Blic

BALET “GOSPODA GLEMBAJEVI”

-

Svetislav Bule Goncić, čelnik nacionalno­g teatra, najavio je i gostovanje baletske predstave Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb u Narodnom pozorištu Beograd večeras (19.30) sa neoklasičn­im baletom “Gospoda Glembajevi” u koreografi­ji i režiji Lea Mujića.

Ovom postavkom (premijera 2017) slavno dramsko delo Miroslava Krleže prvi put je dobilo svoju baletsku verziju, na odabranu muziku Ludviga van Betovena i Sergeja Rahmanjino­va, a Mujić je uoči premijere naveo da su korišteni i Krležni tekstovi iz ciklusa “O Glembajevi­ma”.

Pominjemo da je davnih dana dramatizov­ala “Gospođicu” Ive Andrića, što će u dogledno vreme zaživeti na sceni Banjalučko­g narodnog pozorišta.

- “Gospođicu” sam dramatizov­ala pre 10, 12 godina. To je ostalo sticajem okolnosti neurađeno. Između ostalog rađena je druga dramatizac­ija u Jugosloven­skom dramskom. Postoji više dramatizac­ija, a ova koju sam ja radila je moje viđenje, nešto što sam ja u tom delu videla i osetila, a čega u pomenutim projekat “hod sa vodom”, umetnika vladimira nikolića i kustosa biljane Ćirić, izložen na bijenalu u veneciji

dramatizac­ijama nema. A sada je rediteljka Đurđa Tešić dobila poziv iz Banjalučko­g narodnog pozorišta i postaviće tu, moju dramatizac­iju.

U umetničkom timu predstave „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“su i Andrea Rondović (scenograf), Velimirka Damjanović (kostimogra­f), Nevena Glušica (kompozitor), Damjan Kecojević (koreograf), Danica Krstić (saradnik etnomuziko­log) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), a reprize su 4. i 5. maja. ■

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia