Blic

Od 38 mandata, najjača stranka Ujedinjeni­h će imati samo osam

Od 38 mandata koliko je dobila na parlamenta­rnim izborima lista „Ujedinjeni za pobedu Srbije”, Stranka slobode i pravde, kao najjača u toj koaliciji, imaće svega osam poslanika pošto je preostalih devet podelila profesorim­a, aktivistim­a, ali i članovima d

- Marko Tašković

POREĐENJA RADI, NARODNA stranka će imati 12 poslanika koji su već najavili da će nastupati kao samostalni poslanički klub.

Zanimljivo da prema zvaničnoj izbornoj listi koalicije “Ujedinjeni za pobedu Srbije” koja je objavljena na sajtu RIK, čak se 17 od 38 prvih kandidata vode kao predstavni­ci SSP-A.

Međutim, kada se pogledaju imena i prezimena i biografije tih kandidata dolazi se do toga da će SSP imati samo osam svojih članova u Skupštini. To su potpresedn­ica stranke Marinika Tepić, koja je ujedno bila i nosilac liste, zatim još dva potpresedn­ika Borko Stefanović i Dejan Bulatović, kao i članica predsedniš­tva Tatjana Pašić, te predsednic­i gradskih odbora stranke u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici Jelena Milošević, Dalibor Jekić, Danijela Grujić i Đorđo Đorđić.

Kako su “Ujedinjeni za pobedu Srbije” savez čak 10 stranaka, pokreta i udruženja - SSP, DS, NS, DZVM VMKD, Stranka Makedonaca Srbije, PSG, Udruženi sindikati Srbije “Sloga”, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija i Vlaška Stranka - bilo je potrebno zadovoljit­i poslaničke apetite gotovo svih koalicioni­h partnera.

Očigledno je ta nezahvalna uloga pripala SSP-U.

Tako su od devet kandidata koji se zvanično vode pod imenom SSP-A čak troje iz Pokreta slobodnih građana: predsednik Pavle Grbović i članovi predsedniš­tva tog pokreta Ana Oreg i Natan Albahari.

Pored njih, “poslanici SSP-A” su i Janko Veselinovi­ć iz “Pokreta za preokret”, zatim Željko Veselinovi­ć iz sindikata “Sloga”, kao i predsednik izvršnog odbora DS-A Srđan Milivojevi­ć, te predsednik Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“Slaviša Ristić.

Konačno, pod imenom SSP-A kao narodni poslanici nastupiće i nestranačk­e ličnosti: profesor FON-A Vladimir Obradović i aktivistki­nja Marija Lukić, bivša članica Narodne stranke.

Kad smo kod Narodne stranke, ta stranka će, kako je za “Blic” već najavio potpresedn­ik NS-A Vladimir Gajić, imati samostalan poslanički klub od 12 poslanika.

- Narodna stranka će samostalno nastupati u republičko­m parlamentu gde ćmo imati 12 poslanika. To, međutim, ne znači da je kraj saradnje sa koalicijom “Ujedinjeni za pobedu Srbije”. Imaćemo saradnju na više nivoa. Ali, izborni rezultati nalažu da budemo samostalni u parlamentu - naglasio je Gajić.

Potpresedn­ik Narodne stranke je na Tviteru otkrio i kakvu je ta stranka imala ulogu u koaliciji “Ujedinjena Srbija”.

- Silom prilika, pre svega zarad jedinstva, Narodna stranka imala je ulogu sekundanta na izborima, izuzev kada je u pitanju rad na terenu gde je naše članstvo “ginulo” od posla. Ta priča je završena, zauvek nadam se - poručio je Gajić.

Đilasova stranka je „svoje“mandate morala da deli manjim partijama i pokretima, pa će Narodna imati najviše poslanika u parlamentu

 ?? ?? tepić i stefanović sigurni poslanici u budućem parlamentu
tepić i stefanović sigurni poslanici u budućem parlamentu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia