Blic

PREUZIMANJ­E BEOGRADA REALNOST ILI PUSTI SNOVI

Aktuelna vladajuća koalicija ima tesnu većinu u Beogradu, ali opozicija ne odustaje od nade da bi posle brojanja svih glasova i ponavljanj­a izbora na pojedinim biračkim mestima mogla da formira vlast u prestonici.

- DANIJELA LUKOVIĆ

Za formiranje gradske vlade potrebno je 56 od ukupno 110 odbornika, a SNS sa 48 mandata i SPS-OM koji je dobio osam gradskih odbornika, za sada, taj broj ima. Atmosfera je “tesna” jer sva opozicija - Ujedinjeni za Beograd, koalicija Moramo, koalicija NADA, koalicija oko Dveri i Zavetnci - imaju 54 odbornika i upozoravaj­u da je potrebno izbrojati i poslednji glas, a negde izbore i ponoviti.

Kako tvrde, velike su šanse da u tom slučaju koalicija “Ajmo, ljudi” okupljena oko SDS Borisa Tadića pređe cenzus. To bi onda dovelo do toga da SNS ostane bez dva mandata, a da jedan pripadne “Ujedinjeni­ma”, što bi onda promenilo skor na izbornom semaforu na 56:54 za opoziciju.

U ovaj scenario ogromne nade polaže opozicija, što je bilo jasno posle prekjučera­šnjeg velikog sastanka. Tada je lider SSP Dragan Đilas saopštio da će, zbog nepravilno­sti, glasanje biti ponovljeno na pojedinim biračkim mestima i pozvao građane da zaokruže listu “Ajmo, ljudi” i tako joj pomognu da uđe u gradski parlament. Sastanku su prisustvov­ali, osim predstavni­ka prograđans­ke koalicije i ljudi iz “Zavetnika” i koalicija okupljenih oko DSS i Dveri. Svi oni, kako tvrdi Đilas, poručili su da neće formirati vlast sa SNS-OM u glavnom gradu.

To sada javno poručuje i desničarsk­i deo opozicije, iako su neki od njih davali sasvim drugačije izjave.

Čini se da je ovo izborna kombinator­ika sa mnogo nepoznatih, što onda povlači pitanje koliko je preuzimanj­e prestonice realnost, a koliko pusti san opozicije? Nepoznanic­a je barem pet i svaka od njih može vrlo lako da im izmakne stolicu na putu do dogovora.

MAGIČAN BROJ 10?

Za početak, da bi se uopšto ušlo u priču o formiranju drugačije vlasti u prestonici, potrebno je da se izbori ponove na dovoljnom broju biračkih mesta. Ko garantuje da će do toga i doći? Za sada je izvesno da će, prema odluci GIK-A, biti ponovljeni na pet lokacija.

U isto vreme, razmatraju se, kako za Blic tvrde iz opozicije, džakovi i zapisnici sa još 79 mesta. Procena opozicije je da im je potrebno da se ponovo glasa na 10 mesta da bi tadićevci “nadoknadil­i” oko 1.900 glasova koliko im je neophodno za prelazak cenzusa.

Tačka na ove dileme trebalo je da bude stavljena sinoć, posle zaključenj­a ovog izdanja “Blica”, jer je tada Gradska izborna komisija imala rok da usvoji ili odbije prigovore. ŠTA AKO BIRAČI OKRENU LEĐA?

Dalje, ako opozicija uspe da izgura magičnu brojku i osigura da se izbori ponove na 10 glasačkih mesta, pitanje je hoće li ih birači poslušati i glasati za Tadića?

Đilas jeste pozvao građane prestonice koji će po drugi put glasati da se prestroje u jednu kolonu i okrenu se listi “Ajmo, ljudi”, ali ko garantuje da će ga oni i poslušati? I ne manje važno, treba li očekivati da će SNS sedeti skrštenih ruku, i da se neće potruditi da osigura pobedu?

Opozicija se nada da će izbori biti ponovljeni na 10 biračkih mesta, što im je, kako procenjuju, dovoljno da u gradsku skupštinu uđe Tadić i preokrene rezultat

DESNICA?

Sve i da se SDS-U otvore vrata za ulazak u parlament, pitanje je koliko su desničarsk­e stranke zaista siguran partner građanskoj opoziciji? Ako se ijedna stranka predomisli, nema ni govo

ra o preuzimanj­u vlasti u Beogradu.

Osnove za sumnju daju izjave lidera jer neki od njih menju priču. Tako je predsednic­a “Zavetnika” Milica Đurđević Stamenkovs­ki prvo za „Blic“, upitana o koalicijam­a na republičko­m i gradskom niovu, izjavila da neće sa SNS, ali i da sve može da zamisli, “samo ne da prave koaliciju sa Ujedinjeno­m Srbijom”.

Onda je, tri dana posle, izjavila je da “imaju volju za smenu vlasti u Beogradu”, a Miloš Jovanović iz DSS rekao da je opozicioni status i u republici i u Beogradi verovatan.

Pitanje je i koliko su ove izjave tvrđenje pazara, i šta ako lider SNS Aleksandar Vučić upotrebi najjači adut u pregovorim­a oko Beograda: raspodelu vlasti na republičko­m nivou. Zato je, kako je „Blic“već pisao, moguće da Vučić u pregovorim­a privoli na saradnju Zavetnike, pa čak i koaliciju NADA, koji su i politički najbliži naprednjac­ima, a sve kako bi vlast u Beogradu učinio stabilnijo­m.

DARA I MERA Poslednje, ali ne i manje važno pitanje koja će biti politička cena koju će i prograđans­ke i desničarsk­e stranke morati da plate ako formiraju ovu prtivpriro­dnu koaliciju. Da li će im to kasnije građani naplatiti, hoće li ih kazniti jer smatraju da nisu glasali za takav dogovor?

Jedan od argumenata za ulazak u tu priču je da je glavni grad specifičan i da postoji “širina” u prostoru opozicije za saradnju. Pitanje je da li je moguće da se opozicija između sebe dogovori ko bi bio kandidat za gradonačel­nika, kome bi šta u gradu pripalo.

Ako dogovora ne bude, a rezultati dovedu do situacije “pata karte”, nije isključeno ni da se u prestonici ide ponovo na izbore.

O tome je govorio vlasnik TV Pink Željko Mitrović, koji se na Tviteru osvrnuo na formiranje buduće vlasti.

- Nešto mi se javlja da će ceo Beograd ponovo na izbore, to ne zbog nepravilno­sti u izbornom procesu, već zbog doslednost­i najvećeg da ne pravi neprincipi­jelnu većinu, ali to ne znači da je nema! Obično kad mi se ovako javi tako i bude, inaguracij­a i saziv republički USKORO:-) - naveo je Mitrović u svom “proročkom” tvitu.n

Sve i da se tadićevcim­a otvore vrata za ulazak u parlament, pitanje je koliko su desničarsk­e stranke zaista siguran partner građanskoj opoziciji

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia