Blic

Piksi i Kari razmenili dresove u Staroj Pazovi

Ako ste ikada zamišljali kako bi fudbalski dres stajao na Svetislavu Pešiću, sada možete da stvorite realnu sliku.

- JELENA MEDIĆ

SRBIJA JE ZEMLJA bogata sportskim uspesima. I to nije fraza. Ono što su košarkaši i fudbaleri godinama unazad radili širom sveta i predstavlj­ali našu zemlju u najboljem mogućem svetu, došlo je na „naplatu”. I možda baš ove godine cela nacija dobije osmeh na licu kada gleda reprezenta­tivce u ova dva sporta.

Danas je baš takva, nasmejana slika stigla na Internet i obradovala zemlju.

Naime, selektori košarkaške i fudbalske reprezenta­cije Srbije Dragan Stojković Piksi i Svetislav Kari Pešić sastali su se danas u prostorija­ma FSS-A i tom prilikom poslali sliku naciji.

Piksi kaže da vam nedostaje samo bazen na otvorenom, ali ja bih rekao da vam ništa ne fali u Pazovi - kazao je selektor košarkaša Svetislav Pešić

Njih dvojica su razmeneli dresove, Piksi je dobio košarkaški, a Kari fudbalski sa brojem 10 na leđima, a prema osmesima na licima legendarni­h sportista Srbije možemo reći da je sve proteklo u fantastičn­oj atmosferi. Ne treba to menjati.

- Sve je skockano perfektno i sada mi je jasno zašto ste se plasirali u Katar. U modernom sportu nije dovoljno imati dobrog trenera i kvalitetan igrački kadar. Veoma je bitno što i ovde sa nacionalno­m timom rade u sličnim uslovima i nemaju čega da se postide. Onako najiskreni­je, svaka vam čast - rekao je selektor Pešić.

Stojković je Pešiću odgovorio u šaljivom tonu.

- Žao mi je što nije bilo vremena za jednu partiju stonog tenisa sa Karijem Pešićem. On se hvali da je baš dobar, mada se ne bih kladio na njegovu pobedu. Nisam ni ja loš sa reketom u ruci. Kada sledeći put dođu u Staru Pazovu, organizova­ćemo meč pa ćemo da vidimo ko je bolji. ■

Evroliga je pokrenula postupak protiv litvanskog kluba jer su navijači držali zastavu NATO i skandirali: „Je*i se, Srbijo!”

Sve je počelo od banera ne kojem je preko boja ukrajinske zastave bilo napisano: „Prekinite rat.” Poruku su u rukama držali igrači Žalgirisa i sudije, ali ne i košarkaši Zvezde. Zbog tog postupka prvotimci crveno-belih su se našli na meti navijača u dvorani u Litvaniji koji su sa tribina mahali NATO zastavom i skandirali: „Je*i se Srbijo!” Sramno i nepihvatlj­ivo.

Zbog toga je Evroliga pokrenula disciplins­ki postupak protiv Žalgirisa, potvrđeno je Blicu. Disciplins­ki postupak je pokrenut zbog političke i nacionalne provokacij­e na utakmici u Kaunasu.

Prema podzakonsk­skim aktima takmičenja (Euroleagu bylaws), predviđene sankcije za teške prekršaje mogle bi biti između 30.000 do 280.000 evra, zatim privremeni gubitak ekonomskih i/ili političkih prava, privremena ili trajna diskvalifi­kacija iz Evrolige, potpuno ili delimično zatvaranje arene, ili igranje bez publike na period od jedne do 15 utakmica...

Ipak, teško je verovati, ma koliko ružne scene bile u Žalgirio areni, da će Evroliga pribeći rigoroznim merama, već da će se odlučiti da to podvede pod manje povrede.

Ukoliko tako bude, Žalgiris bi mogao da popije novčanu kaznu maksimalno do 30.000 evra koliko je predviđeno za manje prekršaje, ili čak samo opomenu, s obzirom na to da se publika Zelenih u ranijem periodu nije ponašala necivilizo­vano.

Podsetimo, nakon meča u Kaunasu oglasio i krilni centar crveno-belih Luka Mitrović, koji je na društvenim mrežama reagovao zbog poteza navijača litvanskog tima, koji su provociral­i crveno-belom NATO zastavom. Na društvenim mrežama se pojavio i snimak te situacije, te se vidi da navijači pored ukrajinske, drže i NATO zastavu te skandiraju: “je*i se Srbijo.”

Nakon meča se oglasio i Dejan Radonjić, koji je dobio pitanje od tamošnjih novinara da prokomenta­riše čitavu situaciju, na šta je on poručio da se nada da će brzo doći mir.

Takođe, potrebu da se obrati imao je i Eron Vajt, a onda i njegova supruga, zbog čega se podigla velika prašina, koja se dobrim delom slegla nakon zvaničnog saopštenja kluba sa Malog Kalemegdan­a

Zbog svih dešavanja u Kaunasu, crveno-beli su se i zvanično oglasili jer je odloženi meč 21. kola Evrolige uzburkao košarkašku javnost.

- Na našu veliku žalost, naša molba da ne nosimo baner koji nije neutralan nije uslišena (da li pod nečijim pritiscima), a sve nakon toga predstavlj­alo je politički performans a ne sport, i ozbiljno je narušilo osnovna načela Evrolige i košarke! Zato sada imamo svako moralno i drugo pravo da očekujemo da Evroliga hitno reaguje, pokrene disciplins­ki postupak i na adekvatan način sankcioniš­e

„incident“je nastao jer igrači zvezde nisu držali baner kao igrači žalgirisa

ovo kršenje osnovnih načela i Bylaws-a Evrolige i da, u skladu sa njim, kazni odgovorne za ispolitizo­vane i očigledno unapred pripremlje­ne incidentne situacije i maltretira­nje naše ekipe, naših navijača i uvrede na račun naše zemlje i našeg kluba u Kaunasu - navodi se, između ostalog, u saopštenju Zvezde.

Za nekoliko dana ćemo saznati da li će i kako Evroliga kazniti Žalgiris.

 ?? ?? selektori su uživali u razgovoru: svetislav pešić i dragan stojković
selektori su uživali u razgovoru: svetislav pešić i dragan stojković
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? navijači žalgirisa su pogrdno skandirali o srbiji na meču protiv zvezde
navijači žalgirisa su pogrdno skandirali o srbiji na meču protiv zvezde

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia