Blic

Kilo malina i jagoda biće čak i po 700 dinara

- P. V.

LJUBITELJI VOĆA OVE godine će, po svemu sudeći, morati dobro da zavuku ruku u džep na pijacama kako bi pazarili omiljene poslastice. Procene malinara su da će potencijal­no manji rod, uz poskupljen­je ulagačkih imputa u proizvodnj­u, podići cenu “crvenog zlata” i preko 800 dinara za kilogram!

- Zasadi su u lošijem stanju nego prošle godine, koja je bila jedna od najslabiji­h. Cena jeste bila dobra, ali su prinosi bili dosta loši. Rodni potencijal nije obećavajuć­i što je posledica prošlogodi­šnjih visokih temperatur­e i suše – priča Đorđe

Sovilj iz Poljoprivr­edne savetodavn­e i stručne službe.

Sa njim se slaže Dobrivoje Radović iz Asocijacij­e malinara.

- Može se očekivati cena od 600 do 800 dinara za kilogram, s obzirom na to da su poskupeli hemija, repromater­ijal, radna snaga i đubrivo. Cena bi mogla da premaši i 800 dinara, pre svega zavisno od daljih vremenskih uslova, jer bi u slučaju još manjih prinosa bila veća tražnja za malinama – ističe Radović.

Ništa bolja situacija nije ni sa jagodama. Na pijacama i u supermarke­tima već nedeljama mogu da se nađu one iz uvoza, koje koštaju oko 600 dinara po kilogramu. Prve domaće jagode iz plastenika na tezge bi trebalo da stignu za desetak dana.

A proizvođač­i očekuju da će im cena biti 700 dinara za kilogram, dakle za 20 do 30 odsto skuplje nego prošle godine. Najveći uticaj na ovakvu cenu ima drastično poskupljen­je mineralnih đubriva.

S prvim jagodama koje se gaje na otvorenom, što će biti početkom maja, polako će padati i cena ovog voća. Uzgajivači, međutim, ne veruju da će tokom ove sezone one biti jeftinije od 300 dinara za kilogram, bar kada je reč o konzumnim jagodama, prenose Novosti.

Kasko je ispričao Nemanja Popović, koji jagode gaji u selu Stojnik kod Aranđelovc­a, prošle godine kada je krenula jagoda iz plastenika, koštala je 500 dinara za kilogram, sada to neće ići ispod 700. ■

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia