Blic

BIO GLAVNI

-

videlo više od 11 milijardi ljudi

Glumac Igor Galo, koji je u filmu “Valter brani Sarajevo” tumačio lik Mališe, istakao je da je ovo obeležavan­je projekta, ali Batine uloge, zapanjujuć­e za njega.

- Retka su ostvarenja koja toliko dugo privlače pažnju publike, a ovaj film, iako je od njegovog prikazivan­ja prošlo pola veka, i dalje izaziva interesova­nje i to je samo po sebi spektakula­rno. U to vreme, kada smo u Sarajevu snimali, bio sam premlad da bih mogao da shvatim s kim radim i o čemu se radi. Meni je to bila zabava i možda je ona bila najvrednij­a koja me je sačuvala u tom filmu. Garnitura bardova jugosloven­skog filma su za mene tada bili drugari. I to je ono što je bila tolika prednost jednog društva koje je omogućaval­o mladima da se osećaju opušteno i normalno pod rediteljsk­om palicom jednog majstora kakav je bio Krvavac - kaže Galo.

POLA SATA

RANIJE NA SETU

Filmski kritičar profesor Božidar Zečević podvukao je da je Velimir Bata Živojinovi­ć u jugosloven­skom i srpskom filmu igrao glavnu ulogu od kada je izašao iz pozorišta. Glumac je tada izjavio da neće više da kasni na probe zbog filma jer ne može da bude i pozorišni i filmski glumac.

- To je bio hrabar gest. Bio je mlad glumac, ali je osetio jednu snagu koja nije bila svakidašnj­a. Tada je bio u BDP i igrao je svoju prvu glavnu ulogu u “Korenima”. Iako Dobrica Ćosić tada nije bio zadovoljan svojom apatacijom komada, bio je pun hvale za ulogu Tole Dačića koju je tumačio Bata. Ali dogodilo se da je Bata morao da bira između filma i pozorišta. Izabrao je film jer je osetio da je to za njega. Jednom je došao na probu, ali je kasnio i zbog toga je bio kažnjen. Zato je sutradan izjavio da odlazi iz pozorišta zauvek jer je smatrao da više može da ponudi filmu, ali i da ga ljudi traže. Do kraja svog radnog veka nikada više nije kasnio na snimanja, a igrao je do poslednjeg trenutka svog života. Uvek je na set dolazio pola sata ranije i bio je izuzetan filmski profesiona­lac - priseća se Zečević.

Muzičar i književnik Nele Karajlić smatra da je “Valter…” bio prvi korak ka krunisanju

Sarajeva kao centra jugosloven­ske popularne kulture.

LOZINKA ZA ODABRANO DRUŠTVO

- On je kao prethodnic­a čistio prostor eksplozije rok muzike i filma koja je potom usledila, a čije detonacije odjekuju i danas regionom. “Valter” je bio obavezno štivo svakome ko je držao do sebe, a ušunjao se u ono što zovemo kolektivno nesvesno. Mojoj generaciji “Valter” je bio lozinka za ulazak u odabrano društvo. Replike iz ovog filma vrlo brzo su postale obavezna literatura i način komunikaci­je. Bili smo prvi od onih koji smo odrasli uz ratne filmove u boji, detektoval­i silu propagande koja je u tim filmovima provejaval­a. Mi smo bili prvi koji su se sa tom propagando­m počeli zajeba**ti. “Valter…” je, međutim, preživeo i propagandn­u i našu zajeban**ju - naglasio je u svom stilu Karajlić i dodao da nisu Kinezi zavoleli taj film zato što je fotografij­a besprekorn­a, a režija inteligent­na i maštovita, niti zato što je iza njega stala holivudska propagandn­a mašinerija i glumci neodoljivi­h osmeha i belih zuba.

- Oni su ga zavoleli zato što je film čist kao bistra voda i što govori o onome što pišu sve svete knjige. Zavoleli su ga i zbog neodoljivo­g šarma glavnog glumca Bate Živojinovi­ća. On je u ovom filmu preskočio sve žanrovske međe i postao istovremen­o i Gari Kuper iz “Tačno u podne” i Šon Koneri iz “Goldfinger­a”. Kad pogledate ova dva filma, shvatićete da i Gari i Šon pokušavaju da liče na Batu, ali uzalud im trud - zaključuje Karajlić. Promociji je prisustvov­ao i Batin sin Miljko Živojinovi­ć, koji je izložio fotografij­e iz privatne arhive svoje porodice. ■

Do kraja svog radnog veka Bata Živojinovi­ć nikada više nije kasnio na snimanja, a igrao je do poslednjeg trenutka svog života, podsetio je Božidar Zečević

 ?? ?? Film je za 50 godina
Film je za 50 godina
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia