Blic

ZA VASKRS SKORO SVE ZATVORENO, NEKI SE ODMARAJU I ČETIRI DANA

Vreme je za praznike. Neko će se odmarati tek dan ili dva, neko će dobiti produženi četvorodne­vni vikend, a biće i onih koji će uz malo kombinator­ike spojiti vaskršnje i prvomajske praznike i dobiti odmor od 12 dana!

- NIKOLINA KLJAIĆ

Po slovu zakona, neradni dani za Vaskrs ove godine su petak 22, subota 23, nedelja 24. i ponedeljak 25. april. Međutim, četiri slobodna dana mahom će spojiti samo oni zaposleni u državnim firmama, javnoj upravi, bankama, poštama, vrtićima, školama... Oni koji rade kod privatnika moraće da se zadovolje sa slobodnim vikendom. Ili manje.

U svakom slučaju, sve što treba da završite u bankama, poštama, na državnim, gradskim ili opštinskim šalterima, uradite danas jer će svi oni već od petka, 22. aprila, biti zatvoreni, a zaposleni će ponovo na svom radnom mestu biti tek u utorak, 26. aprila.

Kada je snabdevanj­e osnovnim namirnicam­a u pitanju, skoro sve radnje i supermarke­ti će biti otvoreni na Veliki petak, ali će mahom raditi skraćeno do 18 časova. Baš kao i tržni centri. Ipak, oni iskusniji znaju da se na sam praznik stvaraju kilometars­ki redovi, te da je mnogo bolje uobičajenu kupovinu odraditi ranije. Baš kao i odlazak na pijacu jer će u petak prodavci moći da se prebroje na prste jedne ruke.

Nešto više problema imaćete i sa gradskim prevozom koji će mahom funkcionis­ati po vikend redu vožnje, taksisti će od danas u 22 sata, pa sve do utorka u 6.00 ujutro voziti po drugoj, skupljoj tarifi, dok će parking u zoniranim delovima Beograda, biti besplatan od petka 22. do ponedeljka 25. aprila.

SVE OBAVEZE KOJE IMATE, KAO I DA KUPOVINU, OBAVITE NA VREME, NE BISTE ČEKALI U REDOVIMA

SUPERMARKE­TI

Manje ili veće prodavnice će mahom na Veliki petak biti otvorene, ali sa skraćenim radnim vremenom do 18 časova (biće i onih koji će raditi normalno). U subotu će skoro sve raditi uobičajeno, ali će zato za

sve će se vratiti u normalu.

APOTEKE

Većina državnih apoteka će od petka do ponedeljka biti zatvorene, ili će na Veliki petak i u ponedeljak raditi skraćeno. Međutim, dežurne apoteke radiće 24 sata na dan, baš kao i mnoge privatne apotekarsk­e ustanove.

BANKE

Skoro sve banke će biti zatvorene tokom sva četiri praznična dana, a izuzetak će biti one na graničnim prelazima i u tržnim centrima.

POŠTE

Za vaskršnje praznike, od 22. do 25. aprila, radiće dežurne pošte u Beogradu i drugim gradovima i pošte na graničnim i administra­tivnim prelazima - ukupno 72 u celoj zemlji.

Svih dana praznika, Glavna pošta u Takovskoj 2 u Beogradu, pošta na Aerodromu “Nikola Tesla” i pošte na graničnim i administra­tivnim prelazima, rade neizmenjen­o - nonstop. U petak, 22. aprila, i ponedeljak, 25. aprila, radiće i pošte u tržnim centrima u Beogradu, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici i Šapcu.

VRTIĆI vrtićima, kako državnim tako i privatnim. Obdaništa će, naime, biti zatvorena od petka do ponedeljka, a ponovo će mališane primati od utorka, 26. aprila.

GRADSKI PREVOZ

Na svim linijama javnog gradskog, prigradsko­g i lokalnog prevoza putnika u Beogradu, u petak, subotu i ponedeljak, 22, 23. i 25. aprila, važiće red vožnje koji se primenjuje subotom. Za Vaskrs, u nedelju 24. aprila, važiće red vožnje koji se primenjuje nedeljom.

Taksisti će od danas u 22 sata do utorka u 6.00 ujutro voziti po drugoj, skupljoj tarifi

TAKSI

Taksisti će od četvrtka u 22 sata pa do utorka u 6.00 ujutro naplaćivat­i uslugu po skupljoj, drugoj ili prazničnoj tarifi. Tako da se ne iznenadite ako vam računi budu za 15 odsto više nego što ste navikli radnim danima.

PARKING

Briga manje za vozače biće parkiranje tokom praznika. Naime, ono će biti besplatno u zoniranim delovima grada od petka do ponedeljka (četiri dana). Na drugoj strani, garaže i sva druga parkirališ­ta biće redovno otvorena. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia