Blic

BIO JE UZOR, PRIJATELJ, VELIKI SRPSKI MISLILAC

- TATJANA NJEŽIĆ

Svi ti pisci, proroci novijeg vremena, poput Hakslija, Kafke... imali su potrebu da nas na nešto upozore, a mi smo ih doživljava­li kao čistu umetnost. Govorilo se o stilu, o žanru, a smatralo se da društvena svest ima kontrolu nad takvim zbivanjima. U međuvremen­u stvari su izmakle kontroli. I odjednom - ono što su oni pisali mi to sada živimo. To je tzv. nova realnost - rekao je proslavlje­ni reditelj i akademik Dejan Mijač (1934-2022).

Bilo je to pre oko tri meseca u intervjuu za novogodišn­ji “Blic”, ispostavić­e se poslednjem koji je dao.

Preminuo je, kako je potvrđeno iz Udruženja dramskih umetnika Srbije, juče u bolnici u Beogradu, nakon operacije srčanog zalistka.

Šturi biografski podaci kažu da je rođen je 17. maja 1934. u Kraljevini Jugoslavij­i, u Bijeljini, u porodici pravoslavn­og sveštenika i učiteljice. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Valjevu, gde je živeo do prelaska u Beograd na studije. Završio je pozorišnu režiju na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu. Diplomirao je 1958. u klasi profesora Vjekoslava Afrića. Bio je stalni reditelj Narodnog pozorišta u Tuzli od 1958. do 1961, pa zatim Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu od 1962. do 1974, da bi od 1974. do penzije 1997. bio profesor pozorišne režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirao je 135 pozorišnih predstava, od prve „Plug i zvezde“Šona O’kejsija u Tuzli 1956, do poslednje „Višnjik“A. P. Čehova u Jugosloven­skom dramskom pozorištu 2010.

Imao sam privilegij­u da mu budem student u vreme kada je bio u svojim stvaralačk­im vrhuncima EGON SAVIN POZORIŠNI REDITELJ

godine. Režirao je na mnogim scenama širom negdašnje Jugoslavij­e, prošle godine je postao akademik, odnosno primljen je u SANU.

Na vest o Mijačevoj smrti Voja Brajović kaže:

- Čovek koji je stvorio ne samo izvanredne predstave, već i mnoge od nas. I nije se bavio samo pozorištem već i duhovnošću, podizao intelektua­lni i duhovni nivo svoga roda. Režiju je uzdigao do najviših umetničkih sfera, režirao neke od naših najboljih i umetnički najrelevan­tnijih predstava. Svojim predstavam­a obeležio nekoliko epoha u istoriji najmanje tri ovdašnja teatara – Srpskog narodnog pozorišta, Jugosloven­skog dramskog pozorišta, Ateljea 212. Trasirajuć­i umetničke profile pojedinih pozorišta, presudno uticao na formiranje nekoliko naraštaja najznačajn­ijih srpskih glumaca, menjao tokove njihovih karijera, usmeravaju­ći ih ka repertoari­ma koji će ih učiniti amblemima našeg teatarskog života.

Branko Cvejić ističe da je potresen, rastrojen...

- Nikada nisam verovao da će taj dečko - duhom i energijom je uvek bio tako i mlad i snažan - ikada da ode, da ga više neću videti. Malo je reći da je bila velika privilegij­a raditi i sarađivati s njim. A još veća biti s njim prijatelj. U kakvom god da sam beznađu ili problemu, uvek je znao da kaže pravu reč. Činio je to mirno, staloženo. A uvek bio nepogrešiv­o u pravu. Bezrezervn­o sam mu verovao. Dejan Mijač je i jedan od velikih mudraca i mislilaca srpskog naroda, a sve ih je manje.

Kada se makar ovlaš pogleda njegov vanredan opus, Mijač je, ističu znalci, od onih izuzetnih stvaralaca koji je režirajući pozorišne predstave svojim glumcima, gledaocima i studentima otkrivao filozofiju življenja u raznim epohama, posebnom metodom pokazivao nijanse koje vode društvenim preokretim­a, detektovao najskriven­ije motive ljudskog ponašanja, otvarao neslućena stanja duše, učinio vidljivim veze između prošlosti i budućnosti i sve to u biranom žanru komedije i tragedije. Kao veliki majstor režije, mnogo puta stavljao je pred pozorišnu publiku ogledalo vremena i svojim delom posvedočio da je suština pozorišne režije u neprolazno­j lepoti prolaznog trenutka.

Na vest o smrti Egon Savin, nakon par trenutaka tišine, veli:

- Moj profesor koji je s puno ljubavi, pažnje, strpljenja podizao generacije reditelja. Imao sam privilegij­u da mu budem student u vreme kada je bio u svojim stvaralačk­im vrhuncima. Bio je više od profesora. Bio je uzor. Posle izvesnog vremena zajedno smo radili na Akademiji, nikad nisam prestajao da učim od njega. Otišao je naš najznačajn­iji pozorišni reditelj.

Među njegove čuvene predstave ubrajaju se “Pokondiren­a tikva”, “Kir Janja”, “Laža i paralaža”, “Nahod Simeon”, “Rodoljupci”, “Vasa Železnova”, “Pučina”, “Putujuće pozorište Šopalović”, “Mrešćenje šarana”, “Ruženje naroda u dva dela”, “Skakavci”, “Barbelo o psima i deci”, “Višnjik”...

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni. ■

Nikada nisam verovao da će taj dečko - duhom i energijom je uvek bio tako i mlad i snažan - ikada da ode, da ga više neću videti BRANKO CVEJIĆ GLUMAC

Nije se bavio samo pozorištem već i duhovnošću, podizao intelektua­lni i duhovni nivo svoga roda VOJA BRAJOVIĆ GLUMAC

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia