Blic

OD 1.300 ZARAŽENIH ZA 24 SATA

-

povlači i sada imamo pojavu da grip beležimo u aprilu, a ne sećamo se da smo skoro imali takvu situaciju.

Još jedna dobra stvar je da omikron takođe daje lakše simptome. Naravno, ne za svakoga.

- Nije grip opasniji od korone, ali ga karakteriš­u visoka temperatur­a, bolovi u mišićima i kostima, malaksalos­t… Može i on da izazove upalu pluća kod onih preosetlji­vih koji imaju izražen pad imuniteta, ali uglavnom kod većine sve prolazi čak i bez ikakve terapije za nekih pet do sedam dana - kaže profesor Tiodorović.

Zbog aktuelne epidemije korona virusa, koja je i dalje

Procedura je da se najpre isključi postojanje kovida, pa se pacijent sa simptomima šalje na testiranje

primarni problem, ukoliko se javi bilo koji simptom, neophodno je otići u kovid ambulantu kako bi se isključila mogućnost zaraze kovidom 19, a zatim lekar propisuje adekvatnu terapiju ako je potrebna.

Ipak, kako se ne bi stvarale bespotrebn­e gužve, da li je neophodno obavezno ići na testiranje i javiti se lekaru, profesor objašnjava da je sve individual­no.

- Ljudi su za ove dve godine stekli naviku čim se pojave simptomi da idu odmah u kovid ambulantu. Ipak, kod ovih sa lakšim oblikom ja lično ne verujem da svi idu na testiranje jer mnogi nisu ni išli do sada kada su imali koronu, pa ne verujem da će neko sa blagim simptomima požuriti i sada da se testira. Ali da, čim se pojavi tako nešto, prosto to je procedura da se najpre isključi postojanje kovida, pa se pacijent sa simptomima šalje na testiranje. Onaj sa lakšim simptomima koji nema pridružene bolesti, može sačekati kod kuće da prođe sve uz odmor i vitamine. S druge strane, oni koji imaju teže simptome neka se jave lekaru za svaki slučaj. Do kada će važiti ta procedura da je neophodno najpre ići u kovid ambulantu, verujem da na to pitanje niko u ovom trenutku ne može dati odgovor - zaključuje za „Blic“profesor Tiodorović. ■

Do kada će važiti procedura da je neophodno prvo ići u kovid ambulantu, to sada niko ne zna, kaže prof. Tiodorović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia