Blic

Srpski paviljon među deset najboljih u Veneciji

- Tanjug

PAVILJON SRBIJE NA kome je izložen projekat “Hod sa vodom”, delo umetnika Vladimira Nikolića i kustosa Biljane Ćirić, uvršten je među deset najboljih na 59. Međunarodn­oj izložbi savremene umetnosti u Veneciji po izboru portala “Artsy.net”.

Njujorški portal koji važi za svetski najveću onlajn trgovinu umetninama, među deset najprivlač­nijih i najhipnoti­čkijih uvrstio je pored srpskog i paviljone Singapura, Mađarske, Sjedinjeni­h Država, Južne Koreje, Latvije, Zimbabvea, Nemačke, Grčke i Velike Britanije.

Portal primećuje da je Nikolić upečatljiv­o postavio dva velika ekrana da ispita naš odnos spram tačke pogleda i vode, dok je Ćirić navela knjigu američke univerzite­tske profesorke Done Haravej “Staying With the Trouble” (2016) o klimatskoj propasti kao jedno od nadahnuća iza svoje izložbe i njenog naziva.

Prema rečima Ajane Dozijer, autorke članka, “Hod sa vodom” ima “dve jednostavn­e ali uverljive ekranske instalacij­e”, od kojih je jedan preko očetiri metra visok ekran 800 metara dugačkog bazena sa umetnikom koji ga prelazi u plivačkim krugovima.

- Kompozicij­a preteruje naš odnos prema beskrajnim okomitim skrolovanj­ima naših telefona. Spektakula­rni pogled naglašava našu potrebu da razvijemo nove načine gledanja na našu okolinu putem medija - objašnjava Dozijer. Drugi ekran u srpskom paviljonu je širok nekoliko metara i prikazuje horizont okeana, a snimak vode je načinjen sa tri kamere bez digitalnog manipulisa­nja, primećuje Dozijer, koja ponavlja reči Ćirić: “Horizont govori o Nikolićevo­j rastućoj zebnji zbog gubitka vode i ekoloških lokacija usled klimatske propasti. ■

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia