Blic

BALKANSKA MAFIJA ODSTO SVETSKOG P

- TANJA ĆULAFIĆ

Uporište balkanskih narko-kartela su zemlje Južne Amerike, a među njima se kao izvorište droge izdvaja Ekvador. Njega je za svoje poslove izabrao i uhapšeni narko-bos Darko Šarić, čiji je glavni saradnik Milan Milovac Cigla do ubistva godinama boravio upravo u “centru zbivanja”.

Prema izveštaju Ujedinjeni­h nacija, mafija sa naših prostora rukovodi sa čak 40 odsto svetskog tržišta, a u poslednjih pet godina Ekvador je poslao glavni izvor, ali i oaza u kojoj se skrivaju.

Koliko su balkanski kriminalci zastupljen­i u toj zemlji najbolje govori to što tamošnji organi reda imaju obradu samo za njih - Operaciju Balkan, kojom istražuju sve, od dolaska u njihovu zemlju, do ponašanja tamo, života, poslova. Neki od dobijenih rezultata ove istrage su obelodanje­ni, a rezultati bi se, gotovo dosledno, mogli preslikati na narko kartel Darka Šarića.

KAO JEDAN OD RAZLOGA ZAŠTO JE EKVADOR TOP DESTINACIJ­A ZA DILERE JESTE TO ŠTO DO TAMO NE TREBA VIZA

Sve aktivnosti balkanskih kriminalac­a u Južnoj Americi se svode na odlazak iz svoje jazbine do luka na sastanke sa drugim dilerima kokaina

JAZBINA

Prema tim podacima, razloga zbog kojih je on njihova top destinacij­a ima nekoliko. Prvo, sam ulazak u zemlju je jednostava­n, kao Balkancima im ne treba viza i niko ih ne proverava. Cezar Penja Moran, tužilac u Ekvadoru, koji je nekad je bio zadužen da vodi istragu u vezi sa balkanskom mafijom, opisao je mafijaše sa naših prostora kao tihe i neuočljive, sve do jednog trenutka.

- Problem nastaje kada kada imaju problem među sobom, a svaki sukob se završi ubistvom - rekao je:

“U zemlju uđu ispod radara i pritajeni su. Mnogi često i ne izlaze iz svojih jazbina dok je dan. Sve njihove aktivnosti se svode na posetu lukama i tome da prisustvuj­u sastancima. Kada se posao dogovori, oni se vraćaju u matičnu zemlju.”

Osim toga, dokazi kažu da su Balkanci uspostavil­i odlične veze i mreže po celom svetu, a posebno sa Italijanim­a.

Njihovu strategiju je uporedo sa onom koju primenjuju iskusni bokseri - dolaze na odredište, zadaju jak udarac i onda se povlači, ali se ne sključuje mogućnost njihovog povratka.

SARADNJA SA KARTELIMA

U zemlju ulaze kao turisti ili navodni biznismeni, kako ne bi privukli pažnju. Iz istog razloga sa sobom vode i porodicu - supružnike, decu, roditelje. Da bi opravdali zaradu otvaraju male firme.

Rezultati su pokazali da balkanska mafija dobro posluje na čitavom kontinentu i da su se mnogi članovi infiltrira­li među lokalne kartele.

Kao što smo već u prvim redovima pomenuli, gotovo da se svaka od objavljeni­h stavki iz istrage može pimetiti u slučaju kriminalne grupe Darka Šarića - od dolaska u zemlju, poslaovanj­a, do tišine dok nije došlo do krize oko

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia