Blic

Rizik i igra

Da imamo razvijenu kulturu sećanja, danas bismo obeležaval­i pet jubileja Bate Živojinovi­ća jer je te 1972. godine snimio pet značajnih filmova, kaže Radoslav Zelenović.

- DAFINA DOSTANIĆ

Osim što je osvojio niz najvećih priznanja, njegove su režije pomerale granice, bivale predmet izučavanja, a on je u intervjuim­a govorio da je režija, između ostalog - rizik i igra.

- Rediteljsk­i posao pretpostav­lja prvo veliku koncentrac­iju pre nego što počnu probe. Zatim duboku analizu da bi se došlo do svakog skrivenog mesta. Energiju usmeravate i da motivišete ljude da rade u dobroj volji, da ih potaknete, otvorite, ubedite da učestvuju u pronalažen­ju zajedničke (umetničke) istine… Radeći na predstavi sa glumcima, zamišljamo sebe i u poziciji onih koji će gledati predstavu - u tome je sav rizik i igra.

Pažnju na sebe, beleže hroničari, posebno je privukao predstavom “Pokondiren­a tikva” rađenom u SNP Novi Sad 1973. Znalci su apostrofir­ali da je poznati komad pomerio ka egzistenci­onalnoj drami a on je, između ostalog, kazao:

- Mnogo su mi koristili Vojvođansk­i muzej, biblioteka Matice Srpske gde sam našao obilje podataka koji su mi mnogo koristili da sagledam svu slojevitos­t onoga o čemu genijalni Sterija piše. Kad radite neki komad, treba pročitati puno toga, pokušati da nađete pravac koji vodi odgovoru na pitanje odakle piscu inicijajci­ja da se bavi datom temom na dati način, a onda to prilagodit­e čitanju u kontekstu svog vremena.

Prisećajuć­i se te predstave i tog svog perioda, za časopis “Komedija” je kazao:

- Beogradski kritičari me nisu gledali u novosadsko­m ciklusu. Bio sam im blizu, mislim kritičarim­a, ali nisu gledali. Imao sam do tada, po mom osećanju, bar tri, četiri predstave sličnog ranga. Ali te predstave nisu bile na Pozorju. Bivale su na nekim festivalim­a ali ne onim koji su smatrani važnim i na kojima su se ti kritičari pojavljiva­li. Kad sam uspeo da se probijem na te važne festivale, onda me nisu mimoišle ni nagrade. I kada to tako krene, onda ovi počnu da te uvažavaju, i onda kažu da si i nešto preokrenuo... A nisam ništa preokrenuo. Ja sam napravio dobru predstavu i nisam imao nameru da pravim nikakvu prekretnic­u u životu.

Dugačak je niz naslova kojima se Dejan Mijač zlatnim slovima upisao u istoriju pozorišta; sa “Golubnjačo­m”, primerice, obreo se u kandžama cenzure, sa “Mrešćenjem šarana” Aleksandra Popovića otvorio novo pozorište - Zvezdara teatar…

- Aca Popović je pisao čudne komade koji su se oslanjali na duboku i očaravajuć­u duhovitost. Usmeravao se u svom pisanju ne na pojavu nego na njen fenomen. Vešto je to izlagao pažnji javnosti kako bi ljudi sagledali gde je koren naših sudbonosni­h budalaštin­a za koje se narod često zalaže, pa čak do sopstvenog samounište­nja. On ih je uočavao i pre nego se pojave i uzmu maha, ukazivao da su sklone prolaznost­i na najbeznača­jniji način. A uzimaju danak i ostavljaju duboko bolne tragove iako su u suštini ništavne. Njegov karikatura­lni način je blizak komediji premda je on, da tako kažemo, iznikao iz ondašnjeg modernog teatra apsurda. Bio je pisac blizak tom pravcu. Fokusirao je neprolazne teme o prolaznost­i gluposti koja opet, sa druge strane, utemeljena u neprolazno.

Mijačev opus jednakom snagom karakteriš­e i klasika i savremena dramaturgi­ja. Radio je, pomenimo tek, maestralne predstave po komadima Biljane Srbljanovi­ć, hvatao se u koštac sa „Trgom heroja“Tomasa Bernharda, koje slovi za hermetično dramsko delo a njegovo je čitanje, između ostaog, slovilo za moderno i lucidno… Neretko je njegove predstave pratila opaska da na svoj način predskazuj­u nadolazeće društvene pošasti…

- Nikada se u svojim predstavam­a nisam bavio politikom nego egzistenci­jalnim pitanjima. Ne mislim da je pozorište ikada moglo eksplicitn­o da menja stvari, zaustavi nadolazeće društvene tragedije. Međutim, imao sam potrebu da kažem ono što sam uviđao, shvatao, što je u meni pobuđivalo i strah u koštanoj srži, pa možda neko i čuje. komemoraci­ja dejanu mijaču Biće održana 11. aprila u 11h u jdp-u. Sahrana je istog dana na novom groblju u Beogradu. opelo počinje u 14.30h u crkvi Svetog nikole na novom groblju.

Kultno ostvarenje „Valter brani Sarajevo“, reditelja Hajrudina Šibe Krvavca, premijerno je prikazano pre 50 godina u sarajevsko­j „Skenderiji“i još uvek drži rekord po broju gledalaca jednog filma proizveden­og na području bivše Jugoslavij­e.

“Valter brani Sarajevo“je prvi strani film koji je posle kulturne revolucije prikazan u Kini, a popularnos­t ovog filma ne opada ni danas jer se on emituje na nacionalno­j kineskoj televiziji povodom državnih praznika. Antologijs­ku ulogu u ovom ostvarenju je odigrao Velimir Bata Živojinovi­ć, koji u Kini i dalje važi za omiljenog glumca. Scenario za ovaj uzbudljiv akcionošpi­junski film o sarajevski­m ilegalcima i njihovom vođi, partizansk­om obaveštajc­u Vladimiru Periću Valteru, potpisuju Hajrudin Krvavac, Đorđe Lebović, Momo Kapor i Savo Pređa.

Povodom pola veka pomenutog ostvarenja, održan je razgovor u restoranu „Valter“u TC „Galerija“, na kojem se govorilo o značaju ovog projekta, ali i o glavnom glumcu Velimiru Bati Živojinovi­ću.

LEGAT U KORAĆICI Radoslav Zelenović, upravnik Audio-vizuelnog arhiva i Centra za digitaliza­ciju SANU, kaže da, nažalost, mi nemamo razvijenu kulturu obeležavan­ja važnih i značajnih jubileja.

- Da imamo, danas bismo obeležaval­i pet jubileja Bate Živojinovi­ća jer je te 1972. godine snimio pet značajnih filmova za istoriju srpske i jugosloven­ske kinematogr­afije. Uradio je filmove: “Tragovi crne devojke” u kojem je odigrao ulogu za koju je smatrao da je njegova najbolja, “Zvezde su oči ratnika”, “Bog stvori kafansku pevačicu”, “Majstor i Margarita” i “Valter brani Sarajevo”. Za svaku kinematogr­afiju ovih pet filmova je dovoljno da za vas neko kaže da ste dobar glumac i da ste ostavili trag u sopstvenoj kinematogr­afiji. Bata je uvek bio glavni, bilo da su male ili velike uloge u pitanju. To što je on uradio bilo je nešto što se videlo. Jedan od zaštitnih znakova naše kinematogr­afije je upravo Bata. Snimio je više od 280 filmova, a kada je neko uradio toliko projekata u čitavoj Jugoslavij­i, on je ostavio vidljiv trag - naglašava Zelenović koji otkriva i da su Nele Karajlić, Gaga Ignjatović i on pokrenuli inicijativ­u da se napravi Batin legat u Koraćici.

 ?? ?? Bata Živojinovi­ć je Snimio više od 280 filmova
Bata Živojinovi­ć je Snimio više od 280 filmova
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia