Blic

RUSI UPISUJU DECU U ŠKOLE I OBDANIŠTA PO BEOGRADU

Sele firme i cele porodice Zbog rata u Ukrajini, ali pre svega sankcija koje je Zapad uveo Rusiji, sve više ruskih građana napušta zemlju i seli se u okolne države, ali i Tursku, Emirate i - Srbiju.

- MARICA JOVANOVIĆ

Otome najbolje svedoče mnogobrojn­e ruske firme koje su, pre svega u Beogradu i Novom Sadu, otvorene u prethodnih mesec i kusur dana, navala na iznajmljiv­anje stanova, kuća, ali i skupocenih vila po prestonici, luksuzni automobili sa ruskim tablicama koji se mogu videti na našim ulicama, ali i mališani iz Rusije, pa i Ukrajine, koji su upisani u privatne vrtiće. Da čitave porodice dolaze u prestonicu potvrđuju i vlasnici privatnih vrtića.

- Imamo već troje mališana iz Rusije koji su došli u poslednjih 20 dana, a bilo je još toliko koji su se interesova­li. Čuli smo i od kolega u drugim delovima grada da je sve više dece iz Rusije, ali ih ima i iz Ukrajine - rekli su za “Blic” iz jednog privatnog vrtića u centru Beograda.

Slično je i u drugim privatnim predškolsk­im ustanovama sa raznih lokacija u Beogradu.

- U poslednjih mesec dana imamo sve više roditelja iz Rusije koji žele da upišu decu u našu ustanovu. Za sada kod nas nije upisan neki veliki broj, imamo nekoliko ruske dece, ali svakodnevn­o zovu i interesuju se - kaže direktorka privatnog vrtića na Novom Beogradu.

Iako su to uglavnom vrtići koji su inače primali decu strane državljane, kažu da je očigledno da se sada više javlja Rusa, pa i Ukrajinaca, koji bi upisali svoju decu.

ČEŠĆE U PRIVATNIM ŠKOLAMA

O situaciji u srednjim školama za “Blic” je govorio Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

- Nema interesova­nja ruske i ukrajinske dece u državnim srednjim školama, pogotovo ne u stručnim. Ono što sam čuo od drugih kolega je da se đaci upisuju, ali u privatne škole i to gimnazije. Mislim da za to postoje i opravdani razlozi, a to su prvo finansijsk­i jer oni definitivn­o svojoj deci mogu da pruže privatno obrazovanj­e. Zatim tu je i jezik, a možda i da se izbegne moguća diskrimina­cija - kaže Antić za “Blic”.

Pokušali smo da proverimo da li je u Ruskoj privatnoj školi u Beogradu sada veći priliv učenika, međutim oni su strogo odbili da daju bilo kakvu informacij­u.

LUKSUZ NA TOČKOVIMA Inače, na beogradski­m ulicama uočen je veći broj automobila sa ruskim tablicama, uglavnom luksuzniji­h, koji odmah zapadaju za oko.

- Sve ih je više, posebno u centru grada i na Novom Beogradu. Takođe i mi imamo sve više mušterija koje prevozimo, koji su došli iz

Rusije. Odmah se vidi da je reč o mladim ljudima i platežno sposobnim - rekao nam je jedan beogradski taksista.

Rusi sve češće sele i svoje firme u Srbiju. To potvrđuju i reči biznismena Toplice Spasojević­a.

- Postoje nagoveštaj­i da će u našu zemlju doći oko 2.000 ljudi koji su radili za međunarodn­e korporacij­e u Rusiji. Neke firme su svoja predstavni­štva već izmestile u Poljsku, Češku i Slovačku, ali se očekuje da će se firme sa većim brojem zaposlenih Rusa pre odlučiti da dođu u

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia