Blic

E za fakultet, ekskurzija i matursko veče

-

gradivo koje mu ne ide. Međutim, postoje porodice koje od svojih skromnih primanja ne mogu da izdvoje ovaj vid učenja te se odlučuju na pozajmicu.

Cena privatnih časova uglavnom je ista kod svih predavača. Ono što se razlikuje jeste cena za društvene predmete, koji se kreću od 1.000 do 1.200 i prirodne koji su nešto skuplji i koštaju od 1.800 do 2.000 dinara. Ovo je cena za individual­nu nastavu, gde nastavnika radi samo jednim učenikom, dok je u grupi od dva i više učenika ova cena malo niža.

Iako na prvi pogled ne izgleda kao iznos koji ne može svako da izdvoji, kada se uzme u obzir veći broj časova i za više pedmeta, računica izađe između 1.000 i 2.000 evra.

MATURSKE EKSKURZIJE Roditelje ovogodišnj­ih maturanata veoma je obradovala vest da će njihovi školarci nakon dve godine pandemije moći normalno, bez korona mera, da odu na matursku ekskurziju, što će im nesumnjivo biti putovanje za pamćenje. Međutim, većina se našla u čudu kada je čula koliko će to da košta.

Ono što je zapravo najviše iznenadilo pa i iznerviral­o roditelje jeste činjenica da se cene od 10.000 do 28.000 dinara odnose na putovanja po Srbiji, a ne na inostranst­vo što bi, kako kažu, i bilo prihvatlji­vo.

Predsednik Foruma beogradski­h gimnazija Aleksandar Markov nedavno je rekao za “Blic” da kada je reč o maturskim ekskurzija­ma one obuhvataju najčešće destinacij­e Zapadne Srbije plus poseta Trebinju.

Kako je rekao, cena ekskurzija se razlikuju od broja dana i kreću se od 10.000, 12.000 do 25.000 dinara, što je cena za putovanje od četiri dana, odnosno tri noćenja.

- Oko 25.000 dinara je potrebno za četiri dana i tri noćenja za destinacij­e koje su u ponudi i tu je uključen pun pansion. Tu naravno ulaze i dnevnice nastavnika i lekara, s obzirom na to da svaku ekskurziju mora da prati lekar - objasnio je Markov.

MATURSKO VEČE Proslava mature ili matursko veče tradiciona­lno se uz muziku i veliko slavlje na kraju srednje, pa i osnovne škole, obeležava širom Srbije. Dok je ne tako davno za ovo veče bilo potrebno samo se obući malo drugačije nego svaki dan u školi i poneti dobro raspoložen­je, danas osim rezervacij­e paprenih aranžmana i sve ostalo se plaća mnogo više.

Imajući u vidu da se slavlje obično održava u nekom hotelu uz piće i večeru, ove godine cena tog zadovoljst­va po jednom maturantu košta oko 8.000 dinara. Kako je ovoj omladini veoma važno i šta će obući toga dana, pa i šminka i frizura, po nekoj računici potrebno je izdvojiti minimum 30.000 dinara, za devojku, ali ako se baš ne gleda na cenu onda i preko 48.000 dinara.

Istina je da dečaci imaju manje potrebe, pa i za ovo veče njihov autfit košta jeftinije. Uzimajući u obzir svečano odelo, kaiš i cipele, i aranžman u hotelu, cena bi bila oko 20.000 dinara, ali ako se želi malo bolji kvalitet odeće, u tom slučaju može da košta i preko 40.000 dinara.

Kad se sve sabere, nema sumnje da je za jednog maturanta potrebno izdvojiti i do 200.000 dinara ili više od 1.500 evra, a za roditelje koji imaju dva svršena srednjoško­lca, računica se duplira. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia