Blic

POBEDA LE PENOVE BILA BI POKLON ZA PUTINA

Drugi krug predsednič­kih izbora u Francuskoj održava se u nedelju, a Evropom je zavladao strah zbog moguće pobede Marin le Pen.

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Kada se Emanuel Makron poslednji put suočio sa krajnje desničarsk­om rivalkom na predsednič­kim izborima u Francuskoj 2017. godine, njen poziv da zemlja krene putem Velike Britanije i izađe iz Evropske unije bio je u skladu sa populistič­kim trendom. Ipak, ona nije uspela da pridobije glasače, koji su više bili zabrinuti zbog haosa koji bi usledio.

Francuski Bregzit ovog puta nije na meniju, zbog čega je Le Penova delovala umerenije. Ali ono što ona predlaže umesto “Fregzita” je EU koju bi Francuska podrivala iznutra poput Mađarske na čeli sa Viktorom Orbanom - razbijajuć­i saradnju sa nemačkom i jedinstvo u odnosu sa Rusijom.

Uoči drugog kruga glasanja u nedelju, kada će Le

Penova i Makron “ukrstiti koplja”, rizici su manje ekstremni nego ranije, ali Zapad i dalje ima razloga da brine, piše “Blumberg”.

Evropa za Le Penovu ima dve svrhe. To je simbolična vreća za udaranje kako bi se ona razlikoval­a od “globalisti­čkog” Makrona. Takođe, Evropa Le Penovoj nudi način za smanjenje troškova. Obećala je da će posle pobede da smanji neto doprinose Francuske budžetu EU za oko 5 milijardi evra, a ta sredstva bi onda mogla da idu u ekstravaga­ntne planove potrošnje kod kuće.

Realnost je da će ponovno otvaranje budžeta za 20212027, koji je već dogovoren, naići na malu podršku. Umesto liderke u stilu Margaret Tačer, koja bi udarala pesnicom po stolu i tražila francuski novac nazad, Le

Penova bi verovatno izolovala Francusku i uvukla je u trajni sukob. Sa Le Penovom koja takođe želi da preuzme vladavinu prava EU, da daje preferenci­jalni tretman francuskoj robi i vrati nacionalne granične kontrole, Francuska bi postala deo “manje Evrope“– one koja uvek preti da “neće biti Evrope“ako nije po njenom.

Što se tiče ambicije Le

LIDERKA KRAJNJE DESNICE VIŠE NE POZIVA NA „FREGZIT“, ALI PRETI DA EVROPU POGODI IZNUTRA

Da su se juče održali predsednič­ki izbori, Makron bi pobedio sa 56 odsto glasova, a Le Pen bi dobila 44 odsto glasova prema anketi agencije „Opinionway“

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia