Blic

PIKSI I VENGER KAO NEKADA U JAPANU

-

ŽREB U DOHI i dalje je tema u zemljama učesnicima predstojeć­eg Mundijala u Kataru, a selektor Srbije Dragan Stojković imao je priliku da se susretne i razgovara sa mnogim trenerima, ali i prijatelji­ma iz sveta fudbala.

Posebno emotivan susret stratega “orlova” bio je sa Arsenom Vengerom, sada već legendarni­m stručnjako­m. Veliki respekt i obostrano poštovanje, kao i podsećanje na njihov zajednički boravak u Nagoji, kada je Stojković bio na terenu bio prva zvezda tima, a Venger veoma uspešan na klupi japanskog kluba.

I posle Japana, Stojković i Venger ostali su u kontaktu, a plasman Srbije na Svetsko prvenstvo i posao šefa globalnog razvoja fudbala u FIFA, uticali su da Stojković i Venger ponovo jedan drugom iskreno pruže ruku.

Selektor Srbije imao je tokom nekoliko dana boravka u Dohi prijatne razgovore i sa selektorom Francuske Didijeom Dešanom, Španije Luisom Enrikeom, Portugala Fernandom Santošom...

Takođe, legenda srpskog fudbala smatra da je potrebno povećati broj fudbalera koje selektori mogu da povedu na turnir, kao i da je neophodno omogućiti svim

SKORigrači­ma da sede na klupi za rezerve. Ovaj predlog naišao je na odobravanj­e njegovih kolega, pa je sasvim realno da se dogodi promena.

- Dva puta sam se javljao za reč na sastanku selektora koji smo imali i istakao sam svoje razmišljan­je. Mislim da će ta ideja dobiti zeleno svetlo. Predlog je da svaka selekcija može u Katar da povede 26 igrača, 23 fudbalera i tri golmana. Smatram da je to optimalan broj i da selektori ne bi trebalo da imaju ništa protiv toga. Ima razloga zašto je to tako. Tu je kovid, tu su povrede, hiljadu nekih malih stvari koje mogu da utiču na sastav tima otkrio je Dragan Stojković.

Velika promena ne bi bila obavezujuć­a za selektore, ali bi im mnogo značila u trenutnoj situaciji.

- Bolje je da imamo 26 nego 23 igrača. Nek 26 igrača bude maksimalan broj. Ne bi trebalo da se desi da trojicu od njih moram da šaljem na tribine, nisu oni došli da bi sedeli i gledali utakmicu. Oni su došli da budu deo SP i to treba da osete. Vidim da su se svi složili i mislim da će to razmišljan­je proći. Ako već tražite mišljenje trenera, evo vam mišljenje. Čisto i pošteno - dodao je Stojković. ■

Dragan Stojković je vodio Srbiju na 14 mečeva i zabeležio je skor od devet pobeda, tri remija i dva poraza, od Japana i Danske

mišljate o “obilaznom putu” preko Dubaija ili Abu Dabija. Odatle je direktan let do Dohe samo 40 minuta. U tom slučaju, možda ne bi bilo loše da se i smeštaj rezerviše u Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima, pogotovo ako planirate da gledate sva tri meča u grupi.

Uvek ostaje i mogućnost da se rentira automobil, što je svakako pristupačn­ije, pogotov ako vas putuje više. Doha je od Abu Dabija udaljena 550 kilometara, odnosno 650 kilometara od Dubaija. Zvuči kao avantura, ali vredi da se razmišlja o svakoj opciji.

Čak i ako uspete da se organizuje­te za putovanje, problem ostaju ulaznice. A, bez njih nećete moći da uđete u Katar. Tako će oni bez karata biti zaustavlja­ni na aerodromu ili na drugim graničnim prelazima sa Katarom, dok će ulazak u zemlji biti omogućen samo navijačima sa uredno kupljenim ulaznicama sa FIFA žigom, sa kojom će moći da borave u nekoj od mundijalsk­ih zona.

- Doneta je odluka da će samo navijačima sa ulaznicama za utakmice biti dozvoljene vize. Biće im potrebne službene navijačke legitimaci­je da uđu u Katar, a onima koji ih nemaju neće biti dozvoljeno da putuju. Pravila su stroga i postoje sa razlogom - objasnio je Berhold Trenkel, glavni operativni direktor za turizam kojim upravlja vlada,

Tokom prve faze prodaje ulaznica, organizova­ne pre žreba, prodato ih je ukupno 804.186. Ulaznice su “na slepo” uglavnom kupovali navijači koji žive u Kataru, SAD, Engleskoj, Meksiku i Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima, objavila je FIFA na svojim službenim stranicama. Najviše je prodato ulaznica za pojedinačn­e utakmice, a posebno ulaznice za prvu i finalnu utakmice, ali su navijači takođe kupovali i pakete ulaznica za pojedine reprezenta­cije kao i pakete ulaznica za četiri stadiona. Juče je počela druga faza na onlajn poratalu svetske kuće fudbala i traje do 28. aprila, i zato požurite.

Ako pogledamo cenovnik za meč sa Brazilom, 24. novembra na “Nacionalno­m stadionu Lusail”, ulazice koštaju od 385 evra, za mesta iza gola, do 876 evra za pozicije pored samog terena. Pritom, na cenu se dodaje i takozvana rezervacij­a, koja je od 57 do 130 evra.

Švajcarci su objavili da je stiglo više hiljada porudžbina njihovih navijača, a najviše se traže ulaznice za meč sa petostruki­m prvacima sveta. Zanimljivo je da su fanovi iz Švajcarske zasad više zaintereso­vani za utakmicu sa Kamerunom nego sa Srbijom. ■

Sergej Milinković Savić i Srbija nisu uspeli da 2018. pobede Švajcarsku. Poraz nas je skupo koštao jer smo bili eliminisan­i već u grupnoj fazi Svetskog prvenstva

i dolazak u veliki klub, ali da je vreme da se trgne i da misli samo na jedno - na fudbal. To se, na žalost, nije dogodilo i tri godine pre isteka ugovora završiće poglavlje sa Realom.

Bez obzira na skroman učinak, Jović neće morati previše da se brine. Pravih napadača je sve manje i preskupi su. Takođe, on je i član reprezenta­cije koja se plasirana na Svetsko prvenstvo i njegova cena može da skoči posle takmičenja u Kataru. Zato zaintereso­vani klubovi žele da se transfer završi na leto, s čime ni Real nema ništa protiv.

Prema najnovijim informacij­ama, prvi u redu za Jovića je Everton. Klub iz Londona pokušava na sve moguće načine da opstane u Premijer ligi, a ako se to i dogodi, krenuće u kompletno renoviranj­e tima. Everton ima novca da kupi Jovića, pri čemu na srpskom napadaču insistira menadžer Frenk Lampard. On je hteo da kupi Jovića još 2019. i da ga tada dovede u Čelsi, ali je Real bio brži i konkretnij­i.

Lampard sada želi da ispravi grešku i da na “Gudison” dovede 24-godišnjeg centarfora pred kojim je još desetak sezona vrhunskog fudbala. Real za Jovića traži 30 miliona evra, međutim, postoji i opcija da on ode na pozajmicu, koliko god da je potrebno, samo da bi ga Madriđani skinuli sa platnog spiska.

Ostvo je izgleda obećano Luki jer je intereosva­nje obnovio i Arsenal. Londonski klub je prodao Obamejagna, dok su pred izlaznim vratima i Lakazet i Nketija. Trener Mikel Arteta veruje da Jović ima potencijal da postane nova Arsenalova mašina za golove. Takođe, Arsenal ne želi da ponovi grešku sa Dušanom Vlahovićem za kog su bili sigurni da će da prihvati njihovu pobudu, ali je na kraju Srbin završio u Juventusu.

Jović, za razliku od Vlahovića, ne može previše da bira u ovom trenutku i za njega, ali i “orlove”, najlošija opcija je da ostane u Realu. U tom slučaju, verovatno bi sa klupe za rezerve morao da se preseli na tribine. ■

Rođendan23. decembar 1997. Vrednost18 miliona evra Ajntraht 93 Real 49 C. zvezda 48 Benfika 4 Srbija 22 * tim, utakmice, golovi

JOVIĆ JE POSTIGAO SAMO TRI GOLA ZA MADRIĐANE KOJI SU GA 2019. GODINE PLATILI 63 MILIONA EVRA

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia