Blic

TIHI ISPRAĆAJ SNEŽANE NIKŠIĆ

Sahranjena Gordana iz „Majstora“Glumica je sahranjena na Novom groblju, a na večni počinak ispratila ju je ćerka Miona Babić i najbliži prijatelji.

- ALEKSANDAR DOJKIĆ

Glumica Snežana Nikšić, koja je preminula u 79. godini, sahranjena je u krugu porodice i prijatelja, tiho, kako je i živela poslednjih godina. Snežana je po svojoj želji pokopana u porodičnoj grobnici, sa ocem i majkom.

Dramska umetnica, koja je rođena 1943, prvi put je stala na scenu još kao studentkin­ja Pozorišne akademije s nepunih 18 godina u komadu “Krotka” Dostojevsk­og u Jugosloven­skom dramskom pozorištu, a na nje najzapažen­ija uloga bila je u filmu “Majstori, majstori”, reditelja Gorana Markovića, koji je došao da se oprosti od svoje prijatelji­ce.

Za svoj glumački rad ovenčana je Srebrnom arenom na Pulskom filmskom festivalu, a kada je pre dve godine obeležavan­o četiri decenije od premijere filma “Majstori, majstori”, uz kolege Miru Banjac, Bogdana Diklića, Tanju Bošković, Snežana se prisetila uloge Gordane, koketne nastavnice engleskog jezika.

- Pokušala sam o tome sa Goranom da razgovaram, da nađemo neki modus šta je to, kakva je ona ličnost, za šta da se uhvatim. Da li je mrzovoljna, nezadovolj­na poslom, ja pitam jedno, drugo .... A onda Goran izmisli fantastičn­u reč koje nije bilo u rečniku. Kaže: “Slušaj, igraj ku*opatnicu!” Sasvim dovoljna indicija da uplivam u lik i da nastavim da plivam...- rekla je tada Snežana.

Glumica je bila dugo u braku sa glumcem Ljubom Tadićem sve do njegove smrti 2005. godine, a jednom prilikom ovako se prisećala njihovog prvog kontakta:

- Sticajem okolnosti, il sudbinom, ko bi to mogao znati, iste godine smo došli u Jugosloven­sko dramsko pozorište. Ja kao mladi početnik, on kao mladi prvak. Dakle, prvi susret je bio pozorišno-glumački. Ljuba je bio čovek koji je strahovito voleo svoju profesiju, držao do nje, duboko je poštovao, bio pravi posvećenik. Zato je i veliki. Žao mi je što u gradu nema obeležja sa njegovim imenom...

Snežaninu i Ljubinu vezu mnogi pamte, ali malo je poznato da ona ima ćerku Mionu, sa još jednim velikanom umetnosti, rediteljem Vukom Babićem. ■

Snežanina ćerka Miona Babić u razgovoru sa Radoslavom Zelenoviće­m koji je bio prijatelj njene mame.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? reditelj goran marković teško je prihatio odlazak snežane nikšić koja je igrala nastavnicu gordanu u njegovom filmu „majstori, majstori“
reditelj goran marković teško je prihatio odlazak snežane nikšić koja je igrala nastavnicu gordanu u njegovom filmu „majstori, majstori“
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia