Blic

U zdravom telu zdrav duh

- MILICA MARKOVIĆ urednik

Digitalno doba donelo je generacije sa najokretni­jim palčevima u ljudskoj istoriji, i to bi možda mogla da bude prednost da se ne čini da, osim palčeva, agilnost mladih zaostaje u svemu ostalom. A šta i očekivati od generacije koja ne diže ništa teže od kompjuters­kog miša i kesice pomfrita?

Nije tajna da je nedovoljan broj časova fizičkog u školama boljka koja decenijama provejava u našem društvu, a protiv koje su se bar dosad borili isključivo prosvetari. Međutim, sada su glas digli čak i poslodavci koji traže čas više u školama, ali i uvođenje ovog predmeta na fakultete. O čemu se radi?

I stara i nova istraživan­ja u našoj zemlji pokazuju da su gojaznost, dijabetes, srčana oboljenja, deformitet­i kičme i stopala, problemi sa štitnom žlezdom, depresijom i psihozama kod dece u konstantno­m porastu, a uzrokovani su upravo nezdravim načinom života i nedostatko­m fizičke aktivnosti. I nije to ništa novo, ali je uzelo maha i povuklo brojne druge posledice. Sve ono što je godinama pa i decenijama gurano pod tepih, sada dolazi na naplatu. Tako je čitava generacija mladih koja je odrastala „vezana“za kompjutere i pametne telefone, a uz minimalnu fizičku aktivnost, danas nefunkcion­alna za posao. Naime, poslodavci se žale da im na razgovore za posao dolaze mladi radnici koji ne vide dobro, imaju probleme sa kičmom, i možda ono najvažnije - nisu zaintereso­vani niti sposobni da rade u timu.

Kako smo od zemlje u kojoj je fizička kultura bila verovatno i najvažnija školska aktivnost tokom poslednja dva veka došli do toga da su časovi fizičkog gurnuti na marginu? Treba li da podsetim da su sport i fizička aktivnost ključni za fizičko i psihičko zdravlje, kao i za socijalni život.

Zbog svega toga ne čudi da je Unija poslodavac­a Srbije podnela inicijativ­u za više časova fizičkog u školama. I ovo je možda poslednja crvena lampica za sve nas da reagujemo kako bismo pokrenuli školski sistem i našu decu.

Kako smo od zemlje u kojoj je fizička kultura bila najvažnija školska aktivnost došli do toga da su časovi fizičkog skrajnuti na marginu?

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia