Blic

UBISTVO NA KRFU PRVI NEVOLJIN POSAO ZA ŠARIĆA?

Veza klanova sa smrti Alana Kožara i Damira Hadžića Prvi posao koji je kriminalna grupa Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja “odradila” za Darka Šarića vezan je za Grčku. Sumnja se da im je zadatak - likvidacij­u na Krfu, preneo njihov zajednički advokat L

- ŽELJKA JEVTIĆ

Podaci dobijeni u okviru međunarodn­e akcije Europola i Eurodžasta, a na osnovu kojih je iznova iza rešetaka Pljevljak Darko Šarić, ali i njegov advokat i bliski prijatelj Lazarević, ukazali su na nove segmente kriminalni­h poslova koji su vođeni i ne samo na prostoru Srbije. Pokrenuta je i nova istraga i ne samo za Šarića već se može očekivati i proširenje otpužnice za Veljka Belivuka, njegove desne ruke Marka Miljkovića zvanog Mesar. Podaci koji su dobijeni na osnovu skinutih i dešifrovan­ih komunikaci­ja na Skaj aplikaciji doveli su u vezu Šarića i Velju Nevolju, za koje se donedavno mislilo da osim poslova sa drogom i advokata nemaju nijednu drugu vezu.

ZLOČIN

“Blic” otkriva koji je prvi “posao” koji povezuje Šarića i Belivuka. Na osnovu dosadašnje istrage to je ubistvo Užičanina Damira Hadžića (46) i Baranina Alana Kožara (43), visokopozi­cioniranih pripadnika škaljarsko­g klana koji su likvidiran­i 23. jula 2020. godine na grčkom ostrvu Krf u klasičnoj mafijaškoj sačekuši.

Za ovo ubistvo se do sada vezivao isključivo Radoje Zvicer koji slovi za vođu kavačkog klana, a koji je bio direktno nadređen Belivuku i Miljkoviću. Ubistvo na Krfu je podvođeno pod rat dva suparnička klana škaljarsko­g i kavačkog i do sada nije bilo preciznog pojašnjenj­a pozadine sačekuše u kojoj je ispaljeno preko 30 hitaca od kojih je 29 Kožara i Hadžića pogodilo u glavu, grudi, ruke i noge.

Prema dobijenim informacij­ama koje se još uvek obrađuju sumnja belivuk bio je vođa beogradsko­g ogranka se da je ubistvo usledilo nakon što izgubljen deo Šarićevog tovara droge i to baš na Krfu. Do sada Darko Šarić koji je od 2014 bio u pritvoru nakon što se dobrovoljn­o predao i Zvicer koji u javnosti slovi za šefa kavčana, nisu dovođeni u vezu. Činjenica je i da se tek na osnovu istrage Europola i Eurodžasta saznaje da je Pljevljak aktivno komunicira­o iz zatvorske ćelije i, kako se navodi, vodio poslove.

- Nije isključeno da se daljom istragom utvrdi da su Šarić i Zvicer i zajedno odrađivali poslove i grubo rečeno ispomagali se - kaže izvor „Blica“blizak istrazi.

Ono što je poznato odranije, Šarić i Zvicer nikada nisu bili u sukobu i njihov odnos upućeni opisuju kao - dobar. Znaju se iz vremena pre Šarićeve predaje i činjenica je i da imaju zajedničke neprijatel­je, a najzvučnij­e ime je Luka Bojović, trenutno u zatvoru u Španiji.

POSREDNIK

Novi podaci osvetljava­ju i ulogu grupe Veljka Belivuka, koja se u okviru kavačkog klana bila egzekutors­ka, a njihove “usluge” su plaćane u novcu i drogi. Prema nezvanični­m navodima

Sumnja se da je u posredovan­ju i prenošenju zadataka učestvovao zajednički advokat Šarića i Velje Nevolje sumnja se da je u posredovan­ju i prenošenju zadatka učestvovao zajednički advokat Šarića, Velje Nevolje i Marka Mesara. Međutim, i da je ulogu organizaci­je imao Nikola Spasojević, kum Marka Miljkovića, koji je svedok saradnik u postupku i protiv njega i Veljka Belivuka.

Dvojica ubijenih na Krfu kod sebe su imala lažna dokumenta. Putovali su sa pasošem Slovenije - Kožar pod imenom Robert Bitenc, a Hadžić pod imenom Martin Pospišek.

- Zatečeni su u lokvi krvi, a u automobilu su imali oružje, međutim, nisu stigli da ga upotrebe. Ubijeni su bukvalno u nekoliko sekundi. Svi dokazi ukazuju da su ih ubice pratile, znale gde borave i kakve su im navike, zaskočile su ih čim su zaustavili automobilo­m ispred iznajmljen­og apartmana u jednoj vili. Nisu stigli ni ručnu kočnicu da povuku, već su bili mrtvi - preneli su mediji ranije izjavu iz grčke policije.

Pre ubistva bili su u Turskoj. U sobi im je nađeno 11.500 evra. Kožar i Hadžić vraćali su se s plaže u iznajmljen­u vilu. U njih je pucano iz “škorpiona” i “kalašnjiko­va” u trenutku kada su otvarali garažu. ■

Istražni organi ispituju da li dvostruko ubistvo na Krfu ima veze za tovarom kokaina koji je navodno bio namenjen klanu Darka Šarića, a koji je nestao

VELJU NEVOLJU I DARKA ŠARIĆA ADVOKAT DEJAN POVEZUJE I ZAJEDNIČKI LAZAREVIĆ KOJI JE UHAPŠEN

“I ja i moji saradnici smo bili dužni da obaveštava­mo ministra Nebojšu Stefanović­a o stvarima u kojima se on pominje lično, i da mu ako traži dostavljam­o te materijale, a ja sam samo radila po njegovom naređenju i prenosila ih drugima”, rekla je juče u svoju odbranu pred Specijalni­m sudom Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP-A, odgovaraju­ći na optužnicu.

Govoreći o dokaznom materijalu protiv grupe Velja Belivuka, odnosno veštačenju njegovog telefona, Hrkalović je rekla da je Stefanović iz njoj nepoznatih razloga odlagao njegovo dostavljan­je.

- Ja sam mu taj materijal dostavila u zatvorenoj koverti i nisam videla šta je unutra, a on je rekao da pozovem Dejana Milenković­a Bagzija i kažem mu da sačeka sa dostavljan­jem tog materijala. Svaki poziv i urgenciju tužioca Nataše Krivokapić sam mu prenela, a on nikada nije konkretno rekao zašto da se čeka sa dostavljan­jem, rekla je Hrkalović i dodala:

- Jednom prilikom mi je drsko i bezborazno rekao da, ako tužilac ima neki problem, neka se javi ministru policije lično, govoreći o sebi u trećem licu. Tužilac se posle toga više nije javljala. Stefanović je dozvolio da se materijal dostavi tek kada ga je sud zatražio nakon osam meseci. Nije mi jasno zašto su Stefanović i tužilac Nataša Krivokapić sve vreme komunicira­li preko mene i Milenković­a - kazala je ona.

Govoreći o delu optužnice, gde je Stefanović­a obavestila da je pomenut pripiskama Velje Nevolje, ona je objasnila da je to učinila jer je on prethodno tražio da bude upoznat sa svime gde se pominje njegove ime.

- Tadašnji nalog bio je da uvek kada se pominje Stefanović, ili neka bezbednosn­o interesant­na pojava i osoba, obavesti se direktno on. Ja sam ga obavestila o tome i pomenute izveštaje dostavila u papirnoj formi, u koverti. Potom mi je rečeno da pozovem Dejana Milenković­a i da mu kažem da se sačeka sa slanjem tih izveštaja tužiocu - rekla je Hrkalović.

Osim toga, Dijana Hrkalović je negirala da je imala bilo kakva saznanja o zapisima kamere sa lica mesta ubistva na šinama i rekla je da bi o tome trebalo da se ispitaju nekadašnji direktor policije Vladimir Rebić ili Tomislav

Radovanovi­ć koji su izveštaje o kamerama potpisali.

Hrkaloviće­va je govorila i o operativno­j obradi “Mangusta” gde joj se na teret stavlja da je brisala materijal iz zapisa kasnije ubijenog advokata Dragoslava Miše Ognjanović­a, a u kojima se pominje ona.

- Reč je o privatnim, intimnim stvarima. Nisam naložila da se bilo koji deo izdvoji, već je ceo materijal otišao tužiocu. Taj materijal je obrisan zato što se delovi iz intimnog i privatnog dela života ne prikazuju osim ako nemaju veze sa krivičnim delom - ukazala je Hrkaloviće­va.

Na suđenju je bivša državna sekretarka odgovarala i na tačku optužnog predloga koji se odnosi na bosanskog kriminalca Darka Eleza.

- Nisam Eleza niti bilo kog drugog stavljala na mere, to radi sud po nalogu tužilaštva, a ne ja. Piše da sam naložila da se stavi na mere, a sa druge strane da nisam dozvoljava­la da se mere nad njim sprovode. To je kontradikt­orno i nije mi jasno za šta se teretim - rekla je i dodala da se lice ne štiti stavljanje­m na obradu, te i da stavljanje na mere ne znači da neko drugo odeljenje u MUP ne može to isto da učini.

Advokat Dijane Hrkalović Vladimir Đukanović predložio je za svedoke ministra Nebojšu Stefanović­a, bivšeg direktora policije Vladimira Rebića i bivšu višu javnu tužiteljku Natašu Krivokapić. On je predložio i suočavanje Hrkaloviće­ve i Stefanović­a.

Podsetimo, Dijana Hrkalović, je optužena za trgovinu uticajem, sumnja se da je kočila istrage, sklanjala dokaze i pomagala ljudima iz kriminalno­g miljea da ne budu procesuira­ni. Na prethodnom suđenju ona je negirala krivicu i najavila da će detaljno izneti svoju odbranu. ■

Specijalni sud u Beogradu odbio je juče predlog odbrane bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović da joj se ukine pritvor u kojem se nalazi kod kuće uz nanogicu

Advokat Dijane Hrkalović predložio je za svedoke ministra Nebojšu Stefanović­a, bivšeg direktora policije Vladimira Rebića i bivšu višu javnu tužiteljku Natašu Krivokapić

Hrkalović je rekla da je imala nalog da se Stefanović obavesti svaki put kada bi njegovo ime bilo pomenuto u bilo kom kontekstu i od strane bilo koje osobe

 ?? ?? veljko
„kavčana“ darko šarić među prvima je dao podršku kavačkom klanu alan kožar bio je blizak sa škaljarski­m klanom
veljko „kavčana“ darko šarić među prvima je dao podršku kavačkom klanu alan kožar bio je blizak sa škaljarski­m klanom
 ?? ??
 ?? ?? damir hadžić je rodom iz užica i blizak je bio sa „škaljarcim­a“
damir hadžić je rodom iz užica i blizak je bio sa „škaljarcim­a“
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia