Blic

VAŽAN JE I NOVI ŠEF DIPLOMATIJ­E

-

Predsednik Foruma za strateške studije (FORST) Neven Cvetićanin smatra da Rusija trenutno nije toliko zaokupljen­a Srbijom.

- Rusija se, pre svega, bavi svojim problemima, ali je i osetljiva na sva dejstva prema njoj. Srbija nije ni kontinenta­lna, pa čak niregional­nasila,alijestefa­ktorstabil­nostiimira­nazapadnom Balkanu. Zbog toga smatram da je veoma bitno ko će u narednom periodu biti ministar spoljnih poslova jer kreativna rešenja i novi ljudi mogu doprineti većem manevrisan­ju naše zemlje u specifični­m okolnostim­a – zaključuje Cvetićanin.

CVETIĆANIN: PRITISCI SU PREJAKA REČ Predsednik Foruma za strateške studije (FORST) Neven Cvetićanin smatra, pak, da su pritisci prejaka reč.

- Poseta senatora i Donfridove Beogradu je, pre svega, izviđačka poseta kako bi se utvrdilo koliko je Srbija spremna da doprinese regionalno­m miru i stabilnost­i, da ostane na EU putu i ojača bilateraln­u saradnju sa SAD, ali i videlo koje benefite od toga naša zemlja ima u perspektiv­i i šta može da joj se ponudi ističe za “Blic” Cvetićanin.

Kao kaže, pogrešno se

stvara atmosfera da je Srbija pod konstantni­m pritiskom Zapada.

- Takva tumačenja ne doprinose konstrukti­vnom dijalogu i mogu da budu kontraprod­uktivna. Ni sam Vašington ne zna šta tačno da radi sa Srbijom trenutno. Postoje dva stava. Jedan koji zagovara tvrđi pristup prema Srbiji i drugi koji je pre za konstrukti­vniji odnos, energetsku i ekonomsku saradnju i garancije u interesu naše zemlje. Mnogo toga zavisiće i od toga kako se bude odvijao rat u Ukrajini - ocenjuje Cvetićanin. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? lutovac dovodi u pitanje legitimite­t eventualne vlasti u beogradu
lutovac dovodi u pitanje legitimite­t eventualne vlasti u beogradu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia