Božiko je rekla da su optužili njenog supruga Serhija da je simpatizer ukrajinsko­g ultradesni­čarskog bataljona Azov. Ali Serhi nikada nije služio vojsku niti je pripadao bilo kojoj miliciji, rekla je ona. Sumnjala je da je njegov pravi zločin to što je imao najviše proukrajin­skih stavova i nije ih krio.

Kada je Tatjana sutradan videla svog muža, lice mu je bilo prekriveno modricama, a ruka u zavoju, rekla je ona. Bio je pogođen u lakat. Rusi ga i dalje nisu pustili.

- Obećali su mi da će biti kući uveče - rekla je za “Vašington post”.

Grad Nikolajev žestoko su branile ukrajinske snage koje su blokirale pokušaje Rusije da napreduje ka strateški ključnoj crnomorsko­j luci Odesi, oko 80 km jugozapadn­o. Kada ruske snage nisu mogle da prođu kroz Nikolajev, pokušale su da ga zaobiđu, upadajući u oblast malih, ruralnih naselja severno od grada.

Rusi su stigli u kolonama oklopnih vozila i okupirali ove zaseoke oko 10 dana pre nego što su ih ukrajinske vojne snage izbacile. U intervjuim­a za “Vašington post” poslednjih dana stanovnici su pričali kako su bili terorisani od strane ruskih okupatora. Njihove priče nude uvid u zlostavlja­nje i nasilje nad nenaoružan­im civilima koji bi se mogli koristiti kao dokaz u potencijal­nim slučajevim­a ratnih zločina protiv vojske ruskog predsednik­a Vladimira Putina.

Slične priče su se poslednjih dana pojavile i iz oblasti oko Kijeva koje su donedavno bile pod ruskom kontrolom. U mestima kao što su Irpinj i Buča, stanovnici takođe opisuju zlostavlja­nje, mučenje i ubistva ruskih vojnika.

Meštani sela u okolini Nikolajeva rekli su da su im vojnici više puta pretili oružjem. Provalili su u prodavnice i opljačkali sladoled i proizvode, rekli su meštani. Neki ljudi su rekli da su im automobili ukradeni. Drugi su opisali da su ih vojnici terali da napuste svoje domove kako bi tamo mogli da žive.

U Lockineu, poljoprivr­ednom selu sa oko 2.000 stanovnika, Tatjana je nastavila potragu za svojim mužem čak i nakon što su Rusi iznenada napustili to područje. Njene komšije su sledećeg jutra pronašle njegovo mrtvo telo zakopano. Serhijevo telo je bilo toliko krvavo da lokalni lekar nije dozvolio njegovoj ženi da ga vidi. Njen sin Volođa je rekao da su slike tela koje je kasnije pregledao pokazale da

je Serhi imao više prostrelni­h rana i slomljenih udova, što ukazuje da je verovatno bio mučen pre nego što je ubijen.

Kako piše BBC, u mestu Buči nedaleko od Kijeva, ruske snage su ubile seoskog poglavarku, njenog muža i sina, kažu ukrajinski zvaničnici. Užas onoga što se odigralo tokom ruske okupacije u ovom mestu konačno izlazi na videlo, navodi britanski medij.

U podrumu zgrade u kojoj se nekada nalazio dečiji društveni centar, pet tela je ležalo na zemlji - pet muškaraca obučenih u civilno odelo, sa rukama vezanim na leđima. Nekima je pucano u glavu, drugima u grudi.

- Čuli smo da ih pucaju. Imamo sreće što smo živi - rekao je Vlad, jedan od dobrovolja­ca koji su nosili tela iz podruma.

Vlad je opisao da je čuo muža kako doziva svoju ženu koja je izašla na ulicu da uzme vodu, a zatim je čuo pucanj. Kasnije je pronašao i muža i ženu mrtve.

- Mogu da vam ispričam toliko priča, ali ne želim. Želim da ih zaboravim - rekao je.

Nedaleko, u selu Motojžin, četiri tela ležala su u plitkom grobu u šumi. Troje je identifiko­vano - 51-godišnja Olha Suhenko, njen suprug Igor i njen sin Oleksander (25). Olha je bila glava sela. Veruje se da su ona i njena porodica ubijeni pod sumnjom da su pomagali ukrajinski­m vojnicima.

Dok su se ruske trupe povlačile iz naselja i predgrađa oko glavnog grada kako bi preusmeril­i ratne napore na istok Ukrajine, žene i devojke javile su se policiji, medijima

Svi su pričali o Rusima koji traže ljude za koje tvrde da su fašisti. Meštani su rekli vojnicima da tamo nema nacista

i organizaci­jama za ljudska prava o zločinima koje su pretrpeli od ruskih vojnika. Grupna silovanja i silovanja počinjena pred decom su među svedočanst­vima koje su istražitel­ji prikupili.

Olha – nije njeno pravo ime – potražila je sklonište sa svojom majkom, braćom i sestrama i petogodišn­jom ćerkom u podrumu škole u Malaja Rohanu, selu u oblasti Harkov koje su ruske snage zauzele od 25. februara.

Oko ponoći 13. marta u školu je nasilno ušao ruski vojnik i naredio Olhi da ga prati iz podruma do učionice na drugom spratu, gde ju je naterao da se skine.

- Sve vreme je držao pištolj blizu moje slepoočnic­e. Dvaput je pucao u plafon i rekao da mi to daje više motivacije - rekla je 31-godišnjaki­nja za “Hjuman Rajts Voč”.

Vojnik ju je, kako svedoči, nakon toga silovao. Kada je tražila dozvolu da ponovo obuče svoju odeću, dozvolio joj je samo da nosi gornji deo. Ponovo je silovana, sa nožem prislonjen­im na vrat. ■

 ?? ??
 ?? ?? “mi smo nove vlasti ovde“, rekli su ruski vojnici kad su ušli u selo
“mi smo nove vlasti ovde“, rekli su ruski vojnici kad su ušli u selo
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia