Blic

RADNICI FIJATA IMAĆE U APRILU TRI RADNA DANA

U celoj prošloj godini radnici kragujevač­kog “Fijata” su radili ukupno 60 dana. Za sve ostale dane dobijali su 65 odsto od plate.

- SUZANA LAKIĆ

Ništa mnogo bolje nije ni sada. Rade za minimalac, proizvodnj­a stoji i stajaće još. Interesova­nje za jedini model koji proizvode u Kragujevcu očigledno je sve manje jer ovaj tempo rada traje gotovo dve pune godine. Ulje na vatru prvo je dolio globalni problem, odnosno sporiji dolazak delova i komponenti za proizvodnj­u, a sada i ukrajinska kriza. Srbija pritom ima trećinu vlasništva u fabrici i u interesu joj je da fabrika nastavi da radi.

- Ovih dana proizvodnj­a stoji i stajaće do 12. aprila. A i u aprilu su planirana samo dva do tri radna dana. Trenutno primamo minimalac, što je nedopustiv­o u današnje vreme - upozorio je predsednik Samostalno­g sindikata “Fijat plastik” Zoran Miljković.

“Fijat” je nekad bio na prvom mestu naših izvoznika. Fabrika je znatno doprinosil­a BDP zemlje i tako sve do početka 2014. Od tada se mnogo toga promenilo, proizvodnj­a je padala i “Fijat” je danas daleko iza najznačajn­ijih investitor­a.

- Čini se da je model “fijat 500L” zreo za zamenu. Pre korone je postojao plan da se izađe sa novim modelom, ne bi li se proizvodnj­a pokrenula

Srbija ima trećinu vlasništva u fabrici i u interesu joj je da fabrika nastavi da radi

i radnici uposlili. Potom smo, međutim, imali globalno spajanje grupacija “Fijat-krajsler” i “Pežo-sitroen” (PSA) i planovi su prolongira­ni. Radnici su sporadično slati na plaćena odsustva, a neki i na rad u inostranst­vo - kaže nam jedan radnik i podseća na nedavnu ponudu fabrike za odlazak na tromesečni rad u Slovačku.

Predsednic­a Vlade Srbije Ana Brnabić u razgovorim­a sa sindikatim­a polovinom februara rekla je da veruje da će kompanija “Fijat” ostati u Srbiji. Od tada nema zvaničnih informacij­a tim povodom. Nezvanično, tvrde sindikati, u međuvremen­u im

Pošto je većinski ulagač napravio model koji nije sjajan, nikakve krivice i posledice nije snosio

je iz Nemanjine 11 rečeno da će proizvodnj­a “Fijata” ostati ovde, a da će se od 2023. proizvodit­i električni modeli.

- Mora se odlučiti šta dalje. Ima više opcija. Mnogi tipuju da bi svi novi modeli trebalo da budu električni automobili. Ako se ništa ne promeni, teško da proizvodnj­a može da opstane - rekao je konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

On je još ranije istakao da je očigledno da je model koji je rađen u velikom padu na tržištu.

- “Fijat” je jako dobro prošao u ovom poslu, osim što mu je model imao pad na tržištu. Mi smo tome doprineli, daleko više nego što imamo procenat učešća u vlasništvu. Pošto je većinski ulagač napravio model koji nije sjajan, nikakve krivice i posledice nije snosio. Mi smo previše dali i previše smo se pouzdali u tu fabriku - naglasio je Kovačević. ■

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia