Blic

KO SE KRIJE IZA SERIJE LAŽNIH DOJAVA O BOMBAMA?

- MARKO TAŠKOVIĆ

Iza serije lažnih dojava o bombama na Aerodromu “Nikola Tesla”, u avionima na letovima za Rusiju i tržnim centrima širom Srbije kriju se dobro organizova­ne službe koje u našoj zemlji žele da stvore osećaj nesugurnos­ti zbog našeg odnosa prema ukrajinsko­j krizi, ocenjuju za “Blic” analitičar­i.

Otkako je 24. februara počeo rat u Ukrajini bezbednosn­e službe u Srbiji gotovo svakodnevn­o slušaju o bombama. Na sreću, svaka od više desetina dojava o postavljen­im eksplozivn­im napravama ispostavil­a se kao lažna, ali bez obzira na to materijaln­i gubici su ogromni, a strahovi sve veći. Naime, na meti anonimnih uzbunjivač­a posle aerodroma i aviona našla su se u ponedeljak istovremen­o čak četiri tržna centra u Beogradu i Nišu. Ovi objekti su odmah evakuisani, nisu radili satima, dok kontradive­rzione ekipe MUP-A nisu obavile pregled.

S druge strane, poslednjih nedelja “Er Srbija” je morala da otkaže ili vrati mnoge letove za ruske gradove zbog lažnih dojava o bombama. Zbog toga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pričao da su avioni poletali namerno sa pola sata zakašnjenj­a kako bi se videlo da li će biti poslata dojava o bombi.

Profesor na Fakultetu bezbednost­i Zoran Dragišić ističe za “Blic” da u slučajevim­a dojava bombi sve službe moraju da poštuju strogo određenu proceduru.

- Svaka dojava o bombi mora se tretirati kao prava. Niko ne sme da zanemari takvu dojavu. To znači da mora da se izvrši kontradive­rzionani ili KD pregled objekta kome je upućena dojava. To rade specijalne kontradive­rzionalne jedinice MUP-A Srbije. Ako pronađu bombu, takođe, zna se procedura, a ako je ne nađu, objekat se vraća u normalnu funkciju - objašnjava Dragišić.

Kako kaže, koliko će

trajati KD pregled zavisi od površine objekata.

- To može da traje i satima. Naravno, nije isto kada treba da pregledate tržni centar od nekoliko hiljada kvadrata ili avion - podvlači

Dragišić.

Inače, MUP je utvrdio da su sve lažne dojave o bombama na aerodromu, u avionima i tržnim centrima poslate sa iste mejl adrese servisa “Protonmail” sa sedištem u Švajcarsko­j. Takođe, u MUPU naglašavaj­u da su prema operativni­m saznanjima dojave o bombama upućene sa teritorija Ukrajine i druge evropske zemlje.

Član Svetske asocijacij­e šefova policija Marko Nicović smatra da i te dojave o bombama imaju veze sa ukrajinsko­m krizom.

- Mislim da iza svega stoje zapadne obaveštajn­e službe koje dojavama o bombama žele da stvore osećaj nesigurnos­ti u Srbiji zbog njenog stava da ne uvodi sankcije Rusiji. Žele da predstave kako su srpske službe nesposobne da otkriju ko šalje anonimne dojave o bombama - ocenjuje za “Blic” Nicović.

Kako kaže, zbog toga se, nažalost, mogu očekivati i nove dojave o bombama, ali i incidentne situacije.

- Sledeći korak zastrašiva­nja bi mogle da budu eksplozije u vidu pirotehnič­kih sredstava ili topovskih udara, na primer na ulicama. I na taj način se stvara osećaj panike i nesigurnos­ti. Ne treba zaboraviti da su nam u blizini Albanci sa Kosova ili džihadisti iz BIH koji bi rado sprovodili takve diverzije upozorava Nicović.

Naš sagovornik podvlači da je veliko pitanje da li će naše bezbednosn­e službe ući u trag onima koji dojavljuju bombe širom Srbije.

- Očigledno da iza svega stoje veliki tehnološki sistemi koji mogu bilo gde da naprave i pošalju dojavu o bombi. Varka je da je dojava poslana iz Švajcarske. Takve tehnološke sisteme možete otkriti jedino ako ste jači od njih tehnički, organizaci­ono, agenturno. Ne kaže se džabe, obaveštajn­a služba je jaka onoliko koliko je jaka i organizova­na van zemlje naglašava Nicović.

Kako kaže, ako bi naše službe ušle u trag lažnim uzbunjivač­ima mogli bi da “raspišu međunarodn­u Interpolov­u poternicu za njima ili da obelodane da ta i ta država štiti svog provokator­a”.

S druge strane, predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ističe za “Blic” da se trenutno teško može oceniti s koje strane stižu dojave o bombi.

- Očigledno je sve to deo žestokog propagandn­og rata i želje da se u Srbiji nametne psihoza straha. Moguće je da su lažne dojave o bombi uperene i protiv vlasti u Srbiji kao upozorenje da se ne uvode sankcije Rusiji. Dakle, ne mora nužno dolaziti sa Zapada nego i iz proruskog ili proratnog arsenala, pa čak i iz Srbije - naglašava Janjić.

Naše sagovornik­a posebno brine “nedostatak koordinisa­nog odgovora na sajber-pretnje”.

- Mi imamo nisku bezbednosn­u kulturu i prilično smo dezorijent­isani u borbi protiv sajber-ratova. Čini mi se da smo i dalje na polovini prošlog veka. Ne preostaje nam ništa drugo nego da nakon dojava sprovodimo mere provere i pokušamo da unapredimo sigurnosni sistem - zaključuje Janjić. ■

 ?? ??
 ?? ?? kontradive­rzione ekipe tokom pregleda na aerodromu
kontradive­rzione ekipe tokom pregleda na aerodromu
 ?? ?? lažne dojave zabeležene su u beogradu i nišu
lažne dojave zabeležene su u beogradu i nišu
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia