Blic

„LJUDI U SRBIJI ZNAJU KAKAV JE OSEĆAJ BLIZINE SMRTI“

- MILIJANA MILIKŠIĆ

„Tog dana slavili smo moj rođendan, pili šampanjac i jeli kijevsku tortu, a nakon što smo legli probudila nas je eksplozija. Zgrabila sam ćerku za ruku, uzela dokumenta i stvari i otišli smo iz Irpinja, možda zauvek“, rekla je u potresnoj ispovesti za „Blic“Žana, opisujući početak invazije Rusije na Ukrajinu.

Ja sam iz Irpinja, ali u martu sam sa porodicom trebala da preselim u novu novu kuću koju smo sagradili u Buči – rekla nam je Žana u razgovoru preko mobilnog telefona.

Sada je, možda, ostala bez oba doma. Njen stan u Irpinju - kao i čitava zgrada - teško su oštećeni u bombardova­nju, kako se vidi na slici koju nam je priložila, a šta je sa novom kućom u Buči nije joj poznato.

MASAKR KOD KIJEVA

Irpinj je grad u okolini Kijeva koji je, pored Buče i Gostomela, bio pod opsadom ruskih snaga, do njihovog povlačenja prošlog vikenda. Nakon odlaska ruskih trupa, svet je ostao zatečen prizorima koji su tamo zatečeni – masovnih grobnica i tela raštrkanih po ulicama. Gradonačel­nik Buče Anatolij Fedoruk rekao je u ponedeljak da je u gradu ubijeno najmanje 300 civila. Rusija je porekla umešanost u ubistva civila u Buči, dok BBC opisuje da je grad pun izgorelih tenkova, kuće i automobili oštećeni mecima i granatama, a žitelji su svedočili da su ruski vojnici pucali u ljude ispred njihovih kuća.

Masovna grobnica je otvorena sa mrtvim telima od kojih neka u crnim vrećama. Satelitske slike pokazuju da su tela ležala na ulicama dok je grad bio pod ruskom kontrolom, navodi BBC.

- Iz Buče i dalje nema vesti – istakla je Žana, odnoseći se na brojne poznanike koji su i dalje tamo.

Ona je na Fejsbuku detaljno iznela traumatičn­a iskustva unazad mesec dana invazije, koja je počela nakon što je ona 23. februara proslavila svoj rođendan. Dan pre Žana je bila u centru Irpinja obavljajuć­i kupovinu za novu kuću u Buči.

„Kupovala sam tapete za hodnik, želela sam da završim renoviranj­e i uselim u novi dom u martu. Moj muž i ja smo se svađali oko toga šta da posadimo u svom dvorištu iz snova. Obećali smo ćerki da ćemo proslaviti njen 7. rođendan u novoj kući. Sanjali smo da se preselimo iz malog stana u Irpinju u veliku kuću u Buči od trenutka kad smo počeli da planiramo zajednički život. Virli (ćerka) je želela svoju sobu, tamo smo već zalepili roza tapete“, navela je.

Danas je Irpinj, kako je rekla, „skoro zbrisan sa lica zemlje“. „Nemamo više dom. Zemlja je u ratu... niko ne zna šta je sledeće“, istakla je.

Mnogi stanovnici iz okoline Kijeva nisu, međutim, imali tu sreću da poput Žane izbegnu na vreme od opasnosti.

“STRAŠNO JE POMISLITI ŠTA SE DEŠAVALO TAMO”

Buča, Irpinj i Gostomel su prigradska naselja Kijeva, kako nam je objasnio mladi Kijevljani­n Anton, „kao jedan veliki grad udaljen od prestonice svega 15 minuta vožnje“. Nakon šokantnog otkrića ubijenih civila u Buči, Anton (22) je u neverici.

- To je tako ludo jer je Buča tako blizu od mene. Sednete u auto i za 15 minuta ste tamo. Samo zamisliti šta se dešavalo tamo svo to vreme je zaista zastrašuju­će – rekao je on u intervjuu za “Blic” preko Zuma.

Anton je ispričao je da bliski prijatelji njegovog oca žive upravo u toj okolini Kijeva i da su bili u svojim skloništim­a kad su ruske trupe ušle u naselja.

- Sedeli su u podrumima, nisu izlazili van ali su videli tenkove kako ulaze u gradove, čuli mnoge pucnjeve… - naveo je Anton, dodajući da njihovi prijatelji ne žive u samoj Buči, ali veoma blizu nje i da su uspeli da se evakuišu

Uvek postoji ta mala mogućnost da je smrt blizu, što je uznemiruju­će, ispričao je Anton o svojim osećanjima tokom rata

Sanjali smo da se preselimo iz malog stana u Irpinju u veliku kuću u Buči, rekla nam je Žana koja je planirala pre rata selidbu u drugi grad

 ?? ??
 ?? ?? Ukrajinsko tužilaštvo: istražujem­o 4.684 navodna ratna zločina
Ukrajinsko tužilaštvo: istražujem­o 4.684 navodna ratna zločina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia