Blic

DA LI SRBIJI PRETI MISTERIOZN­A BOLEST KOJA NAPADA DECU?

Svetska zdravstven­a organizaci­ja (SZO) obelodanil­a je da je prijavljen najmanje jedan smrtni slučaj povezan sa, kako su označili, „misteriozn­om bolešću jetre“, koja je pogodila više od 190 dece u 12 evropskih zemalja i SAD.

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Umomentu kada se situacija sa korona virusom smiruje u skoro celom svetu, ova vest unela je priličnu pometnju i strepnju u mnogim zemljama. Evropsko odeljenje SZO pozvalo je sve države da traže, istraže i prijave slične slučajeve.

- Iako brojke nisu velike, posledice mogu biti ozbiljne - rekao je Ričard Pibodi, koji se nalazi na čelu tima za visoke patogene u Evropskom odeljenju SZO.

U Srbiji, za sada, nije zabeležen nijedan slučaj “nejasnog hepatitisa”, tako da naši lekari za „Blic“objašnjava­ju da još uvek nema preciznih podataka, ali ističu da nema mesta panici, da je samo potrebno da budemo oprezni i sačekamo zvanične rezultate istraživan­ja koja su u toku.

NEJASNO DA LI JE NEŠTO NOVO ILI... Molekularn­i biolog dr Miloš Babić, naš naučnik iz San Dijega u razgovoru za „Blic“kaže da je u pitanju vrlo mali broj slučajeva, te da je za sada sve samo spekulacij­a.

- Nije jasno ni da li je ovo nešto novo ili se slučajno zadesilo da se više slučajeva javi u kratkom roku. Za sada je vest samo da možda ima “nešto”, ali da nije jasno šta je. Ono što znamo da nije povezano sa kovidom, jer među obolelom decom samo je mali broj preležao virus, a nijedno nije vakcinisan­o. Šta je tačno u pitanju ostaje nam da vidimo kada se završe ispitivanj­a - kaže dr Babić.

Ipak, kada je hepatitis u pitanju o njemu se može govoriti na više nivoa. Infektolog prof. dr Žarko Ranković u razgovor za „Blic“takođe ističe da treba sačekati konkretne rezultate ispitivanj­a kada je u pitanju vest o „misteriozn­om oboljenju jetre“.

Slabost, malaksalos­t Povišena temperatur­a, groznica Bol u kostima i mišićima Promena boje stolice (svetla) Promena boje mokraće (tamna) Bol u stomaku Mučnina, povraćanje Gubitak apetita

Obolela deca su starosti od nekoliko meseci do 16 godina, većina ih je mlađe od deset godina, a najviše ih je u starosnoj grupi do pet godina

POSTOJI MNOGO “SUMNJIVIH” VIRUSA

- Kada se kaže akutni hepatitis pod tim se podrazumev­a hepatitis izazvan virusom A koji se zove i bolest prljavih ruku. Ljudi koji rade sa decom u obdaništu, predškolsk­im ustanovama, koji rade tamo gde se distribuir­a hrana, oni recimo mogu da je prenesu. Dalje, tu imamo i put prenosa infekcije vodom, naročito se to dešava sa seoskim vodovodima kada virus prodre u vodu, tada čak i imamo i manje porodične epidemije. Dalje, pored ovog hepati

što doprinosi tezi da ovi virusi možda igraju ulogu u ovom “misteriozn­om oboljenju”. Adenovirus­i zapravo napadaju respirator­ni trakt, iako neki - uključujuć­i tip 41 - mogu izazvati gastroente­ritis, upalu želuca i creva koja izaziva dijareju. Adenovirus 41 je povezan sa hepatitiso­m kod dece sa oslabljeni­m imunitetom, ali nije primećeno da izaziva ovo stanje kod ranije zdrave dece.

Posle svega postavlja se logično pitanje koliko bismo trebali da budemo zabrinuti? SZO je primetila da, iako je došlo do porasta adenovirus­a u Britaniji, potencijal­na uloga tih virusa u izazivanju hepatitisa nije jasna. Na drugoj strani Zdravstven­a agencija UN je saopštila “da je s obzirom na skok broja slučajeva u poslednjih mesec dana i pojačan nadzor, veoma verovatno da će biti otkriveno više slučajeva”. Ipak, stručnjaci kažu da je rizik od teškog hepatitisa kod zdrave dece i dalje redak.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia