Blic

Ocene na faksu možeš da poništiš

-

Kako se bliži polaganje prijemnog ispita za upis na fakultet, sve više najstariji­h srednjoško­laca brine o tome kako će se snaći na studijama, da li će imati vremena da se istovremen­o posvete učenju, druženju, treninzima i ljubavi. Istovremen­o ih veoma zanima koliko se srednja škola razlikuje od fakulteta i da li su iole slični, a evo i odgovora na to.

GRADIVO JE OBIMNIJE Količina gradiva koje ste spremali za kontrolni ili odgovaranj­e slična je obimu koji je na fakultetu potreban za polaganje kolokvijum­a ili dela kolokvijum­a. Međutim, za izlazak na ispit uči se znatno više - jedna cela knjiga ili delovi iz više različitih. Tako da u ovom slučaju, ako želite dobre ocene, bolje rezultate, položene sve ispite u roku i manje muke, zaboravite na kampanjsko učenje i učite redovno.

NA ISPIT IDEŠ

KADA ŽELIŠ

Sami odlučujete kad ćete se pojaviti na ispitu. Možete da birate da li ćete izaći u januarskom, februarsko­m, aprilskom, junskom ili nekom narednom ispitnom roku. I dok se u srednjoj školi učenici prozivaju da odgovaraju i onda kada za to nisu spremni, na faksu imate tu mogućnost da se spremite i izađete na ispit kad vi želite.

NE MORAŠ DA UPIŠEŠ LOŠE OCENE

U školski dnevnik se svaka ocena upisuje, i dobra i loša, i ni na koji način na to ne možete da utičete. Međutim, na fakultetu niste primorani da upišete svaku ocenu. Naime, ako niste zadovoljni istom, možete je poništiti, a onda izaći na taj ispit u narednom roku i pokušati da dobijete bolju ocenu od te.

VIŠE SLOBODNOG VREMENA

Po šest, sedam časova dnevno se u proseku provodi u srednjoj školi, a na fakultetu je to drugačije u zavisnosti od toga šta studirate. Ako planirate da upišete prirodne nauke, imajte na umu da one zahtevaju više prisustva na fakultetu, jer osim predavanja idete i na vežbe. Ukoliko su vaš izbor društvene nauke, verovatno ćete manje vremena biti na fakultetu, jer je na vama da učite sve ono o čemu ste slušali na predavanji­ma. Osim ako se vaše prisustvo boduje i ako su neka predavanja veoma važna.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia