Blic

CENA ŽENSKOG NEPRISTAJA­NJA

Aleksija, lik koji igram, na neki način je antiheroj jer razbija taj mit ženskog čekanja i trpljenja, prekida ga čineći zločin da bi joj, na prvi pogled paradoksal­no, zatvor doneo slobodu - kaže poznata glumica.

- TATJANA NJEŽIĆ

Unacionaln­om teatru 26. aprila održana je konferenci­ja za novinare povodom najave premijere predstave „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“Đorđa Kosića (Nagrada Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2019/2020), u režiji Juga Đorđevića, koji je žanrovski zanimljivo odredio ovo scensko ostvarenje kao - intimni spektakl.

Predstava je snažno prožeta muzikom, u podeli su Iva Milanović, Novak Radulović (Horovođe) i Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Mladen Lukić, Goran Milošević, Danijela Milošević (Hor), komad je inspirisan knjigom Milutina A. Popovića „Zatvorenic­e, album ženskog odeljenja Požarevačk­og kaznenog zavoda“.

- Ne treba mnogo da shvatimo koliko je položaj žena u svetu i dalje daleko od idealnog, a kada shvatite da se na našim prostorima narativ u kojem je žena biće drugog reda protkao kroz celu istoriju, onda postavljan­je jednog ovakvog komada postaje neminovnos­t. Aleksija je oličenje sudbine hiljade žena koje su svoje živote završile u kaznenopop­ravnim zavodima, samo zato što su bile primorane da pravdu uzmu u svoje ruke, jer pravde nije bilo na vidiku. Ako vam ovaj siže zvuči poznato, to je zato što se od kraja devetnaest­og veka do danas malo toga promenilo - naveo je reditelj Jug Đorđević.

A nakon konferenci­je, u kraćem razgovoru za “Blic”, Vanja Ejdus upitana ko je zapravo Aleksija Rajčić, kaže:

- Konkretno ime i prezime je izmišljeno. I nebitno. Ona je inspirisan­a svim likovima iz knjige “Zatvorenic­e…”, ali mogla je i, što je još bitnije, može biti bilo koja žena. Bilo koja žena, na primer s Vračara, opštine gde živim ili iz bilo kog zabitog zaseoka za koji ne znamo ni da postoji. Ukratko, ona je reakcija života na pritisak, torturu, okove.

Dotičući se teme zašto se, i nekad i sad, pristaje na torturu i pritisak, veli:

- Aleksija ima hrabrosti da ne pristaje. Komad, odnosno predstava obuhvata i vrlo važnu temu - čekanje. Žene koje čekaju; boljitak, dete, sreću, svog čoveka i kraj svog veka. Čekaju da nađu momka, da se udaju, da rode decu… Nameće se tu i zanimljivo pitanje kako društvena očekivanja postaju ili ne postaju i lična. Aleksija je lik koji je na neki način antiheroj jer razbija taj mit čekanja, trpljenja, prekida ga čineći zločin da bi joj, na prvi pogled paradoksal­no, zatvor doneo slobodu.

Nametnulo se pitanje da li je zločin jedini izlaz…

- Iz moje vizure, žene sa Vračara ne zvuči kao jedini. Ali sam sigurna da mnoge žene žive u kontekstu koji ih čini suštinski bespomoćni­ma bespomoćne; nemaju kome da se obrate, nema ko ni da ih čuje a nekmoli nekoga ko će im pomoći, ko im veruje i kome mogu verovati. Preostaje im ili da trpe nemoguće ili da počine zločin.

Upitana za svojevrsnu paralelu i/ili link između ove i naslovne role u predstavi “Hasanagini­ca”, koja je nedavno obeležila dve decenije izvođenja, veli:

- Možda ima nekog linka u tematskom smislu; žena koja trpi muški pritisak i teror društvenih normi, odnosno muški teror i pritisak društvenih normi. Hasanagini­ca, znamo, ne nalazi izlaz, odnosno njoj je izlaz sopstvena smrt. A Aleksiji je izlaz ubistvo, tuđa smrt zbog koje završi u zatvoru. Pozorišno je, naravno, sve drugačije u svakom smislu. Lično, posle 20 godina kao da završavam jedan i počinjem novi krug. Tako se osećam. I zato mi je veoma važna ova uloga.

 ?? ??
 ?? ?? “uspavanka za aleksiju rajčić“premijerno Će biti odigrana . aprila u narodnom pozorištu
“uspavanka za aleksiju rajčić“premijerno Će biti odigrana . aprila u narodnom pozorištu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia