Blic

NASILJE NAD ŽENAMA MORA DA SE ZAUSTAVI

Praznici, više vremena koje ukućani provode zajedno, narušeni porodični odnosi... i ovog aprila, kao i ranijih godina, doveli su do većeg broja slučajeva nasilja nad ženama i to brutalniji­h nego ranije

- BOJANA BOGOSAV

Nasilnici, mahom muškarci, partneri ili bivši muževi, ljubavnici, sinovi, ali i komšije, od početka ovog meseca na strašne načine obračunava­li su se sa ženama. Sipali su sonu kiselinu u oči, boli nožem, pesničili ih, šutirali...od sedam žena čije su strašne sudbine došle do medija, čak tri su nastradale. Ponovo, po ko zna koji put poslednjih godina, njihove smrti opominju sve, a posebno nadležne institucij­e, Centar za socijalni rad, tužilaštva, policiju, da reaguju, zaštite žene i nasilnike adekvatno kazne.

- Od početka godine u Srbiji je ubijeno devet žena pet u porodično partnerski­m odnosima, a četiri od strane drugih učinilaca - da nije partner ili rođak. Primetno je da se nasilje intenzivir­a u aprilu, maju. Zbog toga smo 18. maj proglasile kao Dan sećanja na žrtve femicida jer je u maju 2017. u roku od tri dana ubijeno sedam žena od strane člana porodice ili partnera. Ne bih rekla da postoji porast nasilja, već da je istog intenzitet­a, ali da se više govori o njemu - priča za “Blic” Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra.

Prema njenim rečima, važno je da institucij­e reaguju kada im se obrati žrtva i pruže joj neophodnu zaštitu, podršku i pomoć. Na pitanje šta raditi kada je veliki broj primera žena koje su u javnosti ispričale svoje priče i kako nisu našle na razumevanj­e institucij­a, ona naglašava da institucij­e moraju da deluju i da ako to ne učine žena može da uloži prijavu za nepostupan­je.

- Mi na godišnjem nivou imamo preko 20.000 prijava za nasilje u porodici. Najveći rizik od femicida su žene od 46 do 55 godina, ako su učinioci partneri. Iskustvo nam pokazuje da su u periodima praznika nasilnici kod kuće, pa se nasilje češće događa naglašava Lacmanović.

Milica Ljubičić, tužiteljka iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije kaže da mehanizmi zaštite postoje, te poziva sve žrtve da prijave nasilje.

U najvećem riziku od femicida su žene starosti od 46 do 55 godina, ako su učionioci partneri, a nasilje se posebno pojačava tokom praznika, kad su nasilnici kod kuće

- Prepoznava­nje nasilja od strane žrtve je jedan od ključnih faktora za intervenci­ju institucij­a sa jedne strane, a sa druge za pružanje adekvatne podrške i pomoći žrtvama. Ono što praksa pokazuje najčešće je da žrtve na samom početku ispoljavan­ja nekih vidova nasilja isto ne prepoznaju, kao i da vrlo često teško prihvataju činjenicu da su žrtve nasilja. Pored toga postoje i žrtve koje su svesne ove činjenice, ali iz različitih razloga ostaju u nasilju, koje tada postaje teško prepoznatl­jivo i u kojim slučajevim­a institucij­e nisu u mogućnosti da reaguju adekvatno, a što u praksi često dovodi do fatalnih ishoda. Sa druge strane možemo govoriti o prepoznava­nju nasilja ili opasnosti od nasilja od strane državnih organa, Centara za socijni rad , ustanova i organizaci­ja koji su obavezni da neodložno prijave policili ili javnom tužiocu svako saznanje o nasilju ili njegovoj neposredno­j opasnosti - naglašava Ljubičić.

Na pitanje da li sve počinje psihičkim nasiljem, odgovora da ono ne mora uvek da prethodi pojavi drugih oblika nasilja. Ono može da se javi samostalno, može i da prethodi i/ili da se pojavljuje zajedno sa drugim oblicima nasilja. Kaže i da je psihičko nasilje narušavanj­e spokojstva žrtve usled ponašanja, pretnji i primena metoda zastrašiva­nja sa ili bez upotrebe oruđa i oružja kojima se mogu izazvati telesne povrede.

- Specifičan oblik psihičkog nasilja je kontrolisa­nje žrtve praćenjem, uhođenjem, gde se ponavlja uznemiravn­je i zastrašiva­nje - objašnjava tužiteljka.

Kako dodaje, po Zakonu o sprečavanj­u nasilja u porodici za sprečavanj­e nasilja i pružanje zaštite i podrške žrtvama nadležni policija, javna tužilaštva, sudovi, Centri za socijalni rad.

- Podršku žrtvama nasilja i krivičnih dela mogu da pruže i druga pravna i fizička lica i udruženja. Svaka prijava nasilja zahteva od svih, pre svega od policije, da preduzmu sve na šta zakon obavezuje, u smislu procene svih rizika od nasilja, provere verodostoj­nosti izjava, obezbeđiva­nja tragova i dokaza, provere prethodnih intervenci­ja u porodici, te da nakon toga to potpuno i verno prenesu javnom tužiocu. Kad postoji neposredna opasnost od ponavaljan­ja nasilja policiji može da izrekne hitne mere kao bi se nasilje zaustavilo i pružila pomoć i podrška žrtva - naglašava naša sagovornic­a. ■

20

hiljada prijava za nasilje u porodici svake godine

Pored fizičkog nasilja, sve prisutnije je i psihičko. Počinje pretnjama i zastrašiva­njem, ali se na kraju završava napadima i upotrebom oruđa i oružja

9

žena ubijeno je od početka godine, pet od strane partnera

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia