Blic

SRBIJA TREBA DA TRAŽI BRZU TRAKU I DATUM ULASKA U EU

- DANIJELA LUKOVIĆ

Ruska agresija na Ukrajinu i težnja EU da se slične “rupe” više nigde u Evropi ne otvore, stvorile su priliku da Srbija, koja trenutno ima status kandidata, iskoristi šansu i od Brisela zatraži datum ulaska u EU, uz dalje obavezivan­je na reforme.

Zagovornic­i ove teze se pitaju “kad ako ne sad”, dok drugi kritikuju da je to “siguran put u potpuno urušavanje poverenja u EU”.

Krizu koja traje više od dva meseca tri zemlje su već iskoristil­e, i to sama Ukrajina, Gruzija i Moldavija, koje su početkom marta zvanično zatražile prijem i ubrzanje procesa. Zahtev je prihvaćen, i prosleđen Evropskoj komisiji na razmatranj­e, a neki lideri, poput poljskog predsednik­a Andžeja Dude, pružili su im podršku.

U taj “voz” bi mogla da uskoči i Srbija, a među prvima je tu ideju izneo diplomata i bivši ambasador Srbije u Berlinu i Londonu Ognjen Pribićević, govoreći o dolasku visokih zvaničnika SAD u Srbiju.

- EU u ovim globalnim kretanjima je najveći gubitnik, nije se snašla, ima velike probleme, i dugo nije bila ovako slaba kao sada. Nemačka je preokupira­na svojim analizama prošlosti, Francuska je, kao što vidimo, okupirana izborima. To je šansa za nas, što dolazi visoka američka delegacija. Amerikanci su uvek snažnije podsticali proces evrointegr­acija, mi bismo morali da iskoristim­o šansu da pokrenemo samo jedno pitanje, datum prijema u EU - smatra Pribićević.

Prve korake ka Evropskoj uniji Srbija je napravila krajem decembra 2009. godine, kada je podnela zahtev za prijem u članstvo. U martu 2012. dobili smo status zemlje kandidata, a prva dva poglavlja otvorili smo u decembru 2015. Od tada pa do danas baratalo se mnogim datumima priključen­ja. Poslednja je u igri bila 2025. godina, ali je onda i ona naprasno zaboravlje­na.

Umesto godine u kojoj vide Srbiju kao 28. zvezdicu na zastavi u Briselu, zvaničnici EU govore da “ne treba stavljati brzinu ispred kvaliteta samog procesa, kao i da sve zavisi od urađenog posla”.

Da u igru ponovo treba vratiti datum smatra i Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

- Srbija i ostali kandidati za članstvo sa Zapadnog Balkana treba da zahtevaju “fast track” (brzu traku) za članstvo u EU jer je pravi trenutak za to. Po ubrzanoj proceduri se sprema kandidatur­a za Ukrajinu, verovatno i za Gruziju i Moldaviju, pa se može desiti da budemo ostavljeni na čekanju - napominje Grubješić.

Ona se poziva i na izjavu Miroslava Lajčaka, koji je rekao da EU nema strpljenje za probleme na Zapadnom Balkanu i dodaje da su i u Srbiji “na ivici strpljenja sa stalnim izgovorima i odlaganjem prijema”.

- U procesu evrointegr­acija bitan faktor je vreme, a prošlo je više od dve decenije našeg strateškog strpljenja. Svaki proces bi trebalo da ima početak i kraj, te je krajnje vreme da vidimo kraj ovom kotrljanju ka Briselu - smatra Grubješić.

U prilog toj tezi idu i tvrdnje da bi time EU uz svoje skute dobila područje oko čije stabilnost­i, kao i uticaja Kine i Rusije, već duže vreme strahuje.

Ipak, ne treba zaboraviti ni činjenicu da unutar EU postoji zazor od prijema novih članova, vođeni primerom Rumunije i Bugarske koje nisu bile sasvim spremne za članstvo. Takođe, već duže vreme pojedine članice insistiraj­u da se prvo poradi na unutrašnjo­j reformi EU, kojom bi ovaj savez učinio funkcional­nijim, pa onda na otvaranju vrata za nove članice.

Takođe izvestan broj zazire od davanja datuma zbog kontraindi­kacija, a na to za “Blic” ukazuje Milan Igrutinovi­ć iz Instituta za evropske studije.

- U EU se nerado gleda na taj koncept pridruživa­nja zato što stvara određena očekivanja i obaveze od Brisela, a zemlja kandidat može da simulira reforme ili generalno da pasivno čeka da prođe vreme i da odgovornos­t za sam proces prebaci na EU - ističe on.

Podseća da je u prethodnom periodu uglavnom pominjana 2025. godina kao trenutak nakon koga bi moglo

Morali bismo da iskoristim­o ovaj trenutak i ukazanu šansu da pokrenemo samo jedno pitanje, a to je datum prijema u EU, smatra Ognjen Pribićević

doći do prijema novih članica, pošto se završi unutrašnja konsolidac­ija EU.

- To je navedeno i u “strategiji” za Zapadni Balkan iz 2018. a posebno je tom pristupu - unutrašnje reforme pa prijem kandidata od 2025. - pažnju davao Emanuel Makron. U međuvremen­u je došla korona, nikakve smislene unutrašnje reforme EU nije bilo, a tu je i napad Rusije na Ukrajinu. S obzirom na zahteve Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvom u EU, mogu se očekivati određene promene u dinamici i na Zapadnom Balkanu, ali pre u tom smislu da će se od kandidata očekivati jasniji i trajniji koraci ispunjavan­ja preuzetih obaveza ako žele predvidiv kraj procesa pregovora o članstvu - napominje on.

Da je to potpuno pogrešan put smatra lider PSG Pavle Grbović, koji ocenjuje da bi od toga imali više štete nego koristi.

- Siguran put u potpuno urušavanje poverenja u EU. Kad se dobije datum, automatski se u javnosti zaboravlja­ju kriterijum­i koje treba dostići. Pošto imamo vlast koja te kriterijum­e ne može za dva života da ispuni, grbava će ispasti EU jer nije ispoštoval­a datum. I onda u krug - tvrdi Grbović. ■

 ?? ?? Srbija je 2009. podnela zahtev za prijem u članstvo, u martu 2012. dobili smo status zemlje kandidata, a prva dva poglavlja otvorili smo u decembru 2015.
Srbija je 2009. podnela zahtev za prijem u članstvo, u martu 2012. dobili smo status zemlje kandidata, a prva dva poglavlja otvorili smo u decembru 2015.
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia