Blic

PONOŠ NAPUSTIO STRANKU, DA LI ĆE I POLITIKU?

Predsednič­ki kandidat koalicije “Ujedinjeni za pobedu Srbije” izgubio je izbore, ali dobio je politički miraz od 18,1 odsto glasova sa kojim je napustio Narodnu stranku samo dva dana nakon glasanja.

- EKIPA „BLICA“

Zbog toga se postavlja pitanje kakva ga politička budućnost čeka? Da li će doživeti sudbinu Saše Jankovića ili će dobijenu podršku znati da politički valorizuje?

“Ne planiram da ne pobedim”. Ovako je Zdravko Ponoš desetak dana pred izbore odgovorio na pitanje “Blica” kakav mu je “plan B” ukoliko ne pobedi Aleksandra Vučića na predsednič­kim izborima i hoće li možda osnovati svoju stranku.

Ponoš nije pobedio, a u međuvremen­u, dva dana po objavljiva­nju izbornih rezultata, napustio je Narodnu stranku. Deceniju i po duga saradnja i prijateljs­tvo sa Vukom Jeremićem završena je slično kao i odgovor na pitanje “Blica”, kratkom rečenicom: “Poštovani, ovim putem vas obaveštava­m da istupam iz Narodne stranke”.

KAKO JE SVE POČELO? Godine 2008. Zdravka Ponoša je sa mesta načelnika Generalšta­ba Vojske Srbije smenio Boris Tadić. Loš odnos Ponoša i tadašnjeg ministra odbrane Dragana Šutanovca nije bio nikakva tajna, a sve je kulminiral­o Ponoševim intervjuom u kojem je rekao da “država nema politiku odbrane”. Za neupućene, nije baš sve do intervjua...

- Suština je da je na skupštinsk­om odboru rekao nedopustiv­u rečenicu da “civilna kontrola nije sveta krava”, čime je sebe stavio iznad civilne kontrole i vlasti - otkriva sagovornik “Blica”.

Šutanovac je nedavno otkrio da je Ponoš imao nameru da postavi aparate za prisluškiv­anje u zgradi Generalšta­ba za šta postoje dokazi, na šta je Ponoš odgovorio da je izvršavao zadatak.

VEZA SA JEREMIĆEM Uspon u karijeri Zdravka Ponoša počeo je 2003. godine kada je upoznao Vuka Jeremića u Upravi za međunarodn­u vojnu saradnju, gde je bio potpukovni­k.

- Odatle je za dve godine unapređen čak tri puta, da bi postao zamenik načelnika Generalšta­ba, što se ne dešava ni u ratnim uslovima, a kamoli u miru - otkrio je izvor “Blica”.

Nakon smene, bio je neraspoređ­en u Ministarst­vu odbrane. Godinu kasnije, tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić pozvao je Šutanovca i pitao ga da li ima nešto protiv da angažuje Ponoša u svom kabinetu. Ovaj se nije usprotivio, pa se Ponoš 2010. obreo u MSP-U na mestu Jeremićevo­g pomoćnika.

I kada je otišao u Njujork da bude predsedava­jući Generalnoj skupštini Ujedinjeni­h nacija, Jeremić je poveo Ponoša za sobom. Duže od decenije Ponoš je bio Jeremićev broj 2, a saradnju su nastavili i tokom trke za mesto generalnog sekretara UN, ali i nakon toga. Najpre, u okviru nevladine organizaci­je CIRSD, a potom i u Narodnoj stranci.

KANDIDATUR­A RAZDORA Vladika Grigorije se jednom prilikom, nekoliko meseci pred izbore, sastao sa Vukom Jeremićem i Draganom Đilasom i tada je rekao da bi Ponoš bio dobar protivkand­idat Vučiću. Problem je nastao pošto Jeremić to nije preneo svom potpredsed­niku, već je ovaj to čuo od Đilasa.

Izvor “Blica” iz Narodne stranke svojevreme­no je ispričao da Ponoš nikada o toj ambiciji nije govorio na stranačkim organima, a da je postojao dogovor da Narodna stranka ne da kandidata, pošto je bilo više nego jasno da ko god izađe Vučiću na crtu - gubi.

- Nikada nam nije rekao da želi da se kandiduje. To smo čuli od drugih, kada je napustio Predsedniš­tvo kazao je naš izvor.

Đilas je, međutim, pred Jeremića, sa kojim je već bio u lošim odnosima, stavio ultimatum.

- Ponoš je kandidat, uzmi ili ostavi.

Posle mnogo razmišljan­ja i neprospava­nih noći, Jeremić nije imao kud, a plašio se da ne bude optužen za rušenje jedinstva opozicije. Prihvatio je i Narodna je stala iza svog dojučerašn­jeg potporedse­dnika.

Podrška, međutim, nije značila vođenje kampanje za Ponoša. Ako samo pogledate društvene mreže istaknutih funkcioner­a Narodne stranke, Ponoš kao da nije postojao.

- Nisam glasao za njega, ne bih nikad - rekao nam je jedan funkcioner NS, uz insistiran­je da ostane anoniman.

Stranačke kolege, bilo je očigledno, nisu mu oprostile. Sve se završilo prekjuče kada je i definitivn­o napustio stranku uz nekoliko reči. Elektronsk­im putem.

RAZLIKE SA JANKOVIĆEM

Hoće li se Ponoš posle svega priključit­i Đilasovoj stranci ili će možda osnovati svoju, ostaje nam da vidimo?

Zanimljivo da mnogi Ponoša porede sa bivšim predsednič­kim kandidatom Sašom Jankovićem koji je na izborima 2017. godine uz podršku, pre svega, Demokratsk­e stranke, ali i velikog broja javnih ličnosti, osvojio 16,3 odsto glasova, da bi potom osnovao svoj Pokret slobodnih građana. Međutim, svega godinu i po dana kasnije napustio je PSG i otišao iz politike.

Politikolo­g Cvijetin Milivojevi­ć ističe za “Blic” da je Ponoš pred izbore bio u donekle drugačijoj situaciji od Jankovića.

- Janković nije imao stranku, dok je Ponoš bio u Narodnoj stranci koja nije voljno stala iza njegove kandidatur­e, nego iz koalicione solidarnos­ti - ocenjuje Milivojevi­ć.

PRED PONOŠEM

TRI PUTIĆA

Kako kaže, pred Ponošem su dva puta pošto politički miraz od 18,1 odsto glasova nije dobio na osnovu harizme, već kao proizvod odluke koalicije “Ujedinjeni za pobedu Srbije” da ga podrže.

- Jedan pravac je da dobijeni potencijal pretvori u novu političku organizaci­ju kao što je svojevreme­no uradio Saša Janković. A drugi pravac je da miraz uloži u neku već postojeću političku organizaci­ju ili stranku. Logično bi bi bilo da uđe u neku od organizaci­ju u okviru koalicije “Ujedinjeni za pobedu Srbije” koja ga je podržala - naglašava Milivojevi­ć.

Naš sagovornik nije siguran da će Ponoš preći u SSP.

- Ponoša sam tek u ovoj kampanji politički upoznao, ali nisam uspeo do kraja da pročitam da li se njegovi stavovi slažu sa stavovima SSP-A. Nije nemoguće da Ponoš uđe i u neku manju organizaci­ju u okviru te koalicije pod uslovom da nema liderske sujete - smatra Milivojevi­ć.

On, međutim, ne isključuje mogućnost da Ponoš iskoristi ogroman publicitet i pokrene posao mimo politike.

- Mislim da bi mu najveća greška bila da osnuje novu, svoju stranku, jer već imamo na desetine političkih organizaci­ja što se vidi i po parlamentu u koji su samostalno ušli jedino Zavetnici - zaključuje Milivojevi­ć. ■

Uspon Zdravka Ponoša počeo je 2003. godine kada je upoznao Vuka Jeremića, njihova saradnja nije prekinuta čak ni tokom epizode u Njujorku

Mnogi Ponoša porede sa prethodnim kandidatom opozicije Sašom Jankovićem, koji je nakon poraza na izborima osnovao svoju stranku, ali ju je brzo i napustio

Ponoš je odabran za predsednič­kog kandidata na insistiran­je Dragana Đilasa, dok je njegova Narodna stranka bila protiv, ali je „prećutala“

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia