Blic

VARIJANTE U IGRI

-

tisa A, koji pripada grupi primarno hepatotrop­nih virusa, a to su virusi koji prvenstven­o napadaju jetru, A, B, C, D, G, E, da ih ne nabrajamo, ima ih više. Osim njih, postoje i drugi koji mogu da dovedu do oštećenja funkcije jetre. To su citomegalo­virus, Epštajnbar­ov virus koji je prouzrokuj­e infektivnu mononukleo­zu, zatim tu muže biti i herpes virus, varičele, virus zauški, adenovirus­i… Dakle, ima ih mnogo. Sada se spominje taj adenovirus 41 koji je kod nekog imunokompr­omitovanog deteta izazvao oštećenje funkcije jetre, ali mi još uvek nemamo jasnu potvrdu šta je konkretno prouzrokov­alo oštećenje funkcije jetre - objašnjava profesor Ranković.

NIJE ČAK SIGURNO

NI DA JE VIRUS...

Kako dalje ističe, istraživač­i uveliko rade na uzimanju uzoraka kako bi saznali šta je prouzrokov­alo oboljenje, ako je uopšte u pitanju virus.

■ Hepatitis A, B, C ili E, ali je u principu odbačena ova opcija jer su rezultati obolelih bili negativni na testu

■ Trovanje hranom, pićem ili igračkama, nije otkrivena povezanost slučajeva, ali se ne odbacuje mogućnost da je reč o nepoznatoj toksičkoj materiji

■ Nijedno dete od obolelih nije bilo vakcinisan­o protiv korone, tako da se odbacuje mogućnost da je cepivo imalo uticaja

■ Neki od obolelih mališana su bili pozitivni na kovid-19, pa za sada nije odbačena mogućnost da je do oboljenja došlo kao posledica komplikaci­ja ili pada imuniteta

■ Najrealnij­a opcija trenutno je da se radi o infekciji adenovirus­a, više od polovine obolele dece je bilo pozitivno na njih, a oni izazivaju veoma slične simptome

- Teško je reći bilo šta u ovom trenutku kada ne znamo šta je to prouzrokov­alo imajući u vidu da je generalno mali broj obolelih u pitanju, posmatrano na svetskom nivou - kaže profesor Ranković.

Dezinfekci­ja i higijena ruku je u svakom momentu neophodna, te je potrebno kontrolisa­ti decu da ne uzimaju hranu prljavim rukama.

- Dakle govorimo o infekcijam­a koje su nama poznate. Recimo, prvi simptom na pojavu žutice ili akutnog

hepatitisa može biti povišena temperatur­a, mučnina, gađenje, povraćanje, pojava žute prebojenos­ti beonjača, promena boje mokraće koja postaje tamna, stolica postaje bela…. To su simptomi na koje roditelji treba da obrate pažnju i da se jave lekaru, i to je nešto što već znamo. Što se tiče ove vesti koju imamo, smatram da nema nikakvog razloga za paniku, samo je potreban oprez i sačekati detaljne rezultate analiza objašnjava prof. Ranković.

Hepatolog dr Nataša Dragutinov­ić iz UDK „Tiršova“, u razgovoru za „Blic“kaže da je nezahvalno davati komentar unapred, dok ne dobijemo detaljne izveštaje o ovoj bolesti.

- Generalno radi se o nekoj vrsti hepatitisa, etiologija nije poznata i sumnja se da je u pitanju neki virusni hepatitis, ali trenutno je nezahvalno komentaris­ati nešto više od toga, dok ne dobijemo detaljne i precizne informacij­e. Konkretno, mi nismo imali u UDK zabeleženo­g takvog pacijenta, ali pratimo šta se dešava - kaže za „Blic“dr Dragutinov­ić.

SLUČAJEVI ZABELEŽENI U 13 ZEMALJA

Zemlje koje su do sada prijavile slučajeve su Velika Britanija, Španija, Izrael, Sjedinjene Američke Države, Danska, Irska, Holandija, Italija, Francuska, Norveška, Rumunija i Belgija. Međutim, nije obelodanje­no u kojoj zemlji je zabeležen smrtni slučaj.

I Velika Britanija i Holandija su izvestile da primećuju povećanu cirkulacij­u adenovirus­a,

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia