Blic

Licemerje u Srba

- LJUBIŠA ĐURIČKOVIĆ urednik

Iliti kako Đurđevdan slaviti bez prasića?! A situacija je sledeća: slava pada u petak, što bi značilo da se tog dana posti osim ako nije nedelja posle Vaskrsa, takozvana trapava nedelja. I eto nedoumice za domaćine, goste, a bogami i za sveštenike.

“Još je deda tako praktikova­o, a nastavio otac. Slava je uvek mrsna, bez obzira na to da li pada na sredu ili petak”, objašnjava jedan domaćin slave i dodaje da bi se to u njihovom domu možda promenilo da je bio neki zahtev gostiju, za koje kaže da inače petkom ne poste. Drugi, pak, pominje kako uvek ima nekog ko se ljuti kako će ostati gladan jer nema pečenja, pa je rešio da na stolu bude i posno i mrsno. Kaže da mu je sveštenik rekao da mrsna slava treba da se mrsno obeleži, padala ona u sredu ili petak. Sve suprotno rečima profesora Bogoslovsk­og fakulteta koji podržavaju post. “Kada neka slava padne uz post, taj dan se obavezno posti. Spremati mrsnu hranu za slavu je veliki i pogubni greh ako je post. Bolje je ne slaviti, nego praviti javnu sablazan i navoditi na greh druge da mrse”, piše u crkvenom kalendaru. Lako je primetiti da je drugačije od mišljenja gore pomenutog sveštenika. Služiti i posno i mrsno je takođe pogrešno. „To je svojevrsno licemerje i nije dostojno hrišćanina, Srbina i pravoslavc­a“.

E sad, moj deda je praktikova­o poljski klozet, treba li i ja?! Za mobilni i net niste pratili navike predaka, naravno. I otkad je u tradiciji Srba da gost nešto nalaže i zahteva? Najblaže rečeno, nekulturan je. A taj što se plaši da će ostati gladan je bajni tradiciona­lista, Srbin na nivou. Hrišćanski neću da ga opsujem. Prase mu izmiče, pa možda neće ni doći. Takav vam ne treba! Dakle, posna slava ili mrs sledećeg dana. Tada mogu da dođu i oni ješni i pišni. Nek im je nazdravlje. Ipak, većina gostiju će žaliti što nedelja nije trapava. A meni je sve ovo upravo tako - trapavo.

Srećna slava, dragi domaćine! Nek si ti meni živ i zdrav!

Spremati mrsnu hranu za slavu je veliki i pogubni greh ako je post

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia