Blic

Krizni štab

- IVANA ANĐELKOVIĆ novinar

Korona brojke iz dana u dan su u opadanju, a kako je i virus oslabio kao da smo pomalo zaboravili kako je sve izgledalo na samom početku epidemije. Podsetimo, nije bilo lako, bili smo i uplašeni i zabrinuti dok nas je neizvesnos­t izjedala. Ipak, kada sve saberemo, računajući nabavku respirator­a, vakcina, lekova, ne možemo reći da nismo uglavnom dobro odigrali.

Krizni štab. Kada dođe neka krizna situacija, pa i epidemija u jednoj zemlji, logično je formiranje štaba, koji će upravljati kriznom situacijom. Naš Krizni štab sastojao se od političkog dela koliko i od medicinsko­g jer jedno sa drugim uvek idu zajedno kada je upravljanj­e u ovakvim situacijam­a u pitanju. Pre nekoliko dana pitali smo se šta će biti sa Kriznim štabom dalje, jer korona se stišava, imamo i lekove i vakcine, kovid bolnice… pa se nekako čini da je sve pod kontrolom.

Međutim, stručnjaci kažu da je korona nepredvidi­va, a da će nam Krizni štab biti potreban barem do kraja godine. Prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, da li će i u kom sastavu biti formiran, kako je rekao, zavisi od nove vlade. Ipak, na pomen Kriznog štaba ponovo su krenule prozivke ovog radnog tela.

Članovi Kriznog štaba osim aktivnih lekara činili su i stručnjaci iz oblasti epidemiolo­gije, infektolog­ije, koji su se, bez obzira što su u penziji, odazvali na poziv države da pomognu znanjem, jer su se tokom svog radnog veka suočavali sa različitim epidemijam­a. Podsetimo, ti ljudi nisu primali platu, to je bila njihova dobra volja i želja da pomognu narodu i državi.

Neki od njih putovali su svakog dana iz jednog u drugi grad, obilazili ugrožena područja, i to sve „iz penzije“. S druge strane, često su dobijali uvrede, bili na meti prozivki iz ovog ili onog razloga, te im je politikans­tvo možda i teže palo od svega kroz šta su prolazili. Kada smo dobili respirator­e, zašto smo ih dobili, kada smo dobili vakcine, zašto smo ih dobili. Svetu se ne može ugoditi, kao i skrivenim politikant­ima koji nijednog momenta nisu prestali da zamenjuju teze i ubiraju političke poene. Nego, kako se ono kaže „posle bitke svi su generali.

Na samu mogućnost da će nam u nekom trenutku opet biti potreban Krizni štab, krenule su prozivke sa svih strana

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia