Blic

MUKE SA MACAMA, ULAZE U NOS I OČI

U Vojvodini, Beogradu i okolini, ali i drugim gradovima širom Srbije i mestima gde ima topole, naročito uz reke, zabelelo se ovih dana zbog maca.

- BILJANA VUČKOVIĆ

Leteći, beli deo ploda topole, nalik na pahulje, u velikim količinama iritira prolaznike, ali i one koji vetre stambene i radne prostorije jer se mace zavlače svuda, a posebno su iritantne kada se uvuku u nosne ili ušne šupljine.

- Ljudi, bukvalno ne možete da sedite napolju u kafiću koliko ih ima. Iritiraju oči, nos, ulaze u šolje sa kafom, čaše sa sokom - priča Beograđank­a Tamara M.

NEPRIJATNE SU, ALI BEZAZLENE

Građani osetljivi na prekograni­čne koncentrac­ije alergena u vazduhu deo tegoba pripisuju macama. Međutim, stručnjaci poručuju da mace treba apsolutno isključiti iz uzročnika bilo kakvih poremećaja zdravlja, jer čak i kada kinemo zbog njih radi se o iritaciji, a ne hemijskoj reakciji, kao što je slučaj sa polenom.

- Osim što mehanički iritiraju, kao da vam neko percem dodiruje nos, zbog njih ne dolazi do hemijske reakcije između naše sluzokože i njih samih. Mace nisu polen, već su deo ploda topole čiji je polen bio aktuelan u februaru i početkom marta. Mace su samo neprijatne zato što nam ulaze

Osim što mehanički iritiraju, kao da vam neko percem dodiruje nos, zbog njih ne dolazi do hemijske reakcije u dodiru sa sluzokožom - kaže Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine

u stanove, prostorije, lete, pogotovo na mestima koje posećujemo kada idemo na izlete i u prirodi, ali nemaju alergena svojstva – kaže za „Blic“Mirjana Mitrović iz

Agencije za zaštitu životne sredine.

Prema njenim rečima, “one su neprijatne i stvaraju smetnje, ali nikako ne uzrokuju alergije”. U zavisnosti od vrste topola, naročito pored reka, mace se mogu čak i tokom leta videti. To je u Beogradu tipično za Adu Ciganliju, objašnjava Mirjana Mitrović. Kiše ih malo prizemne, a prvo sunce uzrokuje da pucaju čaurice oko ploda koje definitivn­o štite taj plod topole i one se onda nađu u vazduhu.

- Ne treba da se plašimo maca, to je osnovni savet. Polen se golim okom ne vidi za razliku od njih - poručuje Mirjana Mitrović.

Ipak, lekari kažu da su problemi ljudi zbog maca objektivni, da dolazi do mehaničke iritacije sluznice nosa, a može da dođe i do pojave suza i grebuckanj­a grla. Zato se onima koji ne mogu da izbegnu mace savetuje upotrebu sprejeva za nos od inertne celuloze, koja pravi zaštitni sloj na sluznici nosa.

POLENI TRAVA Alergolozi podsećaju da već polovinom maja kreću i poleni trava.

- Krenuće sada i lipa i mnogi nam se javljaju da su alergični na polen lipe, međutim to su isto neke od zabuna, jer lipa nije veliki alergen. Jeste da se nalazi i njeno polen zrno u vazduhu i nije svejedno ako se sedi ispod lipe, ali pojedine osobe kada osete miris misle da je to nešto što im izaziva probleme, međutim, kada izvrše

 ?? ??
 ?? ?? Onima koji ne mogu da izbegnu mace savetuje se upotreba sprejeva za nos Od inertne celuloze
Onima koji ne mogu da izbegnu mace savetuje se upotreba sprejeva za nos Od inertne celuloze
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia