Blic

DA LI JE FERARI SPAS ZA LUISA?

- A. Pijevac

Mercedes nema konkurenta­n bolid i pitanje je da li sedmostruk­i šampion želi da to trpi.

NISAM OSETIO NIKAKVO uzbuđenje kada sam obišao Hamiltona za krug, priznao je Maks Verstapen posle trijumfa u Imoli. A, kako bi i osetio kada je sedmostruk­i šampion sveta puna 43 kruga bio “zaglavljen” iza Pjera Gaslija.

- Mercedes je sport od početka godine. Znači, za mene se ništa posebno i uzbudljivo nije dogodilo - na finjaka je Verstapen sipao so na Hamiltonov­u ranu.

Da budemo precizniji, Mercedes nije bio spor, Mercedes je bio prespor! Bar bolid koji je vozio Hamilton.

Britanac je posle 13. mesta na stazi “Enco i Dino Ferari” rekao da je sezona za njega završena i da više ne može ni da razmišlja o tituli. Luisova reakcija je očekivana nakon što su mu redari u Imoli pokazali plavu zastavu da propusti Verstapena. Bio je to šamar od kojeg će Hamilton dugo da se oporavlja.

Zašto je Hamilton odustao posle sedam trka? Mnogi ga upravo kritikuju zbog te izjave, 18 trka pre kraja šampionata. Luis je zato trolovao i vremešni savetnik Red Bula, Helmut Marko:

“Kada ga je Maks obišao, Luis je verovatno pomislio da je trebalo da se penzioniše još prošle godine”.

Hamilton sigurno nije zaboravio da vozi, ali boli koliko je Džordž Rasel bio brži od njega u Imoli, iako je mladom Britancu ovo prva prava sezona u Mercedesu. Znači, ipak nije sve do bolida! Alfa i omega nemačkog tima Toto Volf izvinio se sedmostruk­om prvaku:

“Automobil je bio užasan, nije mogao da se vozi. Luise, izvini, pogrešili smo”.

Niko Rozberg, bivši vozač Mercedesa i šampion iz 2016. smatra da Volf nije rekao istinu...

- Toto je igrao igricu sa Luisom. Na sebe i tim je preuzeo odgovornos­t za katastrofu u Imoli. Pokušavao je da ga podigne rečima: “Hej, ma nisi ti kriv, mi smo!”. To je veoma pametno, ali baš i nije istina. Ne zaboravimo da je Rasel bio četvrti sa istim automobilo­m, tako da je Luis definitivn­o imao veliku ulogu u tom lošem rezultatu - iskren je Rozberg.

Volf je rekao da sa “mercedesom W13” nešto ne valja i da ne znaju šta je u pitanju.

- Ne smemo da odbacujemo dobre stvari. Ali, ako postoji oblast koja nam ne dozvoljava da otključamo potencijal za kojim mislimo da se nalazi u našem automobilu, onda moramo da suzimo potragu za nedostacim­a. Moramo da se zapitamo: Kada smo pogrešili? Da li će automobil da proradi, ili ćemo morati da počnemo ispočetka - sumirao je Volf.

A, pod “počinjemo ispočetka” znači i da Hamilton nije pogrešio kada je rekao da je 2022. godina za njega završena već u aprilu i da je vreme da se okrene 2023. Za nego 15 godina živi od vikenda do vikenda, od trke do trke, to je nemoguće...

- Za Luisa je ovo katastrofa - rekao je Mika Hakinen, još jedan bivši vozač Mercedesa, i nastavio je: A, s obzirom da je Džordž ispred, još je gore. Pitam se kako se Luis ponaša na timskim sastancima - kladim se da se duri. Mogu da zamislim durenje. Ima mnogo prigovaran­ja i kukanja. Sada počinje i prirodni misaoni proces vozača - Da li da idem negde drugde? To je činjenica. U Mercedesu je godinama i osvojio je više šampionata. Sada kada stvari ne idu dobro, on će početi da razmišlja o promeni tima.

I, legendarni Finac nije daleko od istine. Sve više se priča da bi Hamilton želeo da se oproba u crvenim bojama Ferarija. Problem je što sa Mercedesom ima ugovor do 2023, kada će imati punih 38 godina. Pitanje je i, da li je Luis potreban Ferariju?

Mnogi smatraju da se Hamilton zasitio Mercedesa i da bi za sve najbolje bilo da promeni boje i da pred kraj karijere pronađe novi izazov

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia