Blic

Balkanski kartel

- BOJANA BOGOSAV urednica

Retki su oni koji shvataju granicu slobode, još ređi oni koji shvataju slobodu granice“, govorio je naš pesnik Mika Antić.

U slučaju kriminalac­a sa Balkana ovo „ređi“se slobodno može izbaciti.

Zašto? Za balkanske kriminalce granice nema, a često ni jezičkih barijera.

Blisko sarađuju sa svima od kojih mogu da imaju neke koristi, a što bolje konekcije u podzemlju, za njih predstavlj­aju odličnu početnu tačku za napredak u poslovima sa one strane zakona. Istraživan­ja bezbednosn­ih službi pokazala su da su kriminalci sa Balkana povezani međusobno. Spajaju ih ista kriminalna prošlost, jezik, ali i blizina. Zato, neretka su istovremen­a hapšenja u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovin­i... i to kriminalni­h grupa zbog sumnje da su činila najteža krivična dela. Droga primarna je delatnost ovih grupa, a sudeći po hapšenjima poslednjih godina, Hrvatska i Crna Gora zbog izlaza na more idealne su lokacije srpskim kriminalci­ma za prenos droge iz Južne

Za balkanske kriminalce granice granice nema. Štaviše, isti jezik im pomaže tokom saradnje

Amerike u Evropu.

To potvrđuje i hapšenje grupe Darka Šarića, koji je ponovo osumnjičen da je švercovao narkotike. Desna ruka njegovog klana bili su kriminalci iz Hrvatske koji su mu u svakom smislu, kako se sumnja, pružali logističku podršku. Štaviše, droga koju je naručivao iz Ekvadora u pojedinim momentima dolazila je u hrvatske luke.

Istim principom služila se i ekipa Velje Nevolje. Najbliži saradnici bili su im „kavčani“iz Crne Gore, ali i kolege iz Bosne i Hercegovin­e. Zajedno, sumnjaju istražni organi, planirali su da formiraju balkanski kartel.

Simptomati­čno, svetski mediji, ali i policije u velikom broju zemalja, nakon zaplena droga ili hapšenja kriminalce sa Balkana nazivaju balkanskim kartelom. Zašto?

Jer ne prođe gotovo nijedno hapšenje, a da u njemu nisu Srbi, Hrvati, Crnogorci, koji su zajedno činili kriminalna dela.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia