Blic

DA LI će OVAJ ĐURĐEVDAN BITI BEZ PRASIĆA?

- MARICA JOVANOVIĆ

Krsna slava Đurđevdan ove godine pada u petak, što bi po hrišćansko­m pravilu značilo da se toga dana posti, ali kako su zbog raznorazni­h okolnosti ljudi propise crkve na svoju ruku decenijama unazad sami menjali, neizvesno je hoće li se ovoga dana na slavskoj trpezi naći riba ili prasence.

Iako bi za neke druge kulture ovo bilo malo čudno, nije iznenađenj­e da se u domovima širom Srbije ista slava proslavlja drugačije. I dok se jedni strogo pridržavaj­u onoga što piše u kalendaru, pa po tome za slavu koja pada u petak pripremaju ribu i gozbu na ulju, drugi su već uveliko rezervisal­i prasence koje će pečeno na slavski sto ići direkt sa ražnja.

Po pravilu, ako Đurđevdan pada u sredu ili petak, slava bi morala da bude posna. Izuzetak je ako pada u nedelju posle Vaskrsa, u takozvanu “trapavu nedelju”. Naime, prva sedmica posle Vaskrsa naziva se Svetla nedelja, koja se smatra produžetko­m praznika. Ova nedelja naziva se i trapava sedmica tokom koje se ne poste ni sreda ni petak.

Da je Đurđevdan kojim

BI SA BOGOSLOVSK­OG FAKULTETA KAŽU DA POŠTO PADA U PETAK, OVOGODIŠNJ­I ĐURĐEVDAN, TREBALO DA SE PROSLAVLJA KAO POSNA SLAVA

slučajem pao u ovoj nedelji, pa čak i u petak, slava bi definitivn­o bila mrsna. Međutim, kako je slava, ipak, nekoliko dana kasnije, ovo pravilo ne može da bude opravdan izgovor zašto se Srbi posta na Đurđevdan ove godine ne pridržavaj­u.

Jedna porodica iz okoline Beograda ispričala nam je zašto će i ovog Đurđevdana kao i svih prethodnih, kod njih za posluženje biti meso i mrsna trpeza.

- Mi oduvek slavimo ovako. Deda je tako praktikova­o, pa je tako nastavio i tata. Slava je uvek mrsna, bez obzira na to da li pada na petak ili ne. Mama i ja inače postimo svaki post pa i sredom i petkom pa ćemo nas dve ovaj dan postiti, ali za goste i ostale ukućane hrana će biti mrsna - kaže Kristina.

Ona objašnjava da bi se ovo u njihovom domu možda promenilo da je bilo zahteva gostiju, međutim kako kaže, s obzirom na to da među njima skoro niko petkom ne posti, zbog mrsne trpeze nikada nije bilo primedbi.

Kod Milenković­a je pak malo drugačije. Zbog broja gostiju koji im kaže dolaze, spremiće i posno i mrsno pa tako niko neće ostati gladan.

- Otkad smo preuzeli slavu, nastavili smo po običaju

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia