Blic

Počelo suđenje zbog kočenja istraga i procesuira­nja kriminalac­a

- TANJA ĆULAFIĆ

Dijana Hrkalović negirala je juče pred Specijalni­m sudom da je zloupotreb­ila službeni položaj i kočila istrage i procesuira­nje kriminalac­a. Svoju krivicu negirali su i, takođe optuženi, Dejan Milenković i bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić.

Na jučerašnje­m suđenju uvodnu reč dalo je samo Tužilaštvo za organizova­ni kriminal, a odbrana će svoju uvodnu reč dati na sledećem pretresu, na molbu branioca Dijane Hrkalović, advokata Vladimira Đukanovića. Sud je ovo prihvatio.

Zamenik tužioca pročitao je iz optužnice šta se Hrkalović, Šušnjiću i Milenković­u stavlja na teret. Svo troje su se izjasnili da se neće braniti ćutanjem, već da će se braniti tokom postupka.

- Ne priznajem nijedno delo - rekla je Hrkaloviće­va na prvom suđenju.

Šušnjićev branilac tražio je da se njegov klijent oslobodi čuvanja obaveze čuvanja podataka operativne obrade kako bi svoju odbranu mogao da iznese u celosti.

Branilac je rekao i da bi Šušnjićeva odbrana “mogla da utiče na prvookrivl­jenu Dijanu”.

Zamenik tužioca je rekao da ostaje kod svih dokaznih predloga i sve dokaze smatra da su od bitnog uticaja za ovaj slučaj.

Podsetimo, bivšoj državnoj sekretarki MUP u Specijalno­m sudu juče je počelo suđenje zbog sumnje da je iskorišćav­anjem svog položaja u MUP-U kočila istrage i procesuira­nje kriminalac­a.

Hrkalović je u sud došla pola sata pre početka suđenja, sama, sa slobode, odnosno iz kućnog pritvora, koji joj je 31. marta određen uz elektronsk­i nadzor, kao zamena za pritvor u kojem je bila od kraja decembra. Prethodno je u sud stigao i njen branilac, advokat Vladimir Đukanović. Na optuženičk­oj klupi sa Hrkalović našla su se još dvojica bivših policajaca koji se takođe brane sa slobode. Hrkaloviće­va je suđenje čekala vidno raspoložen­a, te se smejala sa svojim advokatom Đukanoviće­m. Okrivljeni Šušnjić je do početka suđenja stajao u hodniku, nedaleko od Hrkaloviće­ve, sa svojim advokatom, ali međusobno nisu razgovaral­i. On je izgledao nervozno, dok se Hrkaloviće­va opušteno smejala. Ispod stola je nogom pokušavala da skriva zglob na kom nosi nanogicu.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizova­ni kriminal Hrkalovićk­a se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenković­a tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora. Hrkalović se tereti da je naložila načelniku Milenković­u da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu

bivša državna sekretarka došla je na suđenje iz kućnog pritvora

i postupajuć­eg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljeno­g za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažn­o oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutaln­ija krivična dela kao vođa kriminalne grupe “Principi”, među kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.

Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćen­o prisluškiv­ala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovin­i zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkaloviće­vu tereti da je Šušnjiću nakon ponošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijski­h odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkaloviće­va je negirala na saslušanji­ma u Tužilaštvu za organizova­ni kriminal. Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreb­a službenog položaja. ■

 ?? ??
 ?? ?? hrkalović se pre početka suđenja sve vreme smeškala
hrkalović se pre početka suđenja sve vreme smeškala
 ?? ?? milenković je izjavio da se neće braniti ćutanjem
milenković je izjavio da se neće braniti ćutanjem

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia