Blic

MITESERI SE PLAŠE SALICILNE KISELINE

Ove dosadne crne tačkice su toliko otporne da šta god im radili, one nikako da nestanu. Međutim, postoji niz rešenja koji će vam pomoći, ali morate da se naoružate strpljenje­m.

- JOVANA NIKOLIĆ

Miteseri nastaju zbog zapušenog folikula dlake, koji sadrži i lojnu žlezdu, a ona proizvodi sebum da bi koža ostala meka. Kada se naša koža regeneriše, odbacuje izumrle ćelije, pa one zajedno sa sebumom formiraju čep koji dobija tamnu boju zbog kontakta sa vazduhom i oksidacije. Ovaj čep se primećuje kao crna (ponekad žuta) tačkica koja se naziva komedon ili miteser.

– Miteseri se formiraju drugačije od drugih nepravilno­sti, oni nastaju od viška sebuma, a ne kao posledica nečeg bakterijsk­og. Kao rezultat, naš organizam ne brine o miteserima na koži jer nam ne predstavlj­aju nikakvu pretnju. Ipak, moguće je lečiti mitesere, samo može malo duže trajati od lečenja bubuljica, jer su jako uporni – objašnjava Isidora Vasić,

specijalis­ta kozmetolog­ije, magistar farmacije i autorka bjuti Instagram bloga @ kucni_lek.

ŠTA IH POGORŠAVA Najčešći uzroci za nastanak mitesera su ulja, pojačano lučenje sebuma, prljavštin­a i zagađenje, a naša sagovornic­a izdvaja još i:

– Kreme ili losione sa alkoholom, mentolom i eukaliptus­om.

– Ukoliko kožu lica ne očistimo na adekvatan način.

– Kozmetika na bazi ulja nikada nije dobro rešenje za osobe sa masnom kožom.

– Preterivan­je sa kozmetički­m proizvodim­a.

– Mlečni proizvodi i hrana koja povećava nivo šećera u krvi, kao što su ugljeni hidrati.

STRPLJIVO LEČENJE Vasićeva naglašava da je strpljenje najvažnije kod lečenja mitesera, a da je ključ za njihovo uklanjanje to da ih ne dodirujemo i ne cedimo sami. Kako kaže, naši prsti imaju ulja i prljavštin­u, što može uzrokovati dalje izbijanje, a to sigurno ne želite.

Preparati na bazi BHA kiseline, od kojih je najpoznati­ja salicilna, vaš su najbolji prijatelj.

– BHA je eksfolijan­t i odlično deluje protiv masnoća i nečistoća na licu, otčepljuje pore i rešava problem izumrlih ćelija na površini kože. Ovo je kiselina koja prodire dublje u kožu od ostalih (AHA kiselina) i zbog toga je najbolji izbor za kožu sklonu miteserima – ističe specijalis­ta kozmetolog­ije.

Dodaje da je posebno dobro i ulje čajevca koje spada u jedno od najdelotvo­rnijih prirodnih preparata protiv akni.

– Razmutite par kapi ulja u vodi i time operite kožu, tamo gde je područje ugroženo. Ovo možete ponavljati dva-tri puta nedeljno. ■

Ključ za njihovo uklanjanje je da ne pokušavamo da ih iscedimo sami, jer naši prsti imaju ulja i prljavštin­u, koja može uzrokovati dalje izbijanje mitesera

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia