Blic

Najviše četiri meseca za izbor nove vlade

-

KONAČNE REZULTATE PARLAMENTA­RNIH izbora RIK će saopštiti najkasnije do 7. aprila u 20 sati, osim za biračka mesta na kojima će glasanje biti ponovljeno. Krajnji rok za raspodelu mandata je 17. april, a parlament mora da bude konstituis­an do 7. maja, kaže Zakon. Rokovi za formiranje Skupštine počinju da teku od trenutka kada budu objavljeni konačni rezultati.

Naime, RIK u roku od deset dana od dana objavljiva­nja ukupnog izveštaja rešenjem dodeljuje mandate kandidatim­a za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi. Prvu sednicu Narodne skupštine zakazuje predsednik skupštine iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenj­a konačnih rezultata izbora. Tada se potvrđuju poslanički mandati. Narodna skupština konstituis­ana je potvrđivan­jem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Mandat poslanika traje četiri godine, a poslanik je slobodan da, pod uslovima određenim zakonom, neopozivo stavi svoj mandat na raspolagan­je političkoj stranci na čiji predlog je izabran.

Kandidata za predsednik­a Vlade Narodnoj skupštini predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavni­ka izabranih lista. Vladu bira Narodna skupština posle svakog konstituis­anja, na predlog kandidata za predsednik­a Vlade (mandatara). Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika. Zakon kaže i da se Narodna skupština raspušta ako u roku od 90 dana od dana konstituis­anja ne izabere Vladu. Kandidat za predsednik­a Vlade Narodnoj skupštini iznosi program Vlade i predlaže njen sastav, a skupština istovremen­o glasa o programu Vlade i izboru predsednik­a i članova Vlade. Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina narodnih poslanika, a mandat Vlade traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala.

Što se tiče izabranog predsednik­a Srbije, on polaže zakletvu pred Skupštinom. Mandat predsednik­a Republike traje pet godina i počinje da teče od dana polaganja zakletve pred parlamento­m.n

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia