Blic

SRBIJA SA MIGOVA PLANIRA DA PREĐE NA SUPER „RAFALE“

Francuzi tvrde da naša zemlja planira kupovinu 12 modernih aviona

- PREDRAG VUJANAC

Nebo Srbije u budućnosti bi moglo braniti 12 francuskih borbenih aviona “rafal”. Zavisno da li će naša zemlja, kao Hrvatska, kupiti polovne ili nove letelice koje su daleko modernije od ruskih „migova“kojima trenutno raspolažem­o, cena eskadrile „rafala“kreće se od 1,15 do 2,5 milijardi evra.

Kako je objavio francuski poslovni nedeljnik “Le Tribune”, Srbija je u pregovorim­a da kupi 12 “rafala”. Francuzi tvrde da će se prodaja dogoditi već u ovoj godini, da se prvobitno razgovaral­o o šest da bi broj letelica potom bio dupliran, te da je francuski proizvođač “Daso avijejšen” srpskoj strani ponudu poslao u martu.

- Zbog pobede Aleksandra Vučića na izborima, francuska kompanija nema sumnje da će realizovat­i dogovor, s obzirom da je predsednik Srbije u decembru najavio povećanje vojnog budžeta sa ciljem modernizac­ije vojske i pre svega zamenu avionalova­ca. Dogovor o kupovini predviđao bi nabavku u dve tranše po šest aviona – piše “Le Tribune”, podsećajuć­i da srpsko vojno vazduhoplo­vstvo trenutno čini desetak lovaca „mig“21 i 29, te oko duplo više domaćih aviona za vojnu obuku tipa “orao” i “super galeb”.

Francuski list, uz to, piše da je Srbija prethodno razmišljal­a o kupovini ruskih aviona „mig 30“, “ali se posle sukoba u Ukrajini i ugovora koji je Hrvatska sklopila o nabavci 12 polovnih “rafala”, situacija preokrenul­a u korist Francuske”.

Da Hrvatska planira nabavku ovih borbenih aviona obelodanje­no je još u novembru prošle godine, nakon posete francuskog predsednik Emanuela Makrona Zagrebu, kada je Vlada Hrvatske usvojila Zaključak o strateškom partnerstv­u dve zemlje, čiji deo o odbrani uključuje i nabavku 12 polovnih “rafala” po ceni od 1,155 milijardi evra sa PDV-OM. Pred kraj prošle godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da Hrvatska modernizuj­e svoju borbenu avijaciju i da Srbija želi da učini isto.

– Hrvatski avioni će doći tek za tri godine. I to polovni. “Rafali” su izvanredni avioni. Voleo bih kada bi mogli i mi da ih nabavimo. Možda nove. Za tri godine mislim da ćemo mi drastično da osnažimo ratno vazduhoplo­vstvo i PVO – izjavio je tada Vučić.

U razgovoru za “Blic”, glavni urednik portal Tango Six Petar Vojinović objašnjava da će cena “rafala” koje namerava da kupi naša država zavisiti od toga da li su u pitanju nove ili polovne letelice.

- Jer, ne kupuju se samo avioni već ceo paket koji uključuje obuku, rezervne delove, tehničku podršku i naoružanje, a Hrvatska je kupila i simulator za obuku pilota. “Rafal” je imao dosta uspeha u prodaji u poslednjih 15-ak godina, tako da su se uočili opsezi cena od 150 miliona dolara za Egipat do 260 miliona dolara za Katar po jednom avionu. Ako bi kupili polovne, pretpostav­ljam da bi cena bila ista kao i za Hrvatsku, dok novih 12 “rafala”, zavisno od naoružanja, košta između 1,8 i 2,5 milijarde evra – objašnjava Vojinović, dodajući da se

iznos ne plaća u celosti, već se deli u godišnje rate.

Kada je reč o tome koliko je “rafal” bolja letelica od sovjetskog, odnosno ruskog lovačkog aviona „mig 29“s kojima naše RV sada raspolaže, Vojinović ističe da je francuski avion potpuno nova generacija u tehnološko­m smislu i po svojim karakteris­tikama, od sposobnost­i senzora do naoružanja,

celokupno moderniji avion od „miga“.

- Osnovno je to što je “rafal” višenamens­ki borbeni avion. Kada kupujete nešto što je tako skupo znači da je kvalitetno, a kvalitetno je što može da zameni i lovce i jurišnike, odnosno avione koji dejstvuju i po ciljevima na zemlji, dakle imate sve u jednom avionu – pojašnjava naš sagovornik. ■

Francuski avion je potpuno nova generacija, „rafal“je višenamens­ki borbeni avion koji podjednako uspešno može da zameni i lovce i jurišnike, kaže Petar Vojinović

 ?? ??
 ?? ?? oslonac srpske avijacije trenutno je na ruskim „migovima“
oslonac srpske avijacije trenutno je na ruskim „migovima“
 ?? ?? hrvati su već ugovorili kupovinu polovnih „rafala“
hrvati su već ugovorili kupovinu polovnih „rafala“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia