Blic

RASTU KRITIKE NA RAČUN MERKEL

Dok u svet stižu fotografij­e i snimci masakra iz Buče, raste broj kritika na račun Nemačke.

-

PREDSEDNIK UKRAJINE I premijer Poljske, kao i ambasador Ukrajine u Berlinu ovih dana su ponovo žestoko kritikoval­i nemačke političare zbog politike prema Rusiji. Merkel i Štajnmajer različito su reagovali.

Od početka rata u Ukrajini, iz nekih zemalja sa istoka Evrope ne jenjava kritika na račun najviših aktuelnih i bivših političara Nemačke - a posebno je žestoka kritika koja stiže iz Ukrajine, mada ni Poljska ne zostaje. Na meti se našla i bivša kancelarka Angela Merkel (CDU).

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u nedelju, u jednom od svojih video obraćanja izneo ozbiljne optužbe: zemlje NATO su 2008. odbile prijem Ukrajine u vojnu alijansu zbog „apsurdnog straha nekih političara“od Rusije, rekao je on, piše “Dojče vele”.

Zbog ove „pogrešne procene“, Ukrajina je doživela revoluciju, osam godina rata u Donbasu u istočnoj Ukrajini, a sada i „najgori rat u

Evropi od Drugog svetskog rata”.

- Pozivam gospođu Merkel i gospodina Sarkozija da posete Buču i vide do čega je dovela politika ustupaka prema Rusiji - rekao je tom prilikom Zelenski.

Ruska vojska se nedavno povukla iz regiona oko Kijeva. Prema ukrajinski­m vlastima, potom je u predgrađu Buče pronađeno stotine tela civila. Izveštaji, foto i video snimci sa lica mesta izazvali su užas širom sveta. Zelenski je optužio Moskvu za „genocid“i optužio ruske vojnike za masovna zverstva. Moskva je demantoval­a da su ruski vojnici ubili civile u Buči.

Bivša kancelarka Angela Merkel ponovila je da i dalje stoji iza odluke - da se Ukrajina ne primi u NATO 2008.

- Bivša kancelarka dr Angela Merkel ostaje pri svojim odlukama u vezi sa samitom NATO 2008. u Bukureštu - prenela je portparolk­a Merkelove nemačkoj novinskoj agenciji dpa.

Merkelova se u svojoj izjavi nije eksplicitn­o osvrnula na poziv Zelenskog, ali je istakla podršku međunarodn­im naporima da se rat okonča.

- S obzirom na zločine koji postaju vidljivi u Buči i drugim mestima u Ukrajini, svi napori Savezne vlade i međunarodn­e zajednice da stanu uz Ukrajinu i da se stane na kraj varvarstvu i ratu Rusije protiv Ukrajine - imaju punu podršku bivše kancelarke - objasnila je portparolk­a.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki takođe je optužio Merkelovu za pogrešnu politiku prema Rusiji.

- Gospođo kancelarko, ćutite od početka rata. Pritom je upravo politika Nemačke u proteklih deset - petnaest godina dovela do toga da Rusija sada ima snagu zasnovanu na monopolu na prodaju sirovina - rekao je Moravjecki na konferenci­ji za novinare u Varšavi.

On je takođe kritikovao francuskog predsednik­a Emanuela Makrona, koji je poslednjih nedelja nekoliko puta telefonom razgovarao s šefom Kremlja Vladimirom Putinom.

- Koliko ste puta pregovaral­i sa Putinom i šta ste postigli? S kriminalci­ma se ne diskutuje i ne pregovara. Protiv kriminalac­a se mora boriti - rekao je on.

Moravjecki je pozvao na „jasne i odlučne“sankcije Rusiji s obzirom na civile ubijene u Buči. ■

 ?? ?? zelenski pozvao Merkel da poseti buču
zelenski pozvao Merkel da poseti buču

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia