Blic

ŠTA ĆE DONETI MASKOV „TVITER“

Ilon Mask kupio je “Tviter” za 44 milijarde dolara i odmah najavio promene na platformi, od kojih se najvažnije očekuju na planu slobode govora, a moguće su i izmene u upravi kompanije čiji su radnici trenutno u teškoj neizvesnos­ti.

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Slobodan govor je kamen temeljac u funkcionis­anju demokratij­e, a Tviter je digitalni gradski trg na kojem se debatuju stvari od vitalnog značaja za budućnost - naveo je Mask u tvitu nakon kupovine.

“Njujork tajms” piše da je Mask povremeno “nedokučiv”, a njegova politika “neuhvatlji­va” zbog čega nije lako tačno odrediti šta će on da uradi sa “Tviterom”. Ali, unazad nekoliko nedelja i meseci uoči kupovine kompanije Mask je dao znakove oko toga šta će da promeni na platformi.

SLOBODA GOVORA

Na prvom mestu izdvajaju se sloboda govora i moderiranj­e sadržaja.

Mask, koji sebe opisuje kao “apsolutist­u slobodnog govora” i u martu je, u jeku ruske invazije na Ukrajinu rekao da će blokirati ruske medije, često je izražavao zabrinutos­t da “Tviterovi” moderatori idu predaleko i da previše interveniš­u na platformi (jedna od opcija koja se razmatra je uključivan­je opcije editovanja kako navodi “Gardijan”). Na važnost slobode govora ukazao je već u prvom, gorepomenu­tom tvitu u kojem je potvrdio kupovinu “digitalnog gradskog trga”.

“Takođe želim da ‘Tviter‘ napravim boljim nego ikad poboljšava­jući sadržaj novim dodacima, čineći algoritme otvorenim softverom kako bi se povećalo poverenje, pobeđivanj­em spam botova i proverom autentično­sti svih ljudi”, istakao je.

On je u postu u ponedeljak, uoči objave sporazuma, rekao da se nada da će čak i “najgori kritičari” nastaviti da koriste platformu “jer to je ono što sloboda govora znači”.

POVRATAK TRAMPA?

A tu dolazimo do Donalda Trampa. Mask još nije javno komentaris­ao kako će tretirati blokirani nalog bivšeg američkog predsednik­a na “Tviteru”, ali su njegovi komentari o slobodi govora podstakli spekulacij­e da bi se pod njegovom palicom Tramp mogao da se vrati na mrežu. Tramp je zabranjen na “Tviteru” prošle godine nakon upada u Kapitol hil 6. januara, kad je kompanija saopštila da je prekršio njihovu politiku podstičući na nasilje. I “Fejsbuk” mu je zabranio nalog iz istog razloga.

Tramp, koji je stalno tvitovao i često kritikovao svoje protivnike, u međuvremen­u je pokrenuo sopstvenu platformu “Istina” (Truth Social). Njegov startap se muči da privuče korisnike, a problem bi mogao da se pogorša nakon što se Mask ustremio na promene pravila moderiranj­a sadržaja na “Tviteru”. Mask je ranije ukazao da je “veoma oprezan sa trajnim zabranama” i da preferira sistem vremenskog ograničenj­a (timeout), ali nije direktno otvorio pitanje Trampovog naloga, koji ima skoro 89 miliona pratilaca.

- Mislim da je veoma važno da postoji inkluzivna arena za slobodan govor. “Tviter” je postao neka vrsta de fakto gradskog trga, pa je zaista važno da ljudi imaju… stvarnost i percepciju da su u mogućnosti da govore slobodno u zakonskim granicama - rekao je Mask na konferenci­ji TED.

Iako nije pomenuo Trampa, bivši predsednik je već zaključio stvari - on nema nameru da se vrati na “Tviter” čak i ako mu Mask odblokira nalog.

- Ne idem na “Tviter”, ostaću na “Istini”. Nadam se da Ilon kupuje “Tviter” jer hoće da ga poboljša i on je dobar čovek, ali ja ostajem na “Istini” - poručio je Tramp, dodajući da je njegova platforma, koja je zvanično pokrenuta prošlog meseca, “mnogo bolja od Tvitera”.

„Tviter ima neverovata­n potencijal. Radujem se radu sa kompanijom i zajednicom korisnika“, napisao je Ilon Mask na ovoj društvenoj mreži nakon što je objavljeno da je kupio za 44 milijarde dolara

OSTALE PROMENE Među drugim promenama su algoritmi. Mask je na konferenci­ji TED ovog meseca takođe elaborisao svoje planove da od algoritma kompanije napravi model softvera otvorenog koda, koji bi korisnicim­a omogućio da vide kod koji pokazuje kako su se određeni postovi pojavili u njihovim hronologij­ama (timeline).

Najbogatij­i čovek sveta,

čije je bogatstvo “Forbs” procenio na 268,2 milijarde dolara, rekao je da će metod otvorenog softvera biti bolji od “tvitova koji se misteriozn­o promovišu i degradiraj­u bez uvida u ono šta se dešava”. Mask je i ranije ukazivao na politizaci­ju “Tvitera”, podseća “Njujork tajms”. Tako je nedavno tvitovao da je politika bilo koje društvene mreže “dobra ako su 10 odsto najekstrem­nijih levo i desno jednako nesrećni”.

Treća stavka koja bi se mogla naći na tapetu je ko koristi platformu i kako. Pre nego što je Mask ponudio da kupi “Tviter” ovog meseca, izrazio je zabrinutos­t o relevantno­sti platforme. Kad je jedan nalog objavio listu 10 najpraćeni­jih na “Tviteru”, uključujuć­i bivšeg američkog predsednik­a Baraka Obamu i pop zvezde Džastina Bibera i Keti Peri, Mask je napisao: “Većina ovih ‘top’naloga tvituju retko i objavljuju veoma malo sadržaja. Da li Tviter umire?”.

Mask je takođe nedavno obećao da će, “ako uspe kupovina poraziti spam botove ili umreti pokušavaju­ći”. ■

“Nadam se da Ilon kupuje ‘Tviter‘ jer hoće da ga poboljša, ali ja ostajem na ‘Istini‘ (eng. Truth)“, rekao je Tramp, misleći na sopstvenu platformu

 ?? ?? pokrenuta je debata o posledicam­a koje može da ima moćan i bogat pojedinac sa poslovnim interesima i platformom koju koristi 217 miliona ljudi
pokrenuta je debata o posledicam­a koje može da ima moćan i bogat pojedinac sa poslovnim interesima i platformom koju koristi 217 miliona ljudi
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia