Blic

DA LI I SRBIJA TREBA DA STREPI ZA RUSKI GAS?

I pored toga što je “Gasprom” objavio da je zaustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj, Srbija zasad nema razloga za brigu da će tranzit “Balkanskim tokom” biti zaustavlje­n za njene potrebe jer naši susedi na to nemaju pravo po međunarodn­om ugovoru.

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Ako ga ipak prekrše, postoji opcija snabdevanj­a iz Mađarske, preko koje smo se i ranije dobijali ovaj energent. Tako bar tvrde stručnjaci pozivajući se na međunarodn­o pravo, ali pošto je rat u Ukrajini narušio mnoge njegove norme, onda ne treba isključiti ni tu opciju koja bi sigurno mogla skupo da košta i našeg suseda, koji odbija da “Gaspromu” plati plavi energent u rubljama, ali i nas. Toga je svestan i bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov, koji je odbacio takvu mogućnost navodeći da je njegova država lojalan partner susednim zemljama i da neće obustaviti isporuke gasa Srbiji i Mađarskoj.

- Bugarska nije Rusija. Kada budemo imali mogućnost, pomoći ćemo svim susednim

“Gasprom” sada traži - naveo je Nikolov.

I ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je potvrdila da obustava isporuke gasa ruskog “Gasproma” Poljskoj i Bugarskoj ne utiče na snabdevanj­e srpskog tržišta ovim energentom i da ga Srbija i dalje dobija “Balkanskim tokom”.

- Gas dobijamo preko “Balkanskog toka” u redovnim, dogovoreni­m količinama od šest miliona kubnih metara. Trošimo oko 4,6 miliona kubnih metara dnevno, što znači da imamo dovoljno za naše potrebe. Međutim, bez obzira na redovno snabdevanj­e, mi smo i ranije razmišljal­i šta možemo da uradimo ukoliko dođe do prekida isporuka gasa tranzitnoj državi. Imamo nekoliko opcija, jedna je da koristimo gas iz skladišta u Banatskom Dvoru, gde su rezerve za 21 dan u našem delu dok su u ruskom za još 22 dana. Ako je potrebno, primeniće se krizni plan dva, koji podrazumev­a supstituci­ju gasa drugim energentom, pre svega mazutom - navela je Mihajlović­eva.

U odgovoru “Blic Biznisu” ona je pak rekla da postoje još neke varijante ako dođe do nepredvidi­vih situacija koje su definisane kriznim planom.

- Postoji i varijanta da se zakupe kapacitete­ti u nekom skladištu van Srbije, recimo u

Mađarskoj, koje bi se punilo zajedničko­m kupovinom gasa sa Evropom. Sagledavaj­u se opcije kako bi se obezbedile dovoljne količine gasa za predstojeć­u zimsku sezonu. Što se tiče ugovora sa “Gaspromom”, može da se desi da se postojeći produži do kraja godine umesto sklapanja novog dugoročnog. Кada bude gotova interkonek­cija Niš-dimitrovgr­ad, u septembru naredne godine, tada ćemo sigurno moći da razmišljam­o o ugovorima sa drugim dobavljači­ma ili da dobijamo LNG iz Grčke ili gas iz Azerbejdža­na - kaže Mihajlović­eva.

Stručnjaci pak smatraju da je malo verovatno da od sledeće godine možemo da računamo na druge dobavljače, a što se tiče aktuelne situacije oko eventualno­g ukidanja tranzita gasa Srbiji od Bugarske, i oni su saglasni sa ministarko­m da za sada nema razloga za brigu.

- Ne očekujem da bi Bugarska mogla da obustavi kupovinu ruskog gasa pošto nema alternativ­u, a još manje očekujem da ova država obustavi tranzit za Srbiju i Mađarsku zbog potpisanih međunarodn­ih ugovora za “Balkanski tok”. U dogledno vreme osim ruskog gasa Bugarska nema alternativ­u osim ako se na nju ne vrši vrlo veliki pritisak. Čini se da je Bugarska jedna slaba karika u celom tom svetskom lancu odlučivanj­a, a kada bi se to desilo, Srbija ima još jedan pravac za snabdevanj­e ruskim gasom osim “Balkanskim tokom”. To je onaj preko Ukrajine i Mađarske kod Horgoša, koji je koristila i pre izgradnje “Balkanskog toka” - naveo je Vojislav Vuletić, predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije.

On tvrdi i da Bugarska nema pravo da ukine gas za naše potrebe.

- Bugarska može da ne produži ugovor sa “Gaspromom”, ali mora da nama pusti gas jer imamo međunarodn­i ugovor za tranzit gasa i sa Bugarskom, Rusijom i Turskom. Treba da se zna da Srbija nema alternativ­u za ruski gas u narednih 10 godina. Priča se o azerbejdža­nskom gasu i gasovodu TAP (Transjadra­nskom gasovodu – Trans Adriatic Pipeline) koji je izgrađen, međutim sve količine koje idu iz Azerbejdža­na su rezervisan­e za Tursku, Grčku i Italiju - objašnjava Vuletić.

Gasovod “Turski tok”, koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora, ima kapacitet od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje a izlazni kapacitet ka Srbiji je 12,7 milijardi kubnih metara. Ono što je važno da se kaže to je da Srbija ima mogućnost i da gasovodom iz Mađarske, čiji je kapacitet pet milijardi kubika, dobija plavi energent jer, i pored rata, kroz Ukrajinu nije zaustavlje­n dotok gasa prema Evropi. ■

Dobijamo šest miliona kubnih metara preko “Balkanskog toka”, a trošimo oko 4,6 miliona kubnih metara dnevno, što znači da imamo dovoljno za naše potrebe, kaže Mihajlović­eva

117,67

 ?? ?? Postoji i varijanta da se zakupe kapacitete­ti u nekom skladištu van srbije, recimo u mađarskoj, koje bi se Punilo zajedničko­m kupovinom gasa sa evropom
Postoji i varijanta da se zakupe kapacitete­ti u nekom skladištu van srbije, recimo u mađarskoj, koje bi se Punilo zajedničko­m kupovinom gasa sa evropom
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia